Noul sistem de management integrat al deşeurilor, pe înțelesul tuturor


Recent, în stațiunea Băile Herculane s-a derulat ultimul seminar de informare adresat reprezentanţilor autorităţilor locale, orgenizațiilor neguvernamentale şi grupurilor universitare, organizat în cadrul proiectului „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Caraş-Severin”.

Seria de seminarii, care a cuprins 10 asemenea întâlniri, a început în luna decembrie a anului trecut, la Moldova Nouă, continuând în perioada 29 septembrie – 9 octombrie la Bozovici, Anina, Oraviţa, Bocşa, Reşiţa, Caransebeş, Oţelu Roşu, Slatina-Timiş şi Băile Herculane.

Seminariile de informare s-au bucurat de prezenţa reprezentanţilor autorităţilor din localităţile judeţului, de un număr mare de voluntari ai organizaţiilor neguvernamentale locale şi de reprezentanţi ai grupurilor universitare. Participanţii au aflat de la echipa proiectului avantajele, implicaţiile şi stadiul de derulare a noului sistem de management integrat al deşeurilor şi au înţeles concret care este specificul şi scopul echipamentelor pentru colectarea separată a deşeurilor şi unităţilor de compostare individuală livrate către unităţile administrativ-teritoriale. De asemenea, reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Intercomunitară – ADI Intercom Deşeuri Caraş-Severin – au explicat care sunt obligaţiile ce le revin autorităților publice locale în acest amplu demers”, se arată într-un comunicat remis de Biroul de presă al Consiliului Județean Caraș-Severin.

Proiectul „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Caraş-Severin” urmăreşte implementarea unui sistem integrat de gestionare a deşeurilor care să aibă ca efect reducerea cantităţii de deşeuri depozitate, normă impusă de legislaţia europeană. Proiectul este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Sectorial „Mediu”, și are o valoare totală de 186.398.069 de lei, fără TVA.

Bianca METEȘ