Sâmbătă, 20 iunie, în foaierul Casei de Cultură „George Suru” din Caransebeş s-a disputat prima ediţie a Cupei de Vest la şah pe echipe. La întrecere au luat parte peste 50 de jucători, de la 12 echipe din judeţele Caraş-Severin, Timiş şi Arad, printre aceştia numărându-se şase Maeştri FIDE, precum şi Marea Maestră Angela Dragomirescu din Timişoara, fostă campioană de seniori a României.
Partidele – unele „aspre”, după cum le-a caracterizat Mihai Bolintiş, secretarul Asociaţiei Judeţene de Şah Caraş-Severin şi arbitrul turneului – s-au disputat în sistem elveţian, 7 runde. Fiind vorba de Şah rapid, ritmul de joc a fost de 15 minute de partidă, plus două secunde pe mutare.
După o întrecere la care au luat parte şahişti de toate gradele şi de toate vârstele, cel mai tânăr fiind Alin Stângu, de la Reşiţa Juniori, în vârstă de 6 ani şi jumătate, iar cel mai bătrân Pavel Kuzma, de 81 de ani, de la CS Victoria Nădlac, au fost acordate nu mai puţin de opt premii.
Astfel, a primit o diplomă cea mai bună echipă din municipiul care a găzduit întrecerea, Caransebeş Maeştri, în componenţa Dinu Simi Suciu, Maestru FIDE, Alexandru Tunaru, candidat de Maestru, Horia Irimia, Daniela Muselin, fostă campioană naţională de junioare şi reprezentantă a României la Campionatul Mondial de la Singapore, din 1990, şi Sandu Micu. De asemenea, organizatorii au mai acordat câteva premii, după cum urmează: echipa cu coeficienţi valorici sub 1.400 – Reşiţa Juniori, iar pentru echipele cu coeficienţi ELO până la 1.800 – locul I Clubul Sportiv Dudeştii Noi, locul II Clubul Sportiv Victoria Nădlac, locul III fiind ocupat de Muncitorul Reşiţa Juniori.
În clasamentul general, pe locul I s-a situat echipa Timişoara Maeştri – Robin Dragomirescu, Călin Dragomirescu, Alin Ardeleanu şi Angela Dragomirescu, pe treapta a doua a podiumului a urcat Medicina Timişoara – Gottfried Mărcia, Horia Prundeanu, Dorin Moise şi Liviu Lung, iar pe poziţia a treia s-a clasat echipa Reşiţa Seniori, în componenţa Trifu Vuiţă, Gheorghe Stroescu, Marius Milian şi Nicolae Craia. Celelalte locuri au fost ocupate, în ordine, de Giroc, Caransebeş Maeştri, Dudeştii Noi, Victoria Nădlac, Muncitorul Reşiţa Juniori, Muncitorul Reşiţa, Reşiţa Copii, Caransebeş Amatori şi Reşiţa Juniori.
Premiile au constat în cupe şi sume de bani, asigurate de Primăria municipiului, festivitatea fiind oficiată de Mihai Bolintiş şi Horia Irimia, reprezentanţii organizatorilor, respectiv Asociaţia Judeţeană de Şah şi Primăria Caransebeş.
Mihai Bolintiş a mai spus că rezultatele acestei întreceri vor fi omologate la Federaţia Română de Şah şi la cea internaţională FIDE, pentru calcularea coeficienţilor CIV şi ELO. De asemenea, a mai adăugat secretarul Asociaţiei Judeţene de Şah, cea de a doua ediţie a Cupei de Vest, de anul viitor, se va ţine în luna mai, pentru a evita concurenţa turneelor care au loc în această perioadă pe Litoral şi pentru a creşte, astfel, nivelul calitativ al competiţiei.
Sorin ROGOZ
Pingback: Minţile ascuţite din Vest s-au duelat la Caransebeş - Casa de Cultura "George Suru"