Societatea de lectură „Nicolae Iorga” a Colegiului Național „Traian Doda” din Caransebeș a lansat proiectul „Evenimentul istoric, sursă de inspirație pentru literatură”, cuprins în Calendarul Activităților Educative Regionale 2018. Proiectul educațional a început în ianuarie și se va finaliza în luna mai a acestui an.
Prima etapă a constat într-un medalion literar cu titlul „Eminescu ieri – azi – mâine”, organizat în cadrul colegiului caranșebeșean în 16 ianuarie, avându-l ca invitat pe istoricul și publicistul Traian Tr. Cepoiu. Întâlnirea a durat trei ore și a devenit un constructiv dialog de idei.
A doua acțiune, intitulată „Imaginea mamei în literatură”, a debutat joi, 8 martie, cu o expoziție ale celor mai reușite desene inspirate de versuri care evocă chipul mamei. Au expus în holul liceului elevii Alexia Martincsek (clasa a X-a D), Cristi Homm (clasa a X-a D) şi Mihaela Galescu-Blidaru (clasa a XI-a D).
Joi, 15 martie, a avut loc întâlnirea membrilor grupului de lectură cu profesoara Florina-Maria Băcilă, de la Universitatea de Vest din Timișoara. Lector universitar la Departamentul de studii românești, invitata este autoarea lucrărilor Omonimia în limba română. Privire monografică, Întâlnire cu Almăjana. Lexicologie – gramatică – stilistică – recenzii – eseuri, Cultivarea limbii române. I. Probleme de morfologie; II. Probleme de sintaxă și de vocabular, Dorziana – o (re)construcţie a textului prin limbaj, precum și a numeroase studii, articole, recenzii, cronici, eseuri publicate în volume colective, în reviste de specialitate și de cultură, din țară și din străinătate.
Florina-Maria Băcilă le-a vorbit copiilor despre efectul terapeutic și restaurator al lecturii, pornind de la propria experiență de cititor, care a debutat la vârsta de 5 ani și a fost marcată de contactul cu bine-cunoscutul basm al lui Petre Ispirescu, Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte. Finalul basmului i-a provocat o întâlnire cutremurătoare cu sentimentul trecerii, care a urmărit-o până la maturitate, când a făcut cunoștință cu opera unui autor român contemporan, rezultat al unei experiențe de viață impresionante – Traian Dorz. Optimismul izvorât din comuniunea cu dimensiunea sacralității a avut menirea de a oferi răspunsul la întrebarea născută în copilărie despre rosturile vieții pe pământ. Expunerea doamnei profesoare a stârnit curiozitatea elevilor, care au fost încurajați să pună întrebări interesante despre mai multe dintre aspectele discutate.
Următoarea etapă a proiectului se va desfășura în 23 aprilie, de Ziua Internațională a Lecturii.
Proiectul se va finaliza cu un concurs regional de promovare a lecturii, intitulat „Evenimentul istoric, sursă de inspirație pentru literatură”, la care vor participa elevi din județele Arad, Iași, Mehedinți, Timiș, Hunedoara şi Caraș-Severin.
Partenerul proiectului este Biblioteca Municipală „Mihail Halici” din Caransebeș.
Bianca METEŞ