Moment simbolic în istoria poporului român, ziua de 25 Octombrie este Ziua armatei române, o zi de glorie şi de cinstire pentru eroismul şi jertfele prin care, de-a lungul vremii, oştirea noastră şi-a îndeplinit misiunea nobilă de a apăra unitatea naţională şi integritatea teritorială a statului român. La 25 octombrie 1944, glorioasa armată română elibera oraşul Carei, ultima localitate românească de sub ocupatie străină. Această zi de mare sărbătoare a fost celebrată şi la Caransebeş printr-o manifestare desfăşurată la statuia Generalului Dragalina, care, după intonarea imnului de stat, a debutat cu un Te Deum oficiat de un sobor de preoţi condus de părintele Mihai Drăgan, protopopul Caransebeşului. De asemenea, a fost transmisă binecuvântarea P.S.S. Lucian, episcopul Caransebeşului către întreaga armata română. Împlinirea celor 67 de ani de la data eliberării a fost evocată de lt.col. Adrian Drăghici, comandantul Garnizoanei Militare Caransebeş, care a vorbit asistenşei despre eroismul soldaţilor de-a lungul vremurilor, dar şi despre cinstea cu care aceştia ne reprezintă astăzi în lume. „Militarii români, care luptă în teatrele de operaţii sunt cei mai buni ambasadori ai ţării în lume”, a mai precizat comandantul Garnizoanei.
În alocuţiunea sa, primarul municipiului, Ion Marcel Vela a făcut referiri la jertfa ostaşilor, la eforturile pe care armata, poliţia, jandarmeria le fac, acum, în aceste vremuri grele, lipsite de satisfacţiile materiale. „Astăzi am urmărit discursul Maiestăţii Sale, Regele Mihai în Parlamentul României, ultimul şef de stat al celui de-al Doilea Război Mondial, un simbol al democraţiei şi al continuităţii, care a avut un cuvânt de apreciere la adresa celor care au stat şi stau de veghe la hotarele ţării. Spunea Regele României că prezentul este greu, dar trebuie să credem în viitor. Aşadar, aducând aici un omagiu eroilor, trebuie să adresăm militarilor un cuvânt de îmbărbătare, să reziste în acest prezent şi să creadă într-un viitor mai bun”, a mai precizat primarul, care şi-a încheiat alocuţiunea urându-le tuturor celor care poartă haina militară, tradiţionalul „La Mulţi Ani!”
Momentul a fost urmat de depunerea de coroane. Astfel, au adus un omagiu armatei Episcopia Caransebeş, Primăria municipiului, Garnizona, Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare şi în Rezervă, Sindicatul cadrelor militare disponibilizate, Asociaţia veteranilor şi văduvelor de război, Asociaţia Revoluţionarilor, Poliţia Caransebeş, Detaşamentul de pomperi, Detaşamentul de jandarmi, Poliţia Comunitară, Serviciul Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat, Spitalul de Urgenţă, partidele politice şi unităţile de învăţământ.
Manifestarea omagială s-a încheiat cu parada militară.
Carmen SENCO