– Când auzi numele Milovan Slovenski, gândul te duce automat la doctorul extrem de cunoscut şi de popular în zona Banatului, şi nu numai, care a devenit celebru în urma aplicării unui procedeu medical mai rar întâlnit, pe care nu mulţi confraţi se încumetă să-l folosească. Despre ce este vorba, domnule Slovenski?
– Vorbim despre cardiologia invazivă. Aceasta este o modalitate de diagnosticare şi în acelaşi timp de tratament al mai multor afecţiuni cardiovasculare. În primul rând, ea se adresează pacienţilor suferinzi de cardiopatie ischemică, dar nu numai acestora. Pacienţi, inclusiv pacienţi cu afecţiuni valvulare, au început să beneficieze în ultimul timp de această tehnică prin care se pot face dilatări ale valvelor. De asemenea, malformaţii congenitale pot fi tratate prin proceduri de cardiologie invazivă – defecte septale atriale şi defecte septale ventriculare.
– Ce înseamnă toate acestea în termeni mai puţin medicali?
– Sunt mai multe căi de abord. Se poate puncţiona artera femurală, care este la nivelul coapsei, sau artera radială, la nivelul mâinii. În general, este preferat abordul radial, la nivelul mâinii, deoarece este mult mai confortabil pentru pacient, acesta nemaifiind obligat să rămână în poziţie culcată timp de 24 de ore. După obţinerea accesului la nivel arterial, există catetere care te conduc în partea dorită a inimii sau a altor organe, fiindcă noi nu tratăm numai inima. Tratăm şi creierul, deci stenozele carotidiene, încercăm să rezolvăm toate problemele vasculare, nu doar strict pe cele cardiace. Uneori apar probleme la nivelul arterelor renale, care alimentează cu sânge rinichii, şi acolo se pot implanta stenturi, se pot dilata, sau chiar la nivelul picioarelor. Avem pacienţi mari fumători, cu vase închise la nivelul membrelor inferioare, vase pe care de multe ori reuşim să le deschidem, să implantăm stentul şi să creştem foarte mult calitatea vieţii şi chiar să preîntâmpinăm de multe ori un deznodământ extrem de neplăcut, cum ar fi amputarea membrelor.
– Clinica dv., Cardiotim, este cunoscută mai ales fiindcă este printre puţinele care se ocupă de toate aceste lucruri.
– Din păcate, la nivel naţional există un număr relativ mic de medici, cred că maximum 50, de cardiologi invazivi. Un cardiolog invaziv este destul de greu de pregătit. Există o curbă de învăţare destul de lungă, care se întinde pe o perioadă de aproximativ cinci ani, până când el devine capabil să lucreze autonom, ceea ce înseamnă că, fără ajutor, poate să rezolve inclusiv cazurile şi situaţiile complexe care pot apărea oricând în timpul procedurilor.
– Când am intrat, am văzut multă lume în sala de aşteptare. Din ce zone vă vin pacienţii? Şi cam care e media acestora?
– Din tot Banatul, adică din tot judeţul Caraş-Severin şi din Timiş, din Hunedoara avem mulţi pacienţi, dar foarte mulţi ne vin şi din Oltenia, din judeţele Mehedinţi şi Gorj. În medie, avem între 30 şi 50 de pacienţi pe zi.
– În afară de Caransebeş, unde îşi mai desfăşoară activitatea Cardiotim?
– În ceea ce priveşte cardiologia invazivă la nivel naţional, centrele cu volum mai mare de lucru sunt în Timişoara, Bucureşti, Iaşi, Cluj, Târgu Mureş, iar mai nou au apărut Oradea şi Aradul. Noi, Cardiotim, avem cabinete aici, în Caransebeş, la Lugoj şi la Timişoara, iar ca şi spital, doar la Timişoara.
– Cu câţi medici asiguraţi serviciile aici, la Caransebeş?
– Toţi medicii sunt cardiologi, sunt specialişti foarte buni, au fost selectaţi de mine personal, şi sunt foarte bine pregătiţi, foarte competenţi. Echipa este formată din dr. Alexandru Gheorghiu, dr. Corina Ştirban, dr. Jeni Tuştean, dr. Ioana Cioabă şi dr. Luminiţa Velcean. Ei vin la Caransebeş şi sunt oricând la dispoziţia pacienţilor.
– V-aţi născut şi aţi locuit mulţi ani la Reşiţa, după care v-aţi mutat la Timişoara. Ce v-a făcut să alegeţi Caransebeşul?
– Am văzut în Caransebeş oraşul care are viitor. Îmi place evoluţia pe care a înregistrat-o oraşul. Din punctul meu de vedere, Caransebeşul este cel mai prosper oraş din Caraş-Severin şi, în momentul de faţă, cel mai bine organizat. În momentul în care am dorit să deschidem cabinetul din Caransebeş, ne-am bucurat de susţinere din partea administraţiei locale sută la sută. Domnul primar Vela a fost alături de noi şi ne-a susţinut necondiţionat.
– Şi o ultimă întrebare. Poate fi socotit Milovan Slovenski „Doctorul inimilor”?
– Da, obligatoriu! Doar e specialitatea mea! Marea parte a timpului, „Doctorul inimilor” în sensul propriu al expresiei, şi uneori încearcă să fie „Doctorul inimilor” şi din punct de vedere filosofic, ca să zic aşa.
Adrian CRÂNGANU