De o lungă perioadă, intrarea în Teregova s-a transformat în şantier, ca urmare a implementării proiectului de extindere a canalizării menajere, derulat prin PNDL 2, în valoare de 2,7 milioane de lei. Lucrările au început în urmă cu trei săptămâni, dar, din cauza condiţiilor meteorologice, nu s-au desfăşurat în ritmul planificat, perioada de implementare fiind de şase luni. Prin acest proiect – ne-a spus primarul Maria Damian – la Teregova se vor executa 1.150 de racorduri la sistemul de canalizare.
„Tot în această perioadă se lucrează şi la proiectul «Canalizare menajeră şi Staţie de epurare la Rusca-Teregova», unde avem 550 de gospodării. Valoarea acestuia este de 2,9 milioane de lei, iar perioada de execuţie a lucrărilor este de un an, dar, ca şi în cazul centrului de comună, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, nu se merge la capacitate maximă, ca să spun aşa”, a adăugat Maria Damian.
Făcând o recapitulare a realizărilor din mandatul de primar, Maria Damian a declarat că administraţia locală din Teregova are semnate zece contracte de finanţare, primul pe care l-a amintit fiind achiziţionarea unui utilaj pentru situaţii de urgenţă, respectiv un buldoexcavator şi un generator, cu bani de la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, prin Grupul de Acţiune Locală (GAL), în valoare de 83.000 de euro.
„Tot prin GAL am obţinut încă un contract de finanţare pentru un miniteren sintetic de sport la Rusca-Teregova, în momentul de faţă lucrându-se la Proiectul Tehnic, obiectiv pe care sperăm să-l dăm în folosinţă în această toamnă. Tot la Rusca-Teregova mai avem, prin Compania Naţională de Investiţii, un aşezământ cultural, este început de anul trecut, s-a turnat fundaţia şi s-a ajuns la cota zero, iar în iunie a început construirea zidurilor, finalizarea fiind prevăzută pentru anul viitor. Tot în această localitate mai avem un proiect, cel de reabilitare, modernizare şi dotare a Căminului cultural, cu finanţare prin AFIR, în valoare de 2,1 milioane de lei. Aş mai aminti proiectul «Modernizare drumuri şi străzi în comuna Teregova», în sumă de 6,6 milioane de lei, fiind vorba de 6,5 kilometri de străzi, atât în centrul de comună, cât şi în satul aparţinător Rusca-Teregova”, a mai spus Maria Damian.
Tot prin Compania Naţională de Investiţii, mai există un proiect care prevede construirea unui pod peste pârâul Teregoviţa, acesta fiind în faza de achiziţie.
Un alt contract semnat în mandatul Mariei Damian este cel care prevede investiţii în infrastructura educaţională, prin care grădiniţa din centrul de comună va fi dotată pentru un program specific creşelor, în care un număr de 24 de copii pot să doarmă la prânz, iar părinţii îi pot lua acasă la ora 16.
„Spre surprinderea mea plăcută, trebuie să recunosc, mai avem depuse patru proiecte pentru şcoli, prin Programul Operaţional Regional, aşteptăm doar să semnăm contractele de finanţare, dar despre toate acestea am să vorbesc la momentul potrivit, pentru că eu nu fac promisiuni pe care nu le pot onora. Din promisiunile făcute în timpul campaniei electorale din 2016, în proporţie de 90 la sută le-am şi realizat, pe hârtie cel puţin. Practic, abia acum se trece la realizarea lor, pentru că este ştiut că toate proiectele pe fonduri europene necesită timp şi răbdare. Mi-aş dori ca lucrurile să decurgă mult mai repede, dar nu depinde întotdeauna de primar, cu toate că el este acuzat de cele mai multe ori”, a mai spus Maria Damian.
Sonia BERGER