În şedinţa din 31 august, consilierii locali au aprobat proiectul de hotărâre privind reorganizarea, actualizarea şi modificarea structurii existente, completarea şi actualizarea organigramei şi modificarea statului de personal şi de funcţii din cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă din Caransebeş.
Înainte ca proiectul de hotărâre să fie supus votului, Adrian Dumbravă, de-acum manager plin, după ce, cu o zi înainte, a luat examenul de titularizare pe post cu nota 9,75, a ţinut să facă o prezentare a situaţiei financiare a spitalului şi să vorbească despre perspectivele unităţii medicale.
„Sunt la început de mandat şi vă rog foarte mult să acordaţi încredere echipei actuale, în ceea ce priveşte viitorul spitalului. Situaţia s-a îmbunătăţit puţin faţă de ceea ce am moştenit, nu vreau să mă mai uit în trecut, e o provocare, şi nu este o organigramă sau un plan făcut de Dumbravă pentru Dumbravă. Am venit aici cu pasiune, cu dorinţa de a schimba lucrurile în bine. Voi rămâne atâta timp cât voi crede că sunt util comunităţii şi spitalului şi atâta cât voi putea să comunic cu dumneavoastră, consilierii, şi cu conducerea Primăriei”, a spus managerul spitalului.
Prezentând cifrele, Adrian Dumbravă a explicat că, în ceea ce priveşte veniturile, ele sunt de la Casa de Asigurări de Sănătate, conform contractului-cadru, există venituri proprii şi, de asemenea, prin Ministerul Sănătăţii, respectiv Direcţia de Sănătate Publică, se derulează programele naţionale de sănătate, care vin din altă sursă de finanţare.
„Cheltuielile sunt bine structurate şi sunt decontate fie din contractul-cadru, de la CAS, fie din veniturile proprii, cheltuieli pentru personal, pentru bunuri, şi cheltuieli care aparţin programelor naţionale sunt dirijate din sursa lor de venit. În ceea ce priveşte veniturile şi cheltuielile, o să mă opresc acolo unde lucrurile sunt sensibile, privind, de exemplu, procentul care se duce în salarii sau în alte cheltuieli. În cazul datoriilor curente, pe care le-am prezentat la începutul mandatului meu, situaţia s-a schimbat puţin, pentru că pe rol au fost fel de fel de procese care au intrat în executare, deciziile au venit şi ne-au deranjat, pot să spun, unele cifre, fiindcă nu eram pregătiţi pentru ele, nu le-am luat în calcul, dar sunt lucruri reale, ni le asumăm, în procese este implicat spitalul, instituţia, nu o persoană. Ce se va întâmpla cu sumele pe care noi le-am pierdut în instanţă, vom vedea după aceea dacă ne îndreptăm împotriva oamenilor care, după părerea mea, au greşit în unele cazuri. Recent am mai avut o executare pentru dna Ana Ciortan, angajata spitalului, în valoare de 70.000 de lei, pe care am şi achitat-o deja”.
Alin Simeria, juristul Spitalului Municipal de Urgenţă din Caransebeş, a vorbit despre stadiul proceselor în care este implicată unitatea medicală. „La ora actuală au mai scăzut, majoritatea lor fiind din cauză că nu au fost plătite la timp datoriile către furnizori. Chiar ieri (30 august – n.r.) ne-au venit două somaţii, de la ENEL, pentru suma de 199.000 de lei, şi de la o altă firmă, e vorba de 62.000 de lei, pentru echipamente de laborator care au fost achiziţionate, dar n-au fost plătite. De obicei, firmele sunt tolerante, nu ne fac somaţii şi nu ne dau în judecată după o lună, două, trei. E vorba de ani de zile. Este foarte greu să câştigi în instanţă, pentru că trebuie să plăteşti, odată ce ai cumpărat produsul. Cel mai mare proces, din punct de vedere financiar, este cel cu CMI Marinescu, cu fostul operator de laborator, căruia îi datorăm un milion de lei pentru servicii neachitate şi avem o penalitate de întârziere de 3 milioane de lei. Ne-au dat în judecată pe ordonanţă de plată, noi am câştigat, pentru că facturile lor nu corespundeau cu ce aveam noi. Au revenit şi ne-au dat din nou în judecată, pe fond. Eu zic că sunt mari şanse să câştigăm şi acum. A fost un contract dezastruos, cu 0,5 la sută penalităţi pe zi, încheiat în 2015. Totuşi, nu s-ar ajunge în situaţia asta dacă s-ar plăti. Din păcate, de multe ori, din cauza contractelor care conţin clauze defavorabile spitalului, suntem puşi în situaţia de a plăti penalităţi foarte mari, şi nici nu putem să câştigăm, pentru că odată ce ai încheiat un contract trebuie să-l respecţi. De exemplu, la SC PHARMA din Iaşi avem de plătit 778.000 de lei. În ultimul timp, într-adevăr, s-au mai făcut plăţi şi s-a mai remediat situaţia. Pe de altă parte, mai trebuie să-i dăm şi noi pe alţii în judecată. Persoanele care, în urma accidentelor rutiere, sunt internate în spital, şi intră sub incidenţa legii, sunt obligate să-şi plătească spitalizarea, situaţie în care noi suntem obligaţi să recuperăm prejudiciul. Suma totală în acest caz e de aproximativ 800.000 de lei. În această situaţie va trebui să deschidem vreo 130 de procese. Pe lângă acestea mai avem procese cu SYNLAB, de revendicare imobiliară, oamenii îşi vor înapoi aparatura, ne-au dat în judecată. Deci, în total, cu aproximaţie, sunt peste 100 de procese”, a spus Alin Simeria.
„Noi nu avem conturile blocate, s-a înţeles greşit, am avut conturile blocate de executori, dar am plătit execuţiile respective, ci suntem în arierate. Asta înseamnă că nu putem să plătim nicio factură care nu depăşeşte 90 de zile. Plăţile pentru arierate sunt de aproximativ 7 milioane de lei. Ca să ieşim din arierate şi să funcţionăm normal, cam asta ar însemna. Plăţile curente sunt de peste 4 milioane de lei. Aşadar, datoria la momentul acesta, dar fără luna august, care nu este închisă, se situează la aproximativ 11 milioane de lei, iar în aprilie, când eu am preluat, era de 13 milioane de lei”, a spus şi managerul spitalului.
În ceea ce priveşte datoriile pe luni, în ianuarie se înregistra un minus de 700.000 de lei, în februarie de aproape un milion de lei, în martie 950.000 de lei, în aprilie 734.000 de lei, pentru ca în iunie spitalul să ajungă pe zero, iar în iulie pe plus 200.000 de lei, ceea ce înseamnă că, în momentul de faţă, spitalul nu mai înregistrează pierderi. „În aceste patru luni, din planul meu de management am realizat doar 20 la sută din ceea ce mi-am propus. Şi, totuşi, am ajuns la rezultatul acesta, lucru care m-a încurajat şi m-a făcut să continui, dar factorul cel mai important în decizia mea a fost echipa de medici pe care am găsit-o în spital. Avem nişte medici foarte, foarte buni”, a mai adăugat Adrian Dumbravă.
Vorbind despre Compartimentul financiar-contabilitate, „cel care a făcut atâta vâlvă”, după cum s-a exprimat managerul spitalului, acesta a spus că unitatea medicală are 10 economişti, dispersaţi pe diferite compartimente, însă, în ultimele luni, el s-a folosit de cel mult patru dintre aceştia, iar activitatea s-a desfăşurat în condiţii bune. „E logic să pun întrebarea, atunci de ce să ţinem 10? Impactul financiar nu este foarte mare, dar, ban cu ban, se face economie. Vom rămâne, cu acordul dv., cu un număr de şase economişti pe care eu îi voi regrupa, şi nu se pune problema externalizării acestui serviciu. Ne vom descurca cu ceea ce avem”.
Adrian Dumbravă a ţinut să facă şi o serie de precizări care i s-au părut importante în ceea ce priveşte organigrama cu care s-a prezentat în faţa Cosiliului local. Astfel, a afirmat el, când a preluat conducerea Spitalului, în luna aprilie, a găsit o organigramă prezentată de Biroul Resurse Umane, Normare, Organizare şi Salarizare, însă, în timp, a descoperit că între spital şi Consiliul local, ca şi ordonator principal de credite, existau nişte diferenţe majore, în sensul că unitatea medicală lucra după o organigramă, iar administraţia locală avea altă organigramă. „La momentul acesta, noi am pus de fapt în practică organigrama avizată de Ministerul Sănătăţii, propusă în urmă cu câţiva ani, unde erau prevăzute mai multe, desfiinţarea Secţiei Oftalmologie, înfiinţarea Ambulatoriului… Cred că n-a fost înţelegere în cadrul Consiliului local, nu s-a votat, iar conducerea de atunci a escaladat fluxul normal, s-a dus direct la minister şi a avizat organigrama acolo. Ceea ce vreau eu să fac este să punem totul în acord, făcând organigrama în funcţie de situaţia reală”.
Aprobarea organigramei – a mai spus managerul spitalului – nu înseamnă automat şi implementarea ei imediată, respectiv crearea unor posturi nu atrage după sine şi ocuparea lor în cel mai scurt timp, dar ele au fost cerute în cadrul organigramei din urmă cu câţiva ani.
Despre ceea ce presupune noua organigramă a vorbit Gabriela Coşoveanu, inspector de Resurse Umane. Astfel, în ceea ce priveşte Ambulatoriul, s-au înfiinţat 20 de cabinete, în momentul de faţă fiind funcţionale 12, urmând să intre în circuit cele de Medicina muncii, Recuperare medicală, medicină fizică şi balneologie, Gastroenterologie, de Oftalmologie, Chirurgie plastică şi reparatorie, de Psihologie, de Urologie şi de Nefrologie. Tocmai de aceea s-a cerut modificarea organigramei, a spus Gabriela Coşoveanu, deoarece pentru fiecare cabinet este nevoie de un medic şi un asistent.
Directorul economic interimar, Marius Cazacu, a expus o parte a problemelor cu care se confruntă spitalul în acest domeniu. „În luna ianuarie, am descoperit facturi neintroduse în contabilitate în valoare de 160.000 de lei. Suntem în luna august, zilnic vorbesc cu distribuitorii, zilnic facem confruntări de solduri şi de facturi, am surpriza să primesc facturi care au fost trimise de multe ori cu număr de înregistrare la noi la spital, dar nu se regăsesc. Vă daţi seama ce impact are asta asupra bugetului, coroborat cu datoriile pe care le avem în urma proceselor, coroborat cu contracte multe dintre ele, nu vreau să zic defectuoase, dar care ne pun pe noi într-o dificultate economică mai mare decât ne permitem…”.
Marius Cazacu a adăugat că, în această situaţie, vor fi înaintate multe documente instituţiilor abilitate şi trebuie luate măsuri radicale.
Chiar dacă Adrian Dumbravă a declarat că organigrama a fost făcută după mai multe întâlniri, atât în şedinţe, cât şi individual, cu medicii şefi de secţie, Sanda Bistrean, consilier USR, a spus că deţine informaţii conform cărora în spital nu există comunicarea şi transparenţa invocate de manager, lucru negat de acesta.
O poziţie vizavi de organigramă a avut şi city-managerul Florin Bogdea, de această dată în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Spitalului Municipal de Urgenţă din Caransebeş. „Nu este atributul Consiliului de administraţie să-şi asume organigrama, ci al Consiliului local. După cum se ştie, dl Adrian Cican a venit la momentul respectiv cu o organigramă, cred că aceasta, dacă ţin eu bine minte, să o votăm în Consiliu. Au fost acele discuţii, am votat-o într-o formă care, practic, în momentul de faţă eu zic că nu e reală cu ceea ce aveţi dumneavoastră la spital. Ca să punem lucrurile la punct, ţinând cont de faptul că, la nivelul ministerului, acea structură a spitalului a fost aprobată, asta spunea domnul manager, şi asta vă spune şi Consiliul de administraţie, că în momentul de faţă se vine cu reglarea, cu punerea în concordanţă a organigramei votate de Consiliul local, şi structura aprobată de minister. Dacă dv. nu votaţi, rămâne tot încurcată această situaţie organigramă-structură. În momentul în care votăm structura aprobată de minister, lucrurile intră pe făgaşul normal”, a spus Florin Bogdea.
Adrian Dumbravă a mai adăugat că salariile angajaţilor spitalului reprezintă 95 la sută din bugetul instituţiei.
În momentul de faţă, a mai spus managerul, spitalul are aprobate 548 de posturi, iar în prin noua organigramă numărul acestora creşte la 588.
În încheiere, Adrian Dumbravă le-a comunicat consilierilor locali că, printre punctele importante ale planului său de management, figurează acreditarea Laboratorului de analize renale.
Într-o declaraţie făcută după încheierea şedinţei, primarul Felix Borcean a afirmat că se bucură că şi acest hop, cel reprezentat de votarea organigramei, a fost trecut.
„Prezentarea făcută de managerul Adrian Dumbravă a fost una care nu a prea lăsat semne de îndoială, şi finalmente consilierii au înţeles momentul şi au votat această organigramă. Acum, mingea este la conducerea spitalului, şi planul managerial pe care Adrian Dumbravă l-a susţinut şi la concurs şi l-a prezentat într-o anumită formă şi astăzi sper să şi-l ducă la îndeplinire şi, aşa cum a promis, lunar, sau oricând doreşte, să vină în faţa Consiliului local să prezinte parcursul”, a spus edilul.
Sonia BERGER