Peste 3.000 de pelerini au participat sâmbătă, 14 septembrie, la cel de al XIV-lea Pelerinaj organizat de Episcopia Caransebeșului în ziua Praznicului Înălțării Sfintei Cruci, la Crucea-monument de pe Muntele Mic, în anul în care este sărbătorit Centenarul Bănățean. Aceştia s-au alăturat unui sobor de ierarhi, preoți și diaconi, precum și militarilor care au venit și în acest an la remarcabilul eveniment din Banatul de Munte.
La orele dimineții s-a pornit în procesiune de la troița aflată la intrarea în stațiune, până la Crucea-monument, construită pentru cinstirea memoriei eroilor bănățeni căzuți în luptă pentru făurirea idealului poporului român, Marea Unire.
Sfânta Liturghie a fost oficiată la baza Crucii de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, alături de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria și locțiitor al Episcopiei Dacia Felix, și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. După Sfânta Liturghie, a fost săvârșită o slujbă de pomenire a eroilor bănățeni și a ctitorilor ce au înălțat crucea de pe Muntele Mic. Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfințitul Părinte Nicodim, care a ilustrat semnificația praznicului și a scos în evidență importanța cinstirii Sfintei Cruci, scrie pe site-ul Episcopiei Caransebeşului.
Cu acest prilej, credincioșii prezenți au putut să se închine la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului (copie a Icoanei Trihirussa „Cea cu trei mâini”) de la Mănăstirea Hilandar din Sfântul Munte Athos, ce se află la Mănăstirea Neamț, precum și la Moaștele Sfântului Simeon Stâlpnicul de pe Muntele Minunat.
Odoarele au fost aduse din Moldova de o delegație de la Mănăstirea Neamț, condusă de părintele stareț Benedict Sanciuc, încă din ajunul Praznicului Înălțării Sfintei Cruci, și au fost depuse în Catedrala Episcopală din Caransebeș, unde a fost săvârșită Vecernia cu Litie de către Preasfințitul Părinte Lucian.
După momentul de rugăciune au fost depuse coroane la baza Crucii-monument și a avut loc ceremonialul militar, oferit de către Brigada 18 Cercetare-Supraveghere „Decebal” din Timișoara, marcând astfel Centenarul Bănățean – 100 de ani de la instalarea administrației românești în Banat.
În cadrul aceleiaşi manifestări a fost lansat și CD-ul Grupului psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului – „La umbra crucii, Tale”, care cuprinde pricesne închinate Sfintei Cruci.
Ştefan ISAC
Foto: Episcopia Caransebeşului