Noul manager al spitalului din Caransebeş, primele „operaţii” fără anestezie



După ce, în cursul zilei de miercuri, 9 octombrie, managerul Spitalului Municipal de Urgenţă Caransebeş, Octavian Dena, şi-a dat demisia din funcţie, invocând motive personale, pentru joi primarul Felix Borcean a anunţat o conferinţă de presă în cadrul căreia îl va prezenta pe cel care va ocupa, interimar, scaunul de director rămas vacant.
Aşadar, joi, edilul Caransebeşului a apărut la întâlnirea cu presa alături de Adrian Cican, cel care a îndeplinit funcţia de manager al Spitalului Municipal din Orşova. „Îl cunosc foarte puţin, dar, citind câteva articole, mi-am dat seama că este un luptător, este exact profilul pe care mi-l doresc pentru funcţia de manager al spitalului din Caransebeş, aflat, în momentul acesta, la răscruce de vânturi, şi, în foarte scurta discuţie pe care am purtat-o anterior acestei conferinţe de presă, m-a convins definitiv că este foarte potrivit pentru a deţine această funcţie”, a spus Felix Borcean.
Edilul a mai afirmat că au existat unele presiuni asupra lui Octavian Dena, deoarece se aflau foarte aproape de a demara procesul de reintegrare a Ambulatoriului spitalului, care era unul dintre punctele importante de restructurare a activităţii acestei unităţi medicale, la început pe doar patru discipline, precum şi de a numi noii şefi de secţie, de a organiza concursuri pentru aceştia, dar şi de alte transformări necesare în procesul de reabilitare a spitalului.
Adrian Cican are 52 de ani şi este deja al cincilea manager al unităţii medicale în mandatul lui Felix Borcean şi va asigura interimatul până la mijlocul lunii decembrie. Acesta a declarat că raportul dintre spitalele din Orşova şi Caransebeş este de 1/3, respectiv cel de unde vine avea 130 de paturi şi 180 de angajaţi, cel din municipiu având 388 de paturi şi 450 de angajaţi.
„Când am ales să fiu manager la spital – meseria mea de bază fiind cea de inginer –, am ţinut cont de faptul că am o experienţă bogată, vin din mediul privat, prima oară când am lucrat la stat fiind în luna aprilie 2017, când am devenit managerul Spitalului Municipal Orşova. În linii mari, am fost adeptul principiului că problemele spitaliceşti se rezolvă în cadrul privat al spitalului, nu prin externalizarea serviciilor, ci doar acolo unde este cazul. La Spitalul Municipal de Urgenţă din Caransebeş trebuie să faci un act de chirurgie precisă şi rapidă. Aici nu există varianta «peste două luni», ci «acum». Şi Ambulatoriul, şi partea de laborator trebuie aduse nu repede, ci foarte repede, deoarece sunt producătoare de bani pentru acest spital şi degrevează comunitatea caransebeşeană din bugetul local. Aceste lucruri eu le-am făcut nu bine, ci zic că foarte bine, la Spitalul Municipal Orşova, unde, la fel, din prima zi ca manager, am reuşit, în decurs de 19 luni, patru proiecte europene, nu doar să le implementez, ci am avut aprobate şi semnate contractele de finanţare”, a spus Adrian Cican.
Noul manager interimar a adăugat că, atunci când a preluat conducerea spitalului din Orşova, acesta înregistra datorii de 1,8 milioane de lei în aprilie 2017, pentru a-l aduce, în ianuarie 2019, la 1 milion de lei datorie, cu investiţii private de 500.000 de euro. „La Orşova am procedat în felul următor: ca să poţi să aduci bani şi să reduci cheltuielile, trebuie să faci investiţii, trebuie să reduci pierderile. Primul lucru care se va întâmpla la Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş va fi reducerea pierderilor, care sunt mari. Există soluţii, şi o să le vedeţi!”, a mai spus Adrian Cican.
Cican a mai declarat că îl cunoaşte bine pe dr. Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România, care activează la spitalul din Caransebeş şi care este principalul opozant al schimbărilor care se vor făcute aici, deoarece a stat 10 ani la Reşiţa, între 1987 şi 1996, soţia sa este caransebeşeancă, iar fiul său s-a născut la Caransebeş. „Îl voi aduce la masa discuţiilor pe dl. Gheorghe Borcean şi va vedea lucrurile, sunt deja demonstrate, nu mai trebuie să copiem de undeva. Aici aveţi un mare avantaj – nu suferiţi la capitolul adresabilitate, adică pacienţii nu trebuie atraşi. La Orşova a trebuit să închei contracte cu media ca să fac cunoscut acel spital micuţ din oraş”, a adăugat noul manager al spitalului.
În ceea ce priveşte construirea unui nou spital, de la zero, la Caransebeş, subiect luat în discuţie în urmă cu aproximativ un an, Adrian Cican a declarat că este adeptul acestei idei, dar, având în vedere că comunitatea locală nu-şi poate permite un lucru de genul acesta, trebuie accesate fonduri europene.
Din punct de vedere politic, până joi, Adrian Cican a fost coordonatorul Partidului Pro România la nivelul oraşului Orşova şi vicepreşedinte al Organizaţiei Mehedinţi.
La final, Felix Borcean a ţinut să-i mulţumească lui Octavian Dena pentru cele 10 luni de activitate, în opinia sa acesta fiind cel mai bun manager al spitalului de până acum.
Edilul a mai adăugat că există o iniţiativă cetăţenească de înfiinţare a unei asociaţii din care să facă parte principalii agenţi economici din oraş, dar şi locuitori ai municipiului, cu unele mici influenţe politice, pentru sprijinirea spitalului. Prima acţiune a acestei structuri va fi „Balul Generozităţii”, care va avea loc în 29 noiembrie, cu fondurile strânse urmărindu-se demararea unei acţiuni de reabilitare a unităţii medicale.
La doar câteva zile de la instalare, noul manager interimar a şi luat câteva măsuri drastice. Astfel, în locul chirurgului Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor, a fost propus ca şef de secţie chirurgul Nicolae Miculescu, fost director medical al spitalului. La Urgențe, șefa de secție pe Aida Bâldea a fost înlocuită cu Dorin Buzdugan, interimari, până la organizarea concursului, fiind și Ramona Anderca la Ginecologie sau Mihai Ghimboașă la Cardiologie. Au rămas, în schimb, aceiaşi șefi de secție la ATI, Neurologie, Pneumologie și Pediatrie.
Sonia BERGER