Matematică şi aventură, la poalele Muntelui Mic


Jurnal de vacanţă

Matematică şi aventură, la poalele Muntelui Mic

În perioada 14-18 iulie a avut loc prima ediţie a Taberei de Matematică şi Aventură. Profitând de o locaţie splendidă – Pensiunea Ioana, de la poalele Muntelui Mic –, 36 de elevi au avut parte de 5 zile memorabile de vacanţă, împărtăşite în spiritul prieteniei, muncii şi al aventurii. Copiii selectaţi au fost majoritatea din Caransebeş şi Oţelu Roşu, dar au fost şi câţiva elevi din alte zone ale ţării: Timişoara, Deva, Craiova şi Bucureşti.

Ca participanţi la această tabără, putem spune cu certitudine că a meritat să ne implicăm şi că am rămas cu o serie de amintiri frumoase şi ceva prieteni noi. Tabăra a fost o îmbinare de activităţi pentru minte şi trup, cei şase instructori – Antoanela Buzescu, Mihaela Pral, Coco Galescu, Răzvan Ioaniţescu, Vlad Cvasa şi Ana Maria Galescu – ocupându-se de bunul mers al lucrurilor. Programul s-a desfăşurat astfel: dimineaţa elevii participau la orele de matematică, iar după-amiaza era dedicată activităţilor aşa-numite „de aventură”.

Lecţiile de matematică abordate au avut uneori şi plafon general pentru toate clasele, şi, distinctiv, pe nivele. Diversitatea lor a constat în dezvoltarea unor capitole fundamentale de geometrie (cercul şi linii importante în triunghi) şi de algebră (probleme de numărare). Trei doamne profesoare din Oţelu Roşu – Iulia Cecon, Heidi Feil şi Liliana Maier –, invitate în tabară, au oferit pentru destindere probleme de logică şi perspicacitate, probleme distractive şi trucuri matematice interesante.

Dacă la matematică toţi cei prezenţi avem reuşite şcolare foarte bune şi chiar excelente, putem spune că la atelierele din Parcul de Aventură şi în drumeţiile făcute, am fost novici, dar ni s-au pus cu profesionalism bazele teoretice şi practice în frumosul şi extremul domeniu sportiv, alpinismul. Noţiuni ca tiroliană, rapel, filare, bucle, carabiniere, coardă, cordelină, prize, le-am însuşit cu uşurinţă, practic. Activităţile la Stelierul de Aventură ne-au ajutat să ne depăşim limitele. În prima zi am avut ocazia să ne dăm pe tiroliană şi să exersăm trecerea pe coardă peste lac, lucruri pe care nu prea ai ocazia să le încerci în fiecare zi.

În fiecare seară am scris şi împărtăşit propriile impresii colegilor şi am compus catrene despre tabără. Iată că forţa minţii şi forţa fizică exersate pe parcursul celor cinci zile au fost întregite de exerciţii de comunicare, de descoperirea de sine. Unii dintre noi şi-au testat limitele pe panoul de căţărare şi la traversarea pe coardă peste lac, alţii şi-au învins temerile pe podurile suspendate ori pe tiroliană, şi-au testat voinţa pe slakeline şi pe „pânza de păianjen”, şi cu toţii am muncit în echipă.

Retrospectiv, tabăra a fost un prilej pentru teambuilding, dar şi self respect. Cu certitudine, fiecare a plecat de aici cu o impresie plăcută, mai curajoşi, mai luptători, mai responsabili, pentru că atelierele au fost foarte interesante, mâncarea a fost delicioasă (mulţumim, Doda!), iar programul a fost lejer şi deschis nouă: cu meciuri de volei la ordinea zilei, băi în piscină şi discotecă. În acest sens, le mulţumim instructorilor, oameni minunaţi, care au tot meritul acestei tabere reuşite şi care şi-au dat silinţa să avem cinci zile memorabile. Sperăm să ne vedem la anul, dornici de matematică şi de noi aventuri.

Mate şi adrenalină,

Fac o combinaţie bună!

Tabăra = distracţie +

Bucurie + satisfacţie! (Alina)

Augustin şi Septimiu DINULICĂ

clasa a XI-a, Liceul Pedagogic „C. D. Loga” Caransebeş