La mijlocul lunii martie, în Parohia Marga din Protopopiatul Caransebeș a fost săvârșită slujba de sfințire a unei troițe, ctitorie a familiilor Afilon și Dori, alături de Dumitru și Lia Jompan. Evenimentul a beneficiat de prezența unui mare număr de credincioși, precum și de a autorităților locale.
Soborul de preoți a fost format din părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, părintele paroh Marius Iovănescu, părintele Alexandru Antonie de la Așezământul medical creștin „Izvorul Tămăduirii” din Marga și părintele pensionar Romulus Frîncu.
Afilon Jompan a făcut o descriere a monumentului: Troiţa Timpului de la Marga reprezintă un simbol de cult creștin, o cruce sculptată în lemn de stejar, cu ornamente populare specifice locului. Rozeta solară sau „Roata solară”, un simbol ce marchează „Timpul”, este compusă din 12 raze împărțite în două jumătăți, reprezentând cele 12 ore din zi și cele 12 ore din noapte. Acest motiv solar străvechi – regăsit la daci și romani –, care a supraviețuit timpurilor, este întâlnit pretutindeni, de la pătuțul de leagăn la stâlpii funerari, de la vasele din ceramică la ornamentarea pieptarelor cu „roți”, descrise de D. Jompan și A. Jompan în Revista Muzeelor nr. 6/1971.
Cele două „vârtejuri” solare de pe brațele laterale ale crucii trimit la cele două perioade de timp ilustrate admirabil iconografic prin: „Timpul” înainte de Hristos, reprezentat prin Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul (personaj biblic din Vechiul Testament), patronul localității, respectiv „Timpul” de după Hristos, reprezentat de „Icoana Botezului Domnului”, aici fiind locul unde în localitate, de Bobotează, se sfințește apa „Mânzului”, denumirea pârâului din vecinătatea locului unde este amplasată troița.
În textul inscripționat la baza acesteia se menționează următoarele: „Ridicată de familiile Afilon și Dori Jompan; Micu (Dumitru) și Lia Jompan în sănătatea celor vii și amintirea celor răposați”.
Lucrarea a fost executată de Marian Mircea, din Ocna-Mureş, judeţul Alba.
Revenind la eveniment, prof. univ. dr. Dumitru Jompan a recitat trei poezii dedicate IPS Laurențiu Streza, Mitropolitul Transilvaniei, PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, și părintelui arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului.
Părintele consilier a vorbit despre sensul și semnificația crucii în creștinism și în viața credincioșilor creștin ortodocși.
La final, părintele a spus: „Mulțumim celor care au construit această cruce, domnului doctor Afilon și doamnei Dori, precum și domnului profesor Dumitru și distinsei doamne Lia Jompan, că au prilejuit acest moment. Mulțumim administrației locale, prezentă aici, mulțumim părintelui paroh, părinților împreună slujitori, că, iată, am fost astăzi împreună aici. Vă mulțumim tuturor celor care într-o zi de duminică ați ales să fiți prezenți aici. Îngăduiți-mi să transmit și eu gândul de recunoștință al Părintelui Episcop Lucian, din a cărui încredințare sunt aici. Vă felicităm pentru această ctitorie și vă încredințăm de toată prețuirea, dragostea și comuniunea noastră. Cu aceste gânduri, rugăm pe Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți, să vă dăruiască sănătate, putere și mângâiere în familiile dumneavoastră. Pentru că începe perioada Postului Mare, să încercați să deschideți acea cale de comunicare cu Dumnezeu, care este rugăciunea, iar El, sălășluindu-Se în fiecare din noi, ne va învăța să întâmpinăm cum se cuvine sărbătoarea Învierii Mântuitorului. Să postim nu doar cu mâncare, ci și cu mintea, dar, mai ales, cu atitudinea noastră față de celălalt”, a subliniat părintele consilier.
Pr. Romulus FRÎNCU