Joi, 14 septembrie, credincioși din întreaga Episcopie a Caransebeșului au participat în număr mare la pelerinajul la Crucea-monument de pe Muntele Mic, ajuns la cea de-a XII-a ediție.
În urmă cu 80 de ani, credincioșii din această parte de țară au ridicat o cruce în memoria ostașilor români căzuți în Primul Război Mondial. De 11 ani, de când Preasfințitul Părinte Episcop Lucian este ierarh al Caransebeșului, sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, din 14 septembrie, este pentru credincioșii Banatului Montan una deosebită. În fiecare an, este organizat un pelerinaj la Crucea de pe Muntele Mic, unde sunt aduse, spre închinare, sfinte moaște din alte Eparhii și unde s-au înălțat rugăciuni pentru eroii bănățeni, ca Dumnezeu să-i odihnească în pace pe toți.
Anul acesta fiind Anul omagial al sfintelor icoane în Patriarhia Română, și ținând cont că în Episcopia Caransebeșului există mai multe icoane cu o însemnătate artistică și în special cu o încărcătură spiritual-duhovnicească deosebită, și care au făcut de-a lungul vremurilor nenumărate minuni, procesiunea de la troița ce se află la intrarea în stațiunea Muntele Mic a fost făcută cu trei icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului – de la Mănăstirea Călugăra, Mănăstirea Teiuș și Parohia Măru.
În sunetul Fanfarei Armatei, pelerini, ierarhi și clerici au urcat în procesiune cu sfintele icoane până la Crucea-monument de pe Muntele Mic, la baza căreia a fost săvârșită Sfânta Liturghie, de către un sobor de ierarhi din care au făcut parte Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria. Pe tot parcursul Sfintei Liturghii, credincioșii prezenți au avut posibilitatea și bucuria de a se închina la sfintele icoane, rugându-se împreună ca fiecare să-și ducă crucea sa cu demnitate, avându-l în centrul vieții lor pe Hristos, Mântuitorul lumii. La momentul potrivit, un număr foarte mare dintre ei s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.
Ca de fiecare dată, la pelerinajul de pe Muntele Mic au fost prezente printre credincioși și autoritățile județene și locale, precum și alte oficialități civile și militare. De asemenea, au fost prezenți și elevii de la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș.
„Îi mulțumim Domnului pentru că în acest an am urcat pe Muntele Mic cu trei icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului, punctând foarte frumos și aici anul omagial 2017 închinat sfintelor icoane. De asemenea, am punctat și anul comemorativ pomenindu-i pe cei care au înălțat această Cruce-monument, pe eroii din Primul Război Mondial și pe toți apărătorii Ortodoxiei în timpul regimului comunist. Le mulțumim tuturor celor care ne-au ascultat chemarea și în primul rând au dat curs invitației Mântuitorului Iisus Hristos, care ne spune tuturor «Veniți la Mine toți cei osteniți și împovărați și eu vă voi odihni». În fața Crucii, noi astăzi ne-am rugat, am cântat și am spus cu toată ființa noastră «Crucii Tale ne închinăm Hristoase și sfântă Învierea Ta o lăudăm și o mărim»”, a arătat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.
Pentru implicarea în fiecare an la organizarea pelerinajului de pe Muntele Mic, a Armatei Române, Preasfințitul Părinte Lucian i-a conferit Ordinul Eparhial Diploma de Onoare „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” colonelului Dan Ionescu, comandantul Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere „Banat”. „Evenimentul de astăzi a fost unul deosebit, pentru faptul că îl desfășurăm în acest loc foarte important pentru toți bănățenii și mai ales pentru urmașii eroilor din Banat. Este un moment la care ținem foarte mult, și în continuare afirmăm alăturarea noastră față de popor, față de Biserica Ortodoxă, pentru apărarea neamului, a Patriei și a credinței dreptmăritoare”, a subliniat col. Dan Ionescu.
După Sfânta Liturghie, a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru eroii bănățeni căzuți pe câmpurile de luptă, dar și pentru ctitorii care au înălțat Crucea de pe Muntele Mic. În continuare, au fost depuse coroane din partea Bisericii, a autorităților județene și locale, a Poliției și Armatei. De asemenea, a fost prezentat un ceremonial militar din partea Detașamentului de onoare al Brigăzii 18 Infanterie Banat.
Crucea metalică de pe Muntele Mic este unul dintre cele mai reprezentative monumente din Banat. Construirea noii cruci devenise stringent necesară, deoarece vechea cruce din lemn, ridicată cu 80 de ani în urmă, nu mai rezista intemperiilor. Astfel, s-a creat un grup de inițiativă, la 1 februarie 2002, sub înaltul patronaj al Mitropoliei Banatului, care a stabilit modalități și răspunderi pentru refacerea Crucii-monument. În 14 septembrie 2004, a fost inaugurat noul monument, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, și a Preasfințitului Laurențiu, Episcopul Caransebeșului, actualul Mitropolit al Ardealului. Executată din structuri metalice, noua cruce este iluminată pe timpul nopţii printr-un sistem propriu de producere a energiei electrice, ea putându-se vedea chiar şi de la Timişoara, când timpul este favorabil.
Pr. Romulus FRÎNCU
Foto: Episcopia Caransebeşului