Atenţie mare, atunci când cumpăraţi medicamente, chiar şi atunci când acestea sunt luate în baza prescripţiilor farmaciştilor, ca înlocuitoare ale unor pilule. Obiceiul de a citi prospectul medicamentelor l-a salvat, zilele trecute, pe un caransebeşean de la posibile mari necazuri. Mai exact, bărbatul suferă de hipertensiune arterială şi ia, preventiv, şi un tratament împotriva bolilor de prostată. Medicul de familie i-a prescris o reţetă cu un medicament menit să scadă tensiunea şi un altul, indicat în tratamentul hipertensiunii sau al simptomelor determinate de creşterea dimensiunii prostatei, în doze de două mg. La farmacie, pacientul a aflat că cel de-al doilea medicament nu se găseşte pe raft, dar i s-a indicat un altul, despre care i s-a spus că are acelaşi efect, dar care era comercializat în doze de 4 mg. La sfatul farmacistei, care a şi scris pe cutie că pacientul trebuie să ia numai o jumătate de capsulă, omul a plătit contravaloarea şi a plecat liniştit acasă.
Numai că la o citire, iniţial sumară, a prospectului, bărbatul a devenit circumspect. Într-adevăr, cel de-al doilea medicament cumpărat acţiona puternic şi asupra scăderii tensiunii arteriale, dar şi asupra prostatei, dar acesta nu putea fi folosit decât întreg, câte un comprimat în fiecare zi. Mai mult, în prospect era stipulat cu majuscule că acesta trebuie înghiţit în întregime, fără a fi mestecat, rupt sau sfărâmat! De ce? Pentru că aceste comprimate au o eliberare modificată. Ele sunt conţinute într-un înveliş neabsorbabil, conceput special pentru eliberarea lentă a medicamentului. Odată înghiţit, doxazosina se eliberează lent din comprimat în corp, până la golire. Atunci ce s-ar fi putut întâmpla în cazul în care medicamentul ar fi fost tăiat şi înghiţit? Răspunsul îl aflăm tot din prospectul care prevede nu mai puţin de 52 de posibile reacţii adverse frecvente, mai puţin frecvente, rare sau cu frecvenţă necunoscută. Dintre acestea, câteva extrem de grave, cum ar fi accident vascular cerebral, angină pectorală, infarct miocardic, gută, palpitaţii, scăderea frecvenţei cardiace, prezenţa de sânge în urină şi multe altele.
Întâmplarea a avut un final fericit, pentru că pacientul în cauză, conştientizând riscurile, s-a prezentat la aceeaşi farmacie, unde, cu scuzele de rigoare, farmaciştii i-au înlocuit, după două zile, medicamentele prescrise de medic şi care, iniţial, nu existau în stoc.
Carmen SENCO