Majorarea salariului minim brut



De la 1 iulie 2024, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se majorează.
De la 3.300 de lei, salariul minim brut se majorează la 3.700 de lei, pentru 1,8 milioane de angajați, majoritar din sectorul privat.
Măsura va garanta beneficii sociale, stimulând angajările în domeniile cu cerere de forță de muncă și reducând munca nedeclarată.
Pe plan economic, va crește consumul, influențând pozitiv importurile de bunuri de consum și sporind puterea de cumpărare a angajaților.
În contextul inflației crescute la nivel european, majorarea salariilor este un răspuns eficient pentru atenuarea impactului asupra populației.
Beneficiile acestei măsuri sunt multiple:
1. Menținerea puterii de cumpărare: în absența unei majorări salariale, creșterea prețurilor reduce valoarea reală a veniturilor, ceea ce ce ar duce la scăderea nivelului de trai.
2. Stimularea consumului: majorarea salariilor încurajează consumul intern, un factor esențial pentru creșterea economică.
3. Reducerea inegalităților economice: aceasta nu doar că îmbunătățește justiția socială, dar poate și reduce tensiunile sociale și economice.
Cu toate acestea, este important de menționat că majorarea salariilor trebuie realizată cu atenție, pentru a evita un efect de spirală inflaționistă, unde creșterea salariilor duce la creșterea costurilor de producție și, ulterior, la creșterea prețurilor.
Așadar în contextul unei inflații crescute la nivel european, majorarea salariilor poate aduce numeroase beneficii, care să contribuie la stabilitatea economică și la bunăstarea populației.
Deputat
Romulus-Marius DAMIAN
Circumscripţia Electorală Nr. 11 Caraş-Severin