În ultimele două zile, pompierii cărăşeni au intervenit pentru localizarea şi stingerea mai multor incendii de vegetaţie uscată izbucnite în mai multe zone ale judeţului, în urma acestora fiind afectate însemnate suprafeţe de teren.
Având în vedere acest aspect, Compartimentul Informare şi Relaţii Publice din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „SEMENIC” al judeţului Caraş-Severin atrage atenţia asupra faptului că focurile aprinse, cu intenţia de a curăţa terenurile, reprezintă pericole reale pentru oameni şi bunurile acestora.
Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se face numai după obţinerea acordului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi a permisului de lucru cu foc de la Primărie.
La arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale trebuie respectate următoarele reguli:
– condiţii meteorologice fără vânt;
– colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
– supravegherea permanentă a arderii;
– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
– interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
Geanina LUCA