Managerul Spitalului Municipal de Urgenţă din Caransebeş, Adrian Cican, a vorbit recent despre materialele de protecţie pentru personalul medical al unităţii, cu atât mai mult cu cât în mediul online el se simte „executat” referitor la acest capitol.
„Este o prostie. Materialul, e adevărat, nu este suficient. Dacă vorbim de combinezoane cu protecţie totală, avem 12, dar, dacă e să ne comparăm cu celelalte spitale, stăm foarte bine. Dacă e să discutăm de kiturile de prelevare COVID-19, Spitalul Municipal de Urgenţă din Caransebeş are 274, din 3.000 la nivel naţional. Da, putem spune că avem probleme cu combinezoanele, dar recent am fost informaţi de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă «Semenic» Caraş-Severin că la nivelul judeţului au mai sosit, iar ei ni le vor da cu titlu gratuit, iar în zilele următoare, probabil într-o săptămână, trebuie să ne mai sosească 300 de combinezoane care sunt achiziţionate de TMD, şi le mulţumim pentru faptul că s-au implicat în ajutorarea spitalului, şi de asemenea, mai avem doi agenţi economici privaţi care ne-au sărit în ajutor. Dar, mai mult sau mai puţin, toate spitalele din România au probleme cu aceste materiale, iar noi nu stăm nici mai bine, nici mai rău decât altele. Dacă e să vorbim despre kit-uri, stăm foarte bine, dacă ne referim la mânuşi stăm foarte bine, problema măştilor FFP 2 şi FPP 3 este valabilă pentru toţi, dar deocamdată avem. Eu zic că suntem pregătiţi. Problema se pune ce facem dacă, de exemplu, poimâine ne vin cinci pacienţi deodată…”, a spus Adrian Cican.
Managerul spitalului caransebeşean a mai afirmat că, în momentul de faţă, la unitatea medicală sunt 15 paturi la Secţia Anestezie Terapie Intensivă, cu trei ventilatoare funcţionale şi două care urmează să fie reparate, plus două ventilatoare mobile, din cele trei care există la nivel judeţean. Celor 15 paturi de la ATI li se mai adaugă 12 paturi de la Secţia Boli Infecţioase şi 10 de la Pneumologie, iar de joi încep lucrările de reabilitare la Secţia Interne, unde vor mai fi 16 paturi de ATI. „Avem resurse financiare, Primăria Caransebeş ne sprijină prin echipele care vor efectua acele reabilitări, şi sperăm ca cei de la Bucureşti să vină pentru traseul de oxigen, pentru că acolo vom face procedura prin care oxigenul va fi tras prin tubulatură exterioară, ca şi instalaţia electrică şi termică”, a mai spus Adrian Cican.
Sonia BERGER