Muzeul caransebeşean iese în întâmpinarea Centenarului


Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş organizează, în zilele de 25 şi 26 septembrie, Conferinţa Naţională cu titlul „Biserică şi Naţiune la românii din Banat şi Transilvania. Episcopii Miron Cristea şi Iuliu Hossu, şi Marea Unire”.

Într-o recentă conferinţă de presă, directorul muzeului caransebeşean, dr. Adrian Ardeţ, ne-a informat că manifestarea este concretizarea unui proiect câştigat la selecţia organizată de Ministerul Culturii, privind marcarea Anului Centenarului. Pe lângă instituţia de cultură din municipiul de pe malurile Timişului şi Sebeşului, din Caraş-Severin au mai câştigat proiecte Teatrul de Vest din Reşiţa şi Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici”.

Proiectul nostru se va materializa prin organizarea unei conferinţe naţionale, şi aici un rol deosebit îl are Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, ca urmare a încheierii unui parteneriat cu instituţia noastră, acţiunea fiind iniţiată de actualul preşedinte al Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, rectorul Universităţii clujene, dar care, deoarece este plecat în Italia, la o manifestare de asemenea culturală, nu va putea veni, fiind însă prezent la Caransebeş prorectorul Universităţii, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, alături de o echipă de specialişti şi cercetători de la aceeaşi unitate de învăţământ superior. Un ajutor deosebit ne-a acordat şi Episcopia Caransebeşului, prin expoziţia pe care o vom vernisa cu acest prilej. Pe lângă implicarea acestor două instituţii de marcă, aş vrea să menţionez şi Academia Română – Filiala Timişoara, prin ajutorul dat de către preşedintele Ioan Păun-Otiman, care va fi şi el prezent, cu o echipă de cercetători timişoreni. Vom avea, aşadar, prilejul de a-i primi în aceste zile la Caransebeş poate pe cei mai buni specialişti în domeniul istoriei moderne şi contemporane. Nu în ultimul rând, aş vrea să menţionez faptul că lucrările prezentate în conferinţă vor fi publicate într-un volum dedicat acestui eveniment, care va apărea la Editura Presa Universitară Clujeană”, a spus dr. Adrian Ardeţ.

Deschiderea oficială a manifestării va avea loc marţi, 25 septembrie, la ora 9, în sala de conferințe a muzeului, când vor susține alocuțiuni președintele Consiliului Județean, Silviu Hurduzeu, și prefectul județului Caraș-Severin, Matei Lupu.

De la ora 9.30 vor susține comunicări în plen P.S. Lucian, Episcopul Caransebeșului – „Episcopul Elie Miron Cristea, între responsabilitatea administrativ-bisericească și vocația națională”, acad. Ioan Păun-Otiman – „Mitropoliții Banatului ÎPS Vasile, ÎPS Nicolae, ÎPS Ioan – așa cum i-am cunoscut”, prof. univ. dr. Ioan Bolovan – „Biserică și naționalitate la românii din Transilvania, în deceniile premergătoare Marii Uniri”.

Cu această ocazie, pe faţada muzeului va fi dezvelită o placă comemorativă care cuprinde numele tuturor celor 26 de reprezentanți ai orașului Caransebeș şi din zonă, participanți la înfăptuirea Marii Uniri de la Alba Iulia.

De la ora 11, vor avea loc şi lansări de carte, care vor aduce la muzeu personalităţi importante ale vieţii academice româneşti. Este vorba despre Costin Feneșan, fost director al Arhivelor Naţionale de la Bucureşti – «Iubite neică părinte… Scrisori ale fraților și nepoților către Nicolae Popea», prezentarea aparţinându-i arhim. Casian Rușeț, Lazăr Gruneanțu şi Mirel Ionescu – «Contribuția avocaților din Transilvania și Banat la Marea Unire», precum şi unul dintre cei mai mari specialişti în istoria evenimentului sărbătorit anul acesta, Vasile Mircea Zaberca – «Centenarul Marii Uniri din 1918. Banatul Montan și Voivodina», volum prezentat de Clara Maria Constantin”, a mai spus Adrian Ardeţ.

Participanții la manifestare vor putea lua parte apoi la vernisajul expoziției „Biserică și Națiune la Românii din Banat și Transilvania. Episcopul Miron Cristea și Marea Unire”, realizată în colaborare cu Episcopia Ortodoxă a Caransebeșului și Direcția Județeană a Arhivelor Naționale Caraș-Severin.

Pentru a da o notă de sărbătoare evenimentului, am considerat că e mai bine ca în prima parte a zilei de marţi lucrările să se desfăşoare în aula muzeului din Caransebeş, iar partea a doua să aibă loc acolo unde se află Crucea Eroilor Bănăţeni ai Neamului Românesc, drept pentru care ne vom deplasa pe Muntele Mic, unde lucrările vor continua şi în dimineaţa zilei de miercuri”, a mai spus dr. Adrian Ardeţ.

Bogdan NAUM