Parohia Romano-Catolică din Caransebeş a organizat, ca în fiecare an, o acţiune în cadrul căreia l-a sărbătorit pe Sfântul Martin, la manifestare participând preşcolari şi elevi din ciclul primar. După ce au aflat legenda care povesteşte faptele Sfântului, copiii au plecat în procesiunea lampioanelor. Ei au înconjurat de trei ori biserica, după care au mers pe Str. Mihai Viteazu, spre Parcul ,,General Ioan Drăgălina”, unde au rostit o rugăciune la crucea amplasată la intrare. (C. Senco)
Ca în fiecare an, Parohia Romano-Catolică din Caransebeş l-a sărbătorit şi de această dată pe Sfântul Martin. La acţiune au participat preşcolarii de la Grdiniţa P.N. Nr. 4 şi Grădiniţa P.N. Nr. 5, precum şi elevii claselor a II-a, a III-a şi a IV-a, cu predare în limba germană, de la Liceul Pedagogic „C.D. Loga”. Activităţile educative au fost coordonate de sora Lidia, din cadrul Congregaţiei Surorilor Franciscane, care le-a prezentat celor mici legenda Sfântului Martin. Conform acesteia, Sfântul Martin a fost un soldat roman care ulterior s-a creştinat şi a devenit călugăr, ducând o viaţă retrasă şi liniştită. Cel mai invocat episod din viaţa lui este cel în care, într-o iarnă geroasă, mergând călare, el întâlneşte un cerşetor care suferea de frig. Sfântul îşi rupe atunci în două mantia şi dăruieşte jumătate omului sărac, pentru a se încălzi. În acea noapte, îl visează pe Iisus îmbrăcat în jumătatea de mantie, spunându-le îngerilor că Martin, soldatul roman milostiv, nu este botezat. După acest episod, Martin trece la creştinism şi devine călugăr.
Potrivit tradiţiei, după ce copiii au aflat legenda, au plecat în Procesiunea lampioanelor. Ei au înconjurat de trei ori biserica, după care au mers pe strada Mihai Viteazu, spre Parcul General Ioan Drăgălina, unde au rostit o rugăciune la crucea amplasată la intrarea în parc. Pentru efortul lor, cei mici au fost răsplătiţi cu dulciuri. Sărbătoarea Sfântului Martin are loc în fiecare an în data de 11 noiembrie.
Carmen SENCO