Cu ocazia împlinirii a 161 de ani de la Mica Unire – 24 Ianuarie 1859, Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeş, în colaborare cu Consiliul Județean Caraș-Severin, a organizat joi, 23 ianuarie, la sediul instituţiei de cultură din municipiu, manifestarea intitulată generic „Cuza Vodă și Mica Unire”. Acțiunea a fost coordonată de către Carmen Neumann, Florina Civig, Ana Șoșoi și Natalia Boncia, din cadrul muzeului caransebeşean.
La manifestare au participat elevii claselor primare de la Colegiul Național „Traian Doda”, Corp B, printre aceştia numărându-se şi cei din clasele I pregătite de învăţătoarele Corina Dodoiu şi Ileana Petrescu, Consiliul Judeţean fiind reprezentat de Ilie Iova. Cu această ocazie, școlarii au învățat cum să confecționeze o cocardă, au urmărit filmul documentar „Moș Ion Roată și Unirea” și au aflat informații despre semnificația cântecului „Hora Unirii”.
„Aceste activităţi sunt foarte îndrăgite de copiii noştri, ei sunt mici, nu ştiu prea multe despre Unire, şi asta am încercat să le povestim astăzi. Ne-ar fi foarte utilă colaborarea cu muzeul, şi ar fi bine dacă ar reuşi să facă un proiect, nişte lecţii interactive, în care copiii nu doar să audă despre daci, despre romani şi despre războaie, ci să vadă toate acestea efectiv, prin intermediul unor diapozitive sau filmuleţe, ceva ce poate fi înţeles de ei, fiindcă, din păcate, istoria este o materie abstractă pentru copii în lipsa acestor materiale”, a spus înv. Corina Dodoiu.
Înv. Ileana Petrescu a adăugat că, aflând că vor desfăşura o activitate în afara şcolii, elevii au fost entuziasmaţi, ei renunţând chiar şi la piesa de teatru care s-a jucat la Casa de Cultură „George Suru”. „A fost, de fapt, o surpriză, ieri nu le-am spus unde vor merge, abia dimineaţă am discutat cu ei despre însemnătatea zilei de 24 Ianuarie, fireşte, pe înţelesul lor. A fost suficient că au înţeles ce se sărbătoreşte la această dată, Mica Unire, şi de cine a fost înfăptuită”, a mai spus înv. Ileana Petrescu.
„Ziua de 24 Ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești. Noi, ca instituție de cultură, ne dorim ca elevii să cunoască istoria țării noastre încă de la cele mai fragede vârste. De aceea am ales un film de prezentare pe înțelesul celor mici despre Moș Ion Roată, un țăran român susținător al Unirii, decorat cu Ordinul Național «Steaua României» pentru faptele sale. Nu trebuie să-i uităm pe cei care, prin sacrificiul lor, au ajutat la înfăptuirea Unirii”, a declarat managerul instituției de cultură, dr. Dacian Rancu.
Geanina LUCA