Muzeul caransebeşean – capitala arheologiei şi istoriei bănăţene
Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, organizează, în perioada 6-9 martie, cea de-a XXXIX-a ediţie a Simpozionului Internaţional de Arheologie şi Istorie intitulat „Simboluri religioase – mărturii creştine – dovezi de credinţă, din preistorie până în epoca contemporană, In Memoriam Constantin Daicoviciu”. Prin numărul de participanţi şi prin valoarea comunicărilor, această manifestare este cea mai importantă reuniune ştiinţifică din partea de vest a ţării. În cadrul evenimentului ţi-au anunţat prezenţa 55 de istorici şi cercetători de la centre universitare din Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Drobeta Turnu-Severin, Craiova, Alba-Iulia, Caransebeş, Reşiţa, Deva şi Ploieşti, dar şi din străinătate – Franţa, Croaţia, Serbia, Kosovo, prilej cu care vor fi prezentate o serie de comunicări ştiinţifice din domeniul arheologiei şi istoriei.
Deschiderea oficială are loc joi, 7 martie, la ora 10, la Muzeul de Arheologie „Tibiscum” Jupa, printr-un cuvânt de salut din partea preşedintelui Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, a primarului municipiului Caransebeş, Marcel Vela, şi a Liubiţei Raichici, directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Caraş-Severin.
La ora 11, îşi susţin comunicările în plen dr. Francis Tassaux (Bordeaux, Franţa) şi P.S. Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului. De asemenea, are loc şi o lansare de carte, cu titlul „Fasti provinciae Daciae II. Die ritterlichen Amtsträger, Habelt Verlag, Bonn, 2013”, a prof. dr. Ioan Piso, din Cluj-Napoca, prezentată de prof. dr. Radu Ardevan.
Programul de susţinere a comunicărilor în plen este împărţit în cinci părţi, primele două secţiuni ale sesiunii de comunicări urmând să se desfăşoare în cadrul Muzeului de Arheologie „Tibiscum” Jupa, celelalte trei având loc în Sala de conferinţe a Cabanei „Bistra”, din staţiunea Muntele Mic.
În programul simpozionului din acest an este cuprinsă şi o excursie tematică pe traseul Caransebeş-Borlova-Muntele Mic.
Lucrările prezentate în cadrul simpozionului vor fi publicate în revista „Acta M. C. – Tibiscum”, S. N. no. 3/2013, editată de Muzeul din Caransebeş.
Carmen SENCO