„Mă simt bine la Caransebeș, de aceea vin aici!”


Pentru un subtil cunoscător al limbii române, pentru un fost profesor ce nu concepe că unii vorbesc incorect, și pentru un scriitor capabil să surprindă și să taxeze toate „înjunghierile” aduse limbii materne, a scrie trei cărți în doi ani, bazate, în principal, pe idioțeniile spuse de alții, consider că autorul și-a „selectat” foarte bine clientela, spre a nu-și plictisi cititorii deoarece, în definitiv, inepțiile sunt aceleași, contează mai mult cine le spune… Cine să fie acest scriitor care încă se încăpățânează să își bazeze cariera literară, în principal, pe lecții de limba română? Radu Paraschivescu, bineînțeles!
Iată că, la doi ani după ce a fost prezent în Caransebeș pentru a lansa volumul O femeie de onoare, Radu Paraschivescu a revenit în orașul nostru pentru a ne delecta cu noua colecție: Cartea râsului și a cercetării, Două mături stau de vorbă, Orice om îi este temă: un partid, doi ani și trei premieri, În lume nu-s mai multe Românii (planetei noastre asta i-ar lipsi), dar și cu o reeditare a romanului Fluturele negru.
Prezentarea cărților a fost posibilă prin grija membrilor Cercului de lectură „Fărâmituri de lectură cu ceai” și a avut loc la Galeria „Corneliu Baba”, sâmbătă, 28 septembrie.
Autorul nu a vorbit despre toate cărțile, ci a prezentat-o, mai detaliat, pe cea „altfel” – Fluturele negru. Apărut inițial în 2010, anul acesta, la Editura Humanitas, s-a hotărât reeditarea romanului despre „un Caravaggio al meu, care s-ar putea să nu aibă nicio legătură cu cel adevărat. Romanul este o ficțiune provenită din impresia lăsată asupra mea de tablourile marelui pictor italian” – Fluturele negru.
Apoi, făcând referire la În lume nu-s mai multe Românii (planetei noastre asta i-ar lipsi), Radu Paraschivescu a descris-o ca fiind o continuare a celorlalte volume în care vorbește despre „mentalități, moravuri și modul în care se strică lumea din pricina înțelegerii deficitare a noțiunii de libertate”. Radu Paraschivescu își păstrează umorul, chiar dacă acesta tinde, uneori, spre sarcasm, însă devine vehement împotriva unei clase politice bazate pe principiul „pentru că pot”.
Ca și la celelalte trei prezențe ale sale în Caransebeș, Radu Paraschivescu a avut amabilitatea de a răspunde tuturor întrebărilor care i-au fost adresate din public și de a acorda autografe doritorilor.
Text și foto Christina MECAP