„Lupul Singuratic” din Caransebeș nu-şi schimbă năravul: 2.500 de kilometri de aventură pe Dunăre!


Dan Paici, sau „Lupul Singuratic”, după cum mai este el cunoscut, e un personaj aparte, despre care presa a scris şi a vorbit mult şi, cu siguranţă, va mai vorbi şi de acum încolo. Motivul este unul simplu: chiar dacă a împlinit, recent, 60 de ani, „Lupul Singuratic” şi-a propus să străbată o distanţă de 2.500 de kilometri pe Dunăre, de la Ingolstadt la Sfântul Gheorghe, pe Braţul sudic al fluviului, în aşa-numitul TID (Tur Internaţional Danubian), în caiac.

Dan Paici s-a născut la Râmnicu de Jos, judeţul Constanţa, a copilărit la Sulina, iar acum trăieşte la Caransebeș și la Poiana Mărului, în cabana căreia i-a dat propria poreclă. „Am copilărit în frumoasa localitate Sulina. Am fost înconjurat de ape toată copilăria. Acum, la vârsta de 60 de ani, apele s-au tulburat puţin. În urma unor investigaţii, am aflat că am hernie de disc. Dar, neputând să stau departe de apă, voi încerca să arăt iubitorilor de sport că nicio boală nu te poate ţine departe de ceea ce iubeşti. În ciuda condiţiei mele, voi încerca să parcurg cei peste 2.500 de kilometri ai TID cu ajutorul unui caiac”, ne-a spus el.

Adunarea” va avea loc în data de 20 iunie, la Ingolstadt, în Germania, de unde se va pleca în prima etapă, spre Kelheim, lungă de 44 de kilometri. Dan Paici ne-a spus că, din România, la acest adevărat „maraton pe apă” participă, după ştiinţa sa, doar el şi Bogdan Florescu, din Timişoara, plus încă un român stabilit în Germania, dar care nu şi-a confirmat cu certitudine prezenţa la acţiune. „De altfel doar puţini dintre cei care se aliniază la start merg mai mult decât până la graniţa cu Austria. De acolo ni se alătură alţii, cetăţeni austrieci, care parcurg distanţa până la frontiera cu Slovacia, după care renunţă, de acolo ni se alătură slovacii, care merg până la graniţa cu Ungaria, şi tot aşa. Nu-şi pot permite să facă tot parcursul, fiindcă e o chestiune de timp. Întreg turul se face în 75 de zile şi puţină lume, în afară de pensionari, cred că dispune de atâta timp liber”, ne-a mai spus „Lupul Singuratic”, el însuşi un tânăr pensionar.

Conform programării organizatorilor Turului, etapa germană, lungă de 242 de kilometri, se va desfăşura între 20 şi 28 iunie, cea austriacă (331,5 km) între 28 iunie şi 7 iulie, cea slovacă (69 km) între 8 şi 12 iulie, cea ungară (275 km) între 13 şi 21 iulie, cea sârbească şi croată (531, respectiv 33 km), între 22 iulie şi 8 august, etapa bulgară, însumând 509 kilometri, va fi parcursă în perioada 8-23 august, iar cea românească, de la Dunăreni până la Sfântul Gheorghe, de 424 de kilometri, între 23 august şi 1 septembrie. În medie, se vor parcurge între 40 și 50 de kilometri pe zi, cu unele perioade de pauză.

Aceasta este ediţia cu numărul 60 a acestui Tur Internaţional Danubian, motiv pentru care mi-am şi botezat caiacul «Lupu 60». Noi, românii, participăm la această acţiune de anduranţă abia din anul 2006… Ceea ce mi se pare ciudat, uitându-mă pe graficul Turului, este că toată porţiunea în care Dunărea este graniţă între România şi Bulgaria este considerată etapă bulgărească, cea românească începând abia acolo unde fluviul o ia spre nord prin ţara noastră…”, a mai spus Dan Paici.

Caravana Apelor” va ajunge în dreptul României, după cum arată graficul, în data de 1 august, când se va face popas la Veliko Gradişte, localitate aflată faţă în faţă cu Belobreşca.

Costul total al acestui Tur s-a ridicat la 1.000 de euro, plus încă 300 de euro taxă de participare, unde intră asigurarea locurilor de campare, dotate cu locuri pentru instalarea corturilor, duşuri, grupuri sanitare şi o cină caldă zilnic. Cei doi sponsori ai acestei acţiuni cu adevărat temerare a „Lupului Singuratic” sunt Clubul Rotary Caransebeş şi Primăria municipiului. Iar dacă, așa cum ne-a spus tânărul pensionar pus pe aventuri, participanții vor parcurge doar etapele din țările de origine, el ar putea fi singurul care să ducă acțiunea de la început până la sfârșit.

Întrebat dacă este aceasta cea mai mare provocare, Dan Paici a răspuns că sigur nu, aceea fiind, fără discuţie, aventura din Himalaya, când a escaladat, timp de 20 de zile, cel mai înalt munte din lume îmbrăcat în… costum popular românesc, confecţionat în urmă cu 100 de ani, la Borlova. Evenimentul s-a petrecut în octombrie 2011. „Am urcat pînă la 5.416 metri, pe Masivul Annapurna din Himalaya. Am ajuns în costum popular – am mers aşa chiar şi în avion, pe ruta Budapesta-Moscova –, cu tricolorul în mână, şi am adus de-acolo grâu, de la 3. 000 de metri, pe care mama mea, la 80 de ani, s-a apucat să-l cultive pe Valea Almăjului…”.

După acest moment, Dan Paici a petrecut trei zile la Taj Mahal, celebrul templu indian al dragostei, unde a fost asaltat de turişti pentru fotografii. „M-am visat aidoma românilor care au ocolit Pământul în opinci”, a adăugat „Lupul Singuratic”.

Din câte povesteşte, prima experienţă neplăcută a trăit-o la 29 de ani, când, într-o escaladă pe un perete vertical, la Băile Herculane, s-a prăbuşit de la 80 de metri şi şi-a fracturat bazinul, accidentul ţinându-l imobilizat nu mai puţin de 8 luni.

Cea mai grea încercare la care a fost supus a trăit-o însă în 1987, când, împreună cu un coleg, a plecat spre Vf. Păpuşa, înalt de 2.135 metri, din Munţii Parâng. Dintr-odată, a început să ningă puternic şi cei doi au hotărât să coboare. La 8 km, în vale, era o cabană. Stratul de zăpadă ajunsese la 2 metri şi jumătate, aşa că cei 8 kilometri i-au făcut în 4 zile. Cei doi au ajuns cu bine la cabană, apoi în primul sat, unde au dormit 29 de ore. Viscolul s-a oprit, ei s-au refăcut şi au reluat cu succes ascensiunea.

Cea mai mare sperietură a trăit-o tot în Parâng, între Păpuşa şi Peleaga. Erau 11 aventurieri, unul s-a împiedicat şi a căzut într-o vale. Crezând că acesta se distrează, că se dă pe zăpadă, l-au urmat cu toţii. Şaua în care au aterizat s-a rupt, au căzut toţi 100 de metri în gol, după care s-a pornit avalanşa. După ce aceasta s-a oprit, au început să se numere. Unul lipsea, dar Dan Paici l-a găsit şi l-a salvat. „Am căutat scobind cu beţele de schi, foarte încet, pentru că riscam să îl desfigurăm, dar şi foarte repede… Viteza e esenţială fiindcă cei mai mulţi oameni prinşi în avalanşă mor înecându-se cu propria vomă, după ce stomacul resimte şocul rostogolirii, iar apoi gura e astupată de troiene”, a explicat „Lupul”.

De-a lungul vieţii sale aventuroase, Dan Paici a făcut escaladă, motociclism, schi, rafting, parapantă, off-road, snowmobil şi caiac, iar drumurile l-au purtat de la vulcanii din Costa Rica, până în Canada de Nord, unde a mers cu sănii trase de câini…

La despărţire i-am strâns mâna şi i-am urat noroc în noua aventură. După nici doi metri din momentul despărţirii, un sunet m-a făcut să mă întorc în mod reflex. În spatele meu, un urlet de lup sfâşia aerul dintre noi… Calm, pregătit să plece cu motocicleta, Dan Paici a dus telefonul la ureche, moment în care vaietul a încetat brusc. „Alo! Da, eu sunt…”.

Adrian CRÂNGANU