În cadrul şedinţei de marţi, 31 august, a Consiliului Local Caransebeş, atunci când a fost votată şi organigrama Spitalului Municipal de Urgenţă, directorul medical al instituţiei, dr. Loredana Liuba, a vorbit despre situaţia pandemică de COVID-19 înregistrată în momentul de faţă la nivelul oraşului.
„De la începutul lunii august am început să avem din nou pacienţi pozitivi, şi, din păcate, nu doar forme uşoare, ci şi forme grave. Am avut şi trei decese, pacienţi cu vârste cuprinse între 70 şi 75 de ani. În momentul de faţă mai avem zece pacienţi pozitivi pe Secţia Interne şi trei suspecţi. Aşa cum ni s-a transmis de la Bucureşti, trebuie să ne aşteptăm ca valul acesta să fie un val al copiilor. În prezent, la Caransebeş avem un singur băiat pozitiv, cu o formă uşoară”, a spus dr. Loredana Liuba.
Varianta Delta a virusului SARS-Cov-2, care circulă acum, este una mult mai contagioasă, prin urmare trebuie respectate cu stricteţe toate mijloacele de protecţie, a mai spus directorul medical al spitalului caransebeşean. Dacă, înainte, se ştia că simptomele apar după 10-14 zile, în momentul de faţă acestea apar mult mai repede şi este nevoie de mult mai puţin pentru ca boala să fie contactată.
„Noi, la spital, suntem pregătiţi. Am refăcut circuitele, aşa cum am stabilit cu cei de la Epidemiologie, pacienţii sunt investigaţi în cabinete separate, cei care se încadrează în definiţia de caz ca fiind suspecţi vor fi investigaţi într-un cabinet special. Se poartă echipamentele de protecţie, iar pacienţii trebuie să vină, să aibă încredere că vor fi investigaţi, nu internăm pe nimeni cu forţa, li se vor face investigaţiile, se stabileşte diagnosticul şi, dacă pacientul este de acord, rămâne, dacă nu, nu”.
Dr. Loredana Liuba a mai precizat că s-au refăcut circuitele şi pe secţii, există zone clar definite unde sunt pacienţii suspecţi sau cei pozitivi. De asemenea, au fost refăcute echipele pentru ca personalul medical să fie pregătit în cazul în care vor veni mai mulţi pacienţi dintr-odată, şi există şi materialele şi echipamentele de protecţie necesare.
„Ne aşteptăm ca, într-adevăr, numărul pacienţilor să crească. Chiar dacă suntem în valul IV, primim la Caransebeş şi pacienţi non-COVID. Orice pacient, cu orice problemă de sănătate, trebuie să ştie că poate să vină atât la Urgenţe, cât şi în Ambulatoriu, care s-a deschis şi are un număr mare de cabinete care funcţionează, avem posibilitatea de a investiga în Ambulatoriu, avem şi variante de internări de zi pentru pacienţii care nu trebuie să rămână pe internări continue. Cazurile grave rămân în continuare la noi atât cât e nevoie. Avem o colaborare bună atât cu medicii de la Reşiţa, cât şi cu cei de la Timişoara, dacă e nevoie să transferăm pacienţii pentru a fi monitorizaţi pe secţiile pe care noi nu le avem în momentul de faţă. Important e ca populaţia, atât cea din Caransebeş, cât şi cea din zonele limitrofe, să înţeleagă că se poate prezenta la spital. Spitalul nu e închis, şi pacienţii vor fi consultaţi în funcţie de ce simptomatologie prezintă. Suntem pregătiţi pentru ce va urma, şi pentru copii, colegele noastre de la Pediatrie au pregătit şi ele zonele unde vor fi pacienţi izolaţi, atât pe zona de suspecţi, cât şi pe cea de pozitivi”, a mai spus directorul medical.
Răspunzând întrebărilor puse de consilieri, dr. Loredana Liuba a spus că elevii pot fi vaccinaţi începând cu vârsta de 12 ani, cu acordul părinţilor sau al tutorilor, şi trebuie să treacă printr-un triaj. În ceea ce priveşte spectacolele, acestea se pot organiza în funcţie de evoluţia pandemiei, în momentul de faţă la Caransebeş incidenţa fiind de 0,31%.
„Ce aş mai vrea să menţionez este că, din toţi pacienţii pe care i-am avut de la începutul lunii august şi până în prezent, niciunul nu a fost vaccinat. E foarte important să mergem şi să ne vaccinăm. Într-adevăr, şi pacienţii care se vaccinează pot să facă boala, dar fac o formă mult mai uşoară”.
Referitor la numărul cadrelor medicale vaccinate din spital, dr. Loredana Liuba a precizat că acesta nu este foarte mare, dar nu poate spune o cifră exactă decât după ce va primi datele de la încă două secţii ale instituţiei, care încă nu le-au finalizat.
Sonia BERGER