Marți, 8 noiembrie, Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, în colaborare cu Consiliul Judeţean Caraş-Severin, a organizat simpozionul intitulat „Omagiu Eroului național Ioan Drăgălina, la 100 de ani de la trecerea în eternitate”. În cadrul acestei manifestări, în Sala „Gheorghe Magas”, situată la parterul instituției de cultură, a fost vernisată și expoziția cu titlul „Generalul Ioan Drăgălina”, care cuprinde o serie de documente originale ce aparțin reputatului istoric caransebeşean col. (r) Liviu Groza.
Prin această acţiune, s-a urmărit cinstirea memoriei Generalului Ioan Drăgălina și readucerea în memoria colectivă a celui care a fost fiu al Caransebeșului, de la a cărui trecere în eternitate s-au împlinit zilele trecute 100 de ani. La manifestare au luat parte reprezentanți ai administrației locale, istorici, oameni de cultură, ofițeri în activitate sau rezervă, veterani de război, cadre didactice și elevi de la instituțiile de învățământ din municipiu, oaspete de onoare fiind veteranul Nicolae Streian, care în prezent trăiește la Lugoj, dar în 1941 lăsa în urmă Şcoala Normală din Caransebeş şi pleca pe front, unde a participat la luptele duse de eroicul Detaşament Păuliş în toamna anului 1944.
În cuvântul de deschidere, amfitrionul acţiunii, dr. Adrian Ardeţ, managerul muzeului caransebeşean, le-a vorbit celor prezenţi despre semnificaţia evenimentului reprezentat de ziua de 9 noiembrie, atunci când se împlinesc 100 de ani de la jertfa, pe câmpul de luptă, a Eroului naţional bănăţean, Generalul Ioan Drăgălina.
„Expoziţia vernisată azi este rodul muncii de o viaţă a reputatului istoric caransebeşean Liviu Groza, cel care a pus bazele muzeului din municipiu, încă din anii ’60 ai secolului trecut, şi care, acum, a pus la dispoziţia organizatorilor documente inedite, scrisori şi fotografii din arhiva familiei Drăgălina”, a spus dr. Adrian Ardeţ.
„«Fericit acel ce calcă tirania sub picioare,/ Care vede-n a lui ţară libertatea re-nviind,/ Fericit, măreţ acela, care, sub un flanic soare,/ Pentru Patria sa moare,/ Nemurire moştenind». Nu cred că există versuri mai frumoase dedicate memoriei Generalului Drăgălina, decât acestea, scrise de Vasile Alecsandri”, a spus col. (r) Liviu Groza. În continuare, venerabilul istoric caransebeşean a vorbit despre fiecare document în parte, impresionându-i pe toţi cei prezenţi cu abundenţa şi ineditul informaţiilor pe care le-a comunicat. După amplul discurs, istoricul a făcut cunoscut, în cadru festiv, că donează toate exponatele aflate în Sala „Gheorghe Magas”, Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş, după care i-a înmânat managerului Adrian Ardeţ câteva plicuri cu scrisori originale ale Eroului de la Jiu, primite de la fiul acestuia, Comandorul Virgiliu Drăgălina. De asemenea, Liviu Groza a mai dăruit CD-uri care conţin informaţii despre viaţa şi activitatea Generalului Ioan Drăgălina unor colaboratori, prieteni, precum şi primarului Felix Borcean, prezent şi el la această manifestare.
„Suntem extrem de mişcaţi de ceea ce ne-aţi prezentat astăzi şi sunt convins că, peste ani, elevii care sunt acum, aici, îşi vor aminti cu drag de această zi, spunând şi ei «Am fost odată în această sală, alături de oameni mari, de oameni de suflet, care preţuiesc istoria Caransebeşului şi şi-au consacrat întreaga viaţă şi carieră cercetării şi punerii ei în valoare»”, a spus Felix Borcean.
În cea de a doua parte a manifestării, în Sala de festivităţi de la etajul muzeului a avut loc o conferinţă pe aceeaşi temă, la care au participat istorici din Timişoara, Drobeta Turnu Severin şi Reşiţa. După această acţiune, la Catedrala Episcopală a fost oficiat un parastas în memoria Generalului Ioan Drăgălina, manifestarea de comemorare a Eroului naţional încheindu-se cu o ceremonie militară şi de depunere de coroane la statuia Generalului, din parcul care-i poartă numele.
Adrian CRÂNGANU