„Să se spună despre mine, ca primar, că m-am prăbuşit cu elicopterul şi n-am murit, mi-ar fi adus notorietate maximă”
La mijlocul săptămânii trecute, primarul municipiului Caransebeş, Marcel Vela, a susţinut o conferinţă de presă mai puţin obişnuită, ziariştii fiind invitaţi să vizioneze două filmuleţe. În primul dintre acestea, Moise Guran, realizator de emisiuni la TVR 1, făcea o serie de comentarii răutăcioase la adresa edilului caransebeşean şi la demersul achiziţionării, de către administraţia locală a municipiului, a unui număr de trei drone (vehicule aeriene fără pilot – n.r.), în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne din Serbia. În respectivului material, omul de televiziune spunea, printre altele, că s-au aruncat 2,3 milioane de euro pentru ca „dronele lui Marcel Vela să supravegheze din cer sărăcia”. În cel de al doilea filmuleţ, reprezentanţii presei au putut să vadă imagini cu un zbor peste un munte înzăpezit, apoi cu un elicopter prăbuşit şi făcut bucăţi, în jurul căruia se aflau câţiva oameni. Apoi au venit explicaţiile…
„Decât să vă cumpăraţi drone, mai bine vă cumpăraţi un pădurar, nu?”, a spus Marcel Vela, făcând aluzie la recentul eveniment nefericit petrecut în Munţii Apuseni, în urma căruia pilotul Adrian Iovan şi studenta Aura Ion şi-au pierdut viaţa. Intrând în subiectul propriu-zis al conferinţei de presă, edilul caransebeşean a explicat că, dincolo de utilitatea evidentă a dronelor, în momente cum au fost cele în care epava avionului a fost căutată prin tot felul de metode mai mult sau mai puţin eficiente, a îndrăznit să arate, pentru prima oară, presei accidentul de elicopter pe care l-a suferit el însuşi. „Fac public în premieră acel eveniment. La vremea respectivă am preferat să nu anunţăm pe nimeni, ci să ne bucurăm că trăim”, a spus Vela. „Atunci am păstrat tăcerea, pentru că a fost o eroare de pilotaj. Pilotul Petre Moţ nu avea voie să urce la mai mult de 1.800 de metri, dar a urcat la peste 2.000. Fiind singurul pilot autorizat să construiască noile instalaţii de schi pentru investiţia care trebuia să se dezvolte în zona Muntele Mic – Nedeia, pentru a nu compromite speranţele multor oameni care-şi doreau respectiva investiţie, una de mare anvergură în Munţii Banatului, şi nici investiţia în sine, existând în acest sens un calendar foarte exact cu montarea stâlpilor în ancore, repet, am preferat pur şi simplu să ne bucurăm că trăim şi nu ne-am mai implicat în a recunoaşte până la capăt ceea ce s-a întâmplat. La vremea respectivă, în 2007, pentru mine, ca politician, să se spună că un primar s-a prăbuşit cu elicopterul în munţi şi nu a murit, ar fi fost o publicitate pozitivă şi mi-ar fi adus notorietate maximă la nivel naţional… Atunci când ne-am prăbuşit, am mers ore bune, era în jur de ora 13, zăpada era foarte mare, iar de pe Vârful Mătania nu ştiam ce să facem – să coborâm spre Poiana Mărului sau să urcăm spre Staţia de pe Ţarcu, unde aveam condiţii pentru a aştepta salvatorii. Fiind şi un salvamontist cu noi, Dan Paici, cel care a filmat cu telefonul, el ne-a spus că e mai bine să mergem spre Cabana meteo de pe Ţarcu. Am mers aşa câteva ore, în zăpada care ne ajungea până la piept, şi, chiar dacă niciunul dintre noi nu era rănit, a fost foarte greu. Norocul nostru a fost că, având întâlnire cu Romeo Dunca şi el văzând că nu mai ajungem, a urcat cu snowmobilul pe creste, a văzut elicopterul prăbuşit, a realizat ce s-a întâmplat, a luat-o pe urmele lăsate de noi şi după trei ore ne-a găsit… Am avut, aşadar, o experienţă dramatică, vitală pentru mine, care m-a marcat, care mi-a schimbat optica despre viaţă şi tot ceea ce ţine de ce e de fapt important pe această Planetă Albastră şi ce facem noi, uitând esenţa vieţii, uitând de lucrurile mari şi implicându-ne doar în cele mărunte, amănunte care ne ocupă tot timpul. Poate din acest motiv, din 2007, decembrie 2, ora 13, gesturile mele, inclusiv cele politice, au altă logică şi au altă interpretare…”, a spus Marcel Vela.
În acest sens, primarul municipiului Caransebeş este convins că, dacă ar fi jucat la pariuri, nimeni n-ar fi crezut că PNL-ul se uneşte cu PSD-ul, că în Caraş-Severin Marcel Vela îşi va da mâna cu Sorin Frunzăverde, că există un politician care să refuze o nominalizare la un minister.
„Cred că datoria mea, printre multe datorii pe care le am de îndeplinit, era şi aceea de a ajuta alţi posibili oameni care au suferit accidente în munţi. Deşi îmi doream să nu se mai întâmple aşa ceva, iată că s-a întâmplat, şi tocmai din acest motiv am şi demarat proiectul cu elicopterul SMURD pe care mi-l doream iniţial, iar apoi pe cel cu dronele. Tocmai 2 decembrie 2007 a făcut să mi se pară neimportant atacul acela de pe Televiziunea naţională, la care şi eu sunt contribuabil, în care un jurnalist mă făcea baron, neştiutor şi în toate felurile, ironizând un proiect care poate salva vieţi. Şi apoi, Primăria nu cheltuieşte două milioane de euro, aceasta fiind valoarea întregului proiect, care include şi Serbia (finanţarea de la bugetul local se ridică la 24.718 euro, restul banilor venind de la Uniunea Europeană şi de la Bugetul de Stat – n.r.), iar cât despre sărăcie, nu cred că se poate vorbi despre aşa ceva la Caransebeş. Inclusiv acum, la început de an, avem două investiţii, le-am antamat deja şi le vom demara în 2014. Este vorba despre firma Rowo, căreia îi alocăm 5 ha în zona Caromet pentru o fabrică de mobilă, şi firma Incatex, un investitor din Franţa, care are clienţi în Belgia şi Olanda, cu o fabrică la Făget, ai cărei reprezentanţi doresc să extindă producţia în domeniul confecţiilor publicitare – umbrele, bannere şi alte materiale confecţionate din stofe, plastic, prelate, cauciucuri, şi cărora le atribuim 2,5 ha lângă TMD, investiţia urmând să creeze peste 100 de noi locuri de muncă”, a mai spus Vela.
Răspunzând în continuare ironiilor lansate de Moise Guran pe TVR 1, edilul caransebeşean a adăugat că există deja un Ordin de înfiinţare în municipiu a unei Unităţi militare speciale de aviaţie, al cărei comandant se află deja la Caransebeş, după încheierea tuturor procedurilor, în luna martie, urmând ca ea să fie operaţională. „Este o dovadă clară că, dacă administraţia locală, cea judeţeană şi cea centrală îşi dau mâna, pot realiza lucruri importante pentru oameni”, a mai spus primarul municipiului Caransebeş. În plus, tot referitor la necesitatea dronelor, edilul s-a referit la evenimentul petrecut în Munţii Ţarcu, atunci când, în decembrie 2008, doi oameni, soţ şi soţie, au murit luaţi de avalanşă, fiind găsiţi abia în luna mai a anului următor.
Marcel Vela a mai adăugat că, în momentul în care va intra în posesia dronelor, Primăria Caransebeş este de acord să le pună la dispoziţia Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în orice situaţie dramatică s-ar ivi. Acest proiect este în stadiul de a fi fost pus pe SEAP pentru a fi licitate dronele, însă a fost retras, deoarece, în proiect fiind cuprinsă şi partea de soft pentru managementul de urgenţă, mijloace de transport 4×4, pentru salvare de persoane şi transportul dronelor, se doreşte mărirea sumei de bani alocată dronelor şi redusă suma pentru soft, chiar dacă aceasta va duce la întârzierea proiectului. „Dorim să mărim capacitatea dronelor de a zbura în condiţii cât mai grele de temperatură, de furtună şi de înălţime. Era vorba iniţial de drone cu capacitate medie de intervenţie, şi mi-aş dori ca, în loc să luăm trei din acestea, să achiziţionăm una, dar extrem de performantă. Accidentul din Munţii Apuseni şi drama la care suntem martori în momentul de faţă m-au făcut să solicit această dronă, sau ca suma alocată dronelor să fie mult mai mare, astfel încât într-o licitaţie internaţională să achiziţionăm cele mai performante aparate. De la staţie, de la baza pe care am fi avut-o la Caransebeş, fie la Primărie, fie la Aeroport, la Unitatea specială de aviaţie, s-ar fi putut ajunge într-o oră şi jumătate la Arad sau în zona Munţilor Apuseni, unde o dronă dotată tehnologic la cel mai înalt nivel putea să ajute la depistarea avionului prăbuşit. Cred că e un pas înainte în a atrage atenţia că viaţa oamenilor este cel mai important lucru pentru o ţară, pentru un stat. Sunt ţări care au trecut în Constituţie dreptul la fericire. Mai cred că măcar dreptul la viaţă ar trebui să îl avem, dacă de cel la fericire nu ne putem bucura”, a mai spus Marcel Vela.
Având şansa de a beneficia şi de o Unitate specială de aviaţie, administraţia caransebeşeană ar putea încheia în viitor un parteneriat în care Primăria ar avea numai de câştigat, municipalitatea punând la dispoziţia Unităţii dronele, aceasta urmând să dea operatorul specializat în domeniu.
Sonia BERGER