În oraşul-staţiune de pe Valea Cernei a debutat miercuri, 9 martie, ediţia cu numărul 42 a Simpozionului Internaţional de Arheologie şi Istorie „In Memoriam Constantini Daicoviciu”, manifestare organizată de Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin.
„Este pentru noi o onoare ca anul acesta să avem aproximativ 100 de participanţi la acţiunea pe care o organizăm. Am reuşit, până acum, să atragem atenţia asupra acestui mare eveniment şi, fără falsă modestie, putem spune că simpozionul este cel mai important eveniment ştiinţific din partea de vest a României. Aceasta se datorează faptului că, an de an, la acest simpozion au participat delegaţii din străinătate, iar noi am reuşit să ne ridicăm la nivelul cerinţelor în plan internaţional. Anul acesta, manifestarea are loc în staţiunea de pe Valea Cernei, Primăria Băile Herculane fiind partenerul nostru. Motivul pentru care am ales acest oraş este dat de faptul că, anul trecut, am avut şansa ca, după mai bine de 250 de ani, să descoperim primele bazine romane, primii care au făcut aceste descoperiri fiind austriecii. După ce s-a construit actualul centru al staţiunii, nu s-au mai făcut cercetări, chiar dacă acolo s-au executat lucrări de canalizare. Prin urmare, suntem datori, atât cetăţenilor, cât şi instituţiilor publice, să atragem atenţia asupra acestor descoperiri, să le popularizăm. Caraş-Severinul are, din punct de vedere al patrimoniului, un potenţial la care foarte puţine judeţe se pot înscrie, iar ceea ce reprezintă pentru Banat potenţialul istoric al Caraş-Severinului este enorm, 90 la sută dintre vestigiile din această parte de ţară aflându-se pe teritoriul judeţului nostru. Este, şi o spun din nou fără falsă modestie, leagănul civilizaţiei româneşti din vestul României. Se ştie că prin aceste locuri au pătruns trupele romane, aici s-a format civilizaţia românească, aşa încât noi nu facem altceva decât să punem în valoare aceste importante vestigii din judeţul Caraş-Severin, iar Caransebeşul, ca localitate, chiar dacă, în privinţa populaţiei, nu este la nivelul altor centre urbane din România, iată că reuşeşte să organizeze un simpozion internaţional care, sunt sigur, atrage invidia marilor oraşe din ţară”, a spus Adrian Ardeţ, directorul Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din municipiu.
Tema din acest an a simpozionului este „Viaţa după naştere, Război, Căsătorie”, principalul scop al evenimentului fiind surprinderea celor mai importante momente legate de aceste trei mari evenimente din viaţa oamenilor. În primele zile, comunicările sunt structurate pe trei secţiuni – Arheologie, Studii clasice şi Istorie –, urmând ca în 12 martie să aibă loc o excursie tematică la Cazanele Dunării.
La ediţia din acest an vor fi 102 participanţi – ne-a informat Cristina Moisă, purtător de cuvânt al muzeului caransebeşean –, dintre care 26 la sută sunt invitaţi din afara ţării: 11 din Serbia – şapte de la Institutul de Arheologie din Bergrad, doi de la Muzeul Naţional Pojarevac și doi de la Institutul de Studii Balcanice de la Nis –, câte patru din Croaţia şi Polonia, respectiv Universitatea din Zagreb şi Institutul de Arheologie din cadrul Universităţii Wroclaw, Institutul de Arheologie şi Etnologie din cadrul Academiei de Ştiinţe Polone şi Universitatea Nicolaus Copernicus, două persoane sunt din Bulgaria, de la Institutul Naţional de Arheologie din cadrul Academiei de Ştiinţe Bulgare din Sofia, iar două din Franţa, de la Universitatea din Bordeaux. Noutatea din acest an este conferită de prezența unei participante din Grecia, de la Universitatea din Tessalonic. De asemenea, va mai fi prezent la simpozion un invitat de la Institutul de Studii Balcanice din cadrul Regiunii Autonome Kosovo.
Tot ca o noutate pentru acest an este şi participarea gratuită la manifestare a masteranzilor, doctoranzilor şi studenţilor, a mai spus Cristina Moisă.
Bogdan NAUM