În urmă cu o lună şi ceva, mai exact în data de 15 mai, la TVR Timişoara, emisiunea ,,Cântecul de acasă”, realizată şi prezentată de prof. Tibi Ceia şi Felicia Stoian, alături de subsemnatul, au fost prezenţi doar tineri, dintre care îi amintim pe Mădălin Chindriş, Cosmina Brădean (componentă a Grupului Folcloric ,,Sânzienele” din Arad, grup instruit de prof. Mărioara Miclea), cuplul Roxana Mag şi Mircea Şteoponi, Luminiţa Safta, Daniela Dudaş, Daniela Târnăceanu, precum şi dansatorii Ansamblului ,,Lioara” din Buteni-Arad. I-am ascultat cu mare interes, am fost foarte impresionat de calităţile vocale ale acestor tineri, felicitându-i şi bucurându-mă totodată că folclorul nu va muri, atâta timp cât avem în urmă asemenea tineri. La despărţire, aflând că Luminiţa Safta va participa la Festivalul ,,Aurelia Fătu-Răduţu”, i-am urat succes şi să se întoarcă cu unul dintre premii. Gura mi-a fost aurită, căci aşa s-a întâmplat.
Să vedem cine este Luminiţa Safta… Locuieşte la Timişoara şi s-a născut în data de 15 mai 1991. A urmat 5 ani de pian în cadrul Şcolii de Arte din municipiul de pe Bega, sub îndrumarea Steluţei Dinulescu, şi doi ani de teorie cu Costel Mihăiescu. A mai urmat 3 ani de canto la clasa prof. Ana Pacatiuş, în cadrul aceleiaşi instituţii de învăţământ. Liceul pe care l-a urmat a fost Colegiul Naţional de Arte ,,Ion Vidu” din Timişoara, promoţia 2010. Face parte din Ansamblul de tineret ,,Bujorul”, avându-l ca dirijor pe Adrian Scorobete, şi mai colaborează cu Ansamblul Profesionist ,,Banatul”, al Centrului de Cultură şi Arte Timiş. În prezent este studentă la Facultatea de Muzică din Timişoara, secţia Pedagogie Muzicală.
În urmă cu trei luni, şi-a editat primul album, ,,Mi-s născută în Banat”, care conţine 15 piese. ,,Acest CD conturează un stil propriu de interpretare, în care surprinde exprimarea plină de naturaleţe. Cântecele sunt puse în valoare de acurateţea glasului său şi de o interpretare plină de sensibilitate. Textele, de asemenea, se remarcă prin decenţă şi bună-cuviinţă. Are o ţinută scenică adecvată zonei pe care o reprezintă, ceea ce dovedeşte că tânăra interpretă stă departe de tentaţiile muzicale facile, cu succes efemer, şi că urmăreşte să-şi împlinească un gând nobil”, spune Doina Mirea, redactor emisiuni TV, pe care a cucerit-o cu ochii săi frumoşi şi privirea fermăcătoare.
Luminiţa mărturiseşte că este legată de cântec de ani buni şi că are convingerea că destinul ei este să devină o interpretă de seamă a cântecului bănăţean, dorindu-şi să prindă rădăcini în peisajul folcloric românesc. Oricine o ascultă pe Luminiţa Safta îi prevede un viitor de mare interpret al neamului, dar acest lucru depinde numai de ea, de modul cum îşi gestionează cariera.
La acest Festival, locul I a fost cucerit de Lorena Pela din Reşiţa. Alte premii au primit Narcisa Băleanu, din Mehedinţi, Giorgiana Necşa, din Ghiroda (Timiş), Florin Pârlan din Zimnicea, Ciprian Pop, din Timiş, Lorena Sitaru şi Vanesa Olan din Caransebeş, precum şi Adriana Uzoni din Vârşeţ (Serbia).
Să mai spunem că, la Festivalul ,, Aurelia Fătu-Răduţu”, acompaniamentul soliştilor a fost asigurat de Orchestra ,,Rapsozii Semenicului”, dirijată de prof. Iancu Laurenţiu, din Caransebeş.
Ştefan ISAC