Marcel Vela şi Micea Dinescu vor o Zi Naţională mai veselă


 Ziua de 1 Decembrie a fost sărbătorită la Caransebeş în Centrul civic al municipiului, la manifestări luând parte un mare număr de cetăţeni, alături de care s-au aflat oficialităţile locale, precum şi invitaţii acestora. Programul a cuprins un Te Deum, depuneri de flori la Crucea Identităţii şi Demnităţii Naţionale, defilarea detaşamentelor de militari, după care, celor prezenţi, municipalitatea le-a oferit 1.500 de porţii de fasole cu cârnaţi. Partea artistică a fost susţinută de Ansamblul „Doina Banatului” şi trupa „Amala”, sărbătoarea încheindu-se cu retragerea cu torţe a detaşamentelor militare. În intervenţiile lor, atât primarul Marcel Vela, cât şi invitatul său, poetul Mircea Dinescu, au afirmat că ziua de 1 Decembrie ar trebui sărbătorită altfel, să fie pentru toţi românii un motiv de bucurie, lucru care s-a şi încercat, în acest an, la Caransebeş. (C. Senco)

În ciuda frigului pătrunzător, sute de caransebeşeni au sărbătorit Ziua Naţională a României în Centrul Civic al municipiului, alături de oficialităţile locale şi de invitaţii acestora. Pentru prima dată, manifestările s-au desfăşurat în Piaţa Revoluţiei, unde copiii au primit baloane, iar adulţii – flori.

Un sobor de preoţi în fruntea căruia s-a aflat P.S. Lucian, Episcopul Caransebeşului, a oficiat un Te Deum în faţa Crucii Identităţii şi Demnităţii

Naţionale, după care, în cuvântul său, Întâistătătorul eparhiei şi-a exprimat bucuria pentru sărbătorirea împreună a celei mai importante zile a românilor de pretutindeni. „Această zi ne îndeamnă pe toţi, cler şi popor, autorităţi civile şi militare, români de pretutindeni, la responsabilitate, la căutarea identităţii şi la demnitate. Suntem aici pentru a cinsti împreună unul din simbolurile noastre: Ziua Naţională a României”, a mai adăugat P.S. Lucian.

Crucea Identităţii şi Demnităţii Naţionale a fost ridicată de români în 1810, a fost pictată în 1814 şi a fost aşezată în Piaţa Primăriei, loc special pentru caransebeşeni. Despre acele vremuri a vorbit col. (r) Liviu Groza. „Tot atâta lume câtă este acum, aici, a fost şi atunci, când, sus, în Sala mare a Primăriei, s-a hotărât aderarea Caransebeşului la Marea Unire. Apoi, în 1932, în faţa unui public numeros, ca şi acum, Nicolae Iorga a vorbit caransebeşenilor despre dragostea pentru pământul românesc. În acelaşi an, în această piaţetă a venit Batalionul 2 grăniceresc, care a fost fala Armatei Române. Iată de ce ne găsim şi noi aici, astăzi, în număr impresionant”, a mai spus venerabilul istoric caransebeşean.

La fel ca şi anul trecut, poetul Mircea Dinescu a ţinut să sărbătorească la Caransebeş evenimentul naţional. „Trebuie să vă spun că am început ziua bine, pentru că, de dimineaţă, am mers la o frizerie, la un prieten al primarului, şi ne-am tuns împreună, şi, în vreme ce fiul frizerului mă tundea, bătrânul cânta la muzicuţă şi m-a servit cu o ţuică. Şi am spus: Uite, domnule, cum ştiu românii să sărbătorească! În ce ţară din lume te duci la frizer, unul te tunde, altul îţi cântă şi îţi dă ţuică! Noi îngheţăm aici de-o oră şi mai îngheţăm o jumătate de oră, pe când sărbătoarea ar trebui să fie mai veselă. Spunea dl colonel că trebuie să fim mândri că suntem români. Voi fi mândru când profesorii vor avea salarii decente, când pensionarii nu vor mai fi umiliţi şi când toate categoriile se vor simţi bine în ţara asta”, a mai spus Mircea Dinescu, în aplauzele publicului.

La rândul lui, primarul Marcel Vela a anunţat că, de acum, Piaţa Revoluţiei va fi spaţiul unde se va sărbători Ziua Naţională. „Am promis încă de anul trecut că vom da o adevărată valoare, iar sărbătoarea va fi un simbol al bucuriei. Cred că suntem printre puţinele naţiuni, care, de Ziua Naţională, depunem coroane şi ascultăm marşuri funerare. Din acest motiv, am rugat invitaţii să nu aducă nici coroane nici jerbe, ci flori, am oferit câte o garoafă celor din piaţă, chiar dacă nu tuturor, pentru că nu ne-am aşteptat să fie aşa multă lume. Sperăm ca de anul viitor să fim aici mai mulţi cu flori pentru a ne bucura de această zi sfântă. Cred că oamenii cu putere de decizie şi Parlamentul ar trebui să regândească ceea ce înseamnă reprezentarea naţională, imnul şi simbolul naţional, motivele de sărbătoare şi tot ce înseamnă cuvântul «român». Vă propun, deci, să depunem aceste flori la Crucea Identităţii şi Demnităţii Naţionale pentru România, pentru identitatea naţională”, a mai spus primarul.

Pe acordurile fanfarei, a urmat defilarea detaşamentelor de militari, la care, pentru prima dată, s-au alăturat membrii Asociaţiei „6 Dorobanţi” din Bucureşti, care au purtat uniforme specifice primului Război Mondial.

Potrivit tradiţiei, municipalitatea a oferit caransebeşenilor 1.500 de porţii de fasole cu cârnaţi, iar Ansamblul „Doina Banatului” şi invitaţii săi au oferit un spectacol folcloric. De la ora 17, manifestările au continuat cu un concert de muzică rock susţinut de trupa „Amala”. Sărbătoarea s-a încheiat cu retragerea cu torţe a detaşamentelor militare.

Carmen SENCO