O bancă pentru Primăria Caransebeş


Recent, administraţia locală din municipiul de pe malurile Timişului şi Sebeşului şi-a exprimat dreptul de preempţiune pentru clădirea de pe str. Mihai Viteazul, în care funcţionează, în prezent, filiala locală a Băncii Comerciale Române, fosta Bancă a Graniţei, imobil care datează, potrivit istoricilor, încă din anul 1810. Municipalitatea şi-a exprimat intenţia de a cumpăra acest imobil, în condiţiile în care Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Caraş-Severin nu s-a arătat interesată de achiziţionarea clădirii, care se află pe lista monumentelor istorice din judeţ.
Pe lângă îmbogăţirea şi reîntregirea patrimoniului cultural şi istoric al urbei de pe Timiş şi Sebeş, executivul Primăriei a identificat şi câteva avantaje practice pentru municipalitate, care ar rezulta în urma cumpărării clădirii.
„În primul rând, am rezolva problema accesului prin curtea Băncii, care acum e închisă, dacă amenajăm zona Centrului Civic aşa cum ne dorim, iar, în al doilea rând, banii pe care-i vom plăti vor fi recuperaţi, în sensul că, lunar, Banca ne va achita o chirie pentru cei peste 1.200 de metri pătraţi, reprezentând subsol, parter şi etaj, ai sediului bancar, preţul de pe piaţa imobiliară fiind în jur de 5-6 euro pe metrul pătrat. În acest mod, vom lăsa Caransebeşului, în viitor, o clădire de patrimoniu recuperată, dar şi profit financiar la bugetul local“, a declarat primarul Marcel Vela.
Preţul cerut de BCR pentru imobil se ridică la 1,8 milioane de lei, iar sucursala bancară intenţionează să închirieze clădirea de la administraţia caransebeşeană pentru o perioadă de zece ani.
Sonia BERGER