„Micuţii scriitori din Banatul Montan“, prezentaţi la Timişoara


Sâmbătă, 7 martie, în cadrul întâlnirii literare de la Timişoara a Ligii Scriitorilor din România, Filiala Banat – Timişoara, scriitoarea şi profesoara Ana-Cristina Popescu din Caransebeş a prezentat al şaselea volum publicat până în prezent – antologia „Micuţii scriitori din Banatul Montan“.

Întâlnirea literară a debutat cu un scurt moment poetic dedicat femeii. Scriitorul Cornel Iovuţa a recitat din poeziile sale, în care a adus un omagiu femeii. Acelaşi scriitor a prezentat şi revista umoristică „Scârţ”, în care a publicat două epigrame.

Prima prezentare de carte a fost a scriitoarei şi profesoarei Lucia Elena Popa, din Timişoara, „Un timp înmiresmat“. Lucia Elena Popa a dedicat această carte nepoatei sale Leea Dalia, iar în prima parte a cărţii, intitulate, „Adoraţie”, fiecare poezie este însoţită şi de imaginea unei flori de dalie. Cartea a surprins frumuseţea universului copilăriei. Scriitoarea Ana Caia a precizat că, în acest al treilea volum publicat, Lucia Elena Popa a încercat „a ne plasa în lumea copilăriei“, şi acest lucru i-a reuşit din plin.

Prin Antologia „Micuţii scriitori din Banatul Montan“ Ana-Cristina Popescu i-a invitat pe cei prezenţi la întâlnirea literară să rămână în acelaşi univers al copilăriei. Antologia a adunat în paginile ei optzeci şi unu de elevi şi patru studenţi autori din Caraş-Severin, din Banatul de Munte, zece elevi de la Şcoala Gimnazială Steierdorf – Anina, coordonaţi de profesoara Simona Petronela Mîţu, şi 71 de elevi de la şcolile din Oţelu Roşu, coordonaţi de autoarea antologiei.

Cartea „Micuţii scriitori din Banatul Montan“ a luat fiinţă – după cum a mărturisit autoarea – din dragostea ei pentru arta cuvântului. Atât de mult a iubit cuvântul, încă din copilărie, încât i-a îndemnat şi pe cei din jur să-i observe frumuseţea. Astfel, atât volumul „Micuţii scriitori din Banatul Montan“, apărut anul acesta la Editura Sfântul Ierarh Nicolae de la Brăila, cât şi volumele „Îndrăgostiţi de poezie“, apărut în 2009 la editura Dalami din Caransebeş, şi „Colaj“, apărut în 2014 la Editura Sfântul Ierarh Nicolae, îndeamnă elevii spre creativitate, lectură, dragoste faţă de frumuseţea cuvântului.

Prefaţa antologiei „Micuţii scriitori din Banatul Montan“ a fost făcută de scriitorul şi jurnalistul Adrian Crânganu, iar postfaţa cărţii e scrisă de mine şi o voi reda în rândurile următoare.

Aş începe cuvântul meu despre Antologia „Micuţii scriitori din Banatul Montan“ cu un citat din poezia „Făgăduinţa iernii“, a elevei Ana-Maria Zvedeanu, din clasa a VI-a de la Şcoala Gimnazială Nr. 2 Steierdorf – Anina: „Vreme rea, viscol şi ger,/Iarna cerne fulgi din cer./Flori de chiciură create,/Albinuţe îngheţate,/Stau în stup şi se întreabă:/-„Când mai vii tu, primăvară?“.

Volumul de faţă este o făgăduinţă pe care scriitoarea şi profesoara Ana-Cristina Popescu o face tinerilor talentaţi, o făgăduinţă conform căreia, după ce primii fulgi de nea vor uda solul îngheţat, se vor ridica în lumină ghioceii primăverii. Fiecare elev a picurat din sufletul lui cuvinte calde, ce vor rămâne veşnice, cuvinte pe care Ana-Cristina Popescu le-a adunat cu sfinţenie şi le-a aşezat în acest volum. Timpul va risipi fulgii zburdalnici şi va aduce soarele primăverii, al ghioceilor, al mugurilor, iar elevii care vor alege calea literaturii vor descoperi cât de frumoase sunt stelele şi câtă verdeaţă aduce cu sine munca neîncetată atunci când doreşti să guşti eternitatea prin cuvânt.

Albinuţele îngheţate ce stau în stup, adunate într-un ghem pentru a supravieţui frigului, aşteptă primăvara spre a efectua zborul de curăţire, pe urmă se uită în jur şi aşteaptă ca florile să-şi înalţe capul şi să le salute, chemându-le să descopere micuţul lor univers. Elevii acumulează informaţii, citesc şi încearcă să-şi contureze cât mai bine propriul stil, spre a ajunge un scriitor desăvârşit.

Îmi amintesc că în urmă cu câţiva ani Ana-Cristina Popescu a publicat în „Foaia Diecezană” a Episcopiei Caransebeşului câteva creaţii ale unor elevi, precum poezia „Altar”, scrisă de eleva Dayana Buşu, încurajându-i să nu renunţe la scris. A continuat cu reviste şcolare – „Muguraşii”, „Porţi deschise”, concursuri de creaţie literară, culegerile „Îndrăgostiţi de poezie” şi „Colaj”. De curând, a trimis la ziarul „Caraş-Severinul în 7 zile” o creaţie a elevei Andreea Buzuriu, pe care am avut bucuria să o citesc publicată zilele acestea.

O felicit pe scriitoarea şi profesoara Ana-Cristina Popescu pentru munca ei în folosul culturii şi literaturii, pentru dăruirea cu care îndrumă tinerii să iubească arta cuvântului. Sunt convins că nu va obosi niciodată să se jertfească spre a sprijini elevii talentaţi. Acest lucru se poate observa şi în antologia „Micuţii scriitori din Banatul Montan“.

În continuare, în cadrul întâlnirii de la Timişoara au fost citite câteva fragmente de proză scrise de eleva Andreea Buzuriu, elevă olimpică, anul trecut ea participând la etapa naţională a Olimpiadei de Limbă, Literatură şi Comunicare, de studenta Gabriela Dagmar Preda şi de eleva Valentina Cramer, care anul acesta a obţinut locul I pe judeţ la Olimpiada de Educaţie Moral-Religioasă şi s-a calificat pentru etapa naţională, precum şi o poezie a elevei Timeea Mihuţ, intitulată „Mama“.

Întâlnirea literară a continuat cu prezentarea cărţii „Pablo mele: le api morte“ („Albinele moarte”), traducător Teodora Stanciu, apărută la Editura Napoca Nova 2015, de către preşedintele Ligii Scriitorilor din România, Filiala Banat – Timişoara, prof. Doina Drăgan. În această carte au publicat versuri şi scriitorii Mariana Strungă, Ana Caia, Doina Drăgan şi Cornel Iovuţa.

În încheierea întâlnirii literare, prof. univ. Mariana Strungă a prezentat volumul „Pendul de cer”.

Pr. Ion TURNEA