Totul a plecat de la un SMS care spunea: „Ion Antonescu are plăcerea de a vă invita la o Cină festivă la noul Hotel «Marshal Garden 5*», Calea Dorobanţilor, nr. 50 B, marţi, 12.06.2012, ora 18”. Confirmarea trebuia făcută la un număr de telefon, la care am şi apelat, răspunzându-mi doamna director de marketing Ana Maria Moanţă. Am spus da, deoarece voiam să-l cunosc personal pe domnul ministru – pentru mine aşa a rămas – Ion Antonescu, şi în al doilea rând pentru a mă reîntâlni cu vechii colegi de cântec. Am sosit printre primii, şi, ducându-mă la recepţie, am fost îndrumat să urc cu liftul până la etajul VI, unde era restaurantul. O sală mare, foarte bine aranjată, cum numai în străinătate am văzut. M-am aşezat la o masă. Nici nu m-am pus bine pe scaun, că a şi venit un ospătar, căruia i-am comandat o cafea şi o apă plată. Au început să sosească şi alţi colegi: Geta Postolache cu nepotul, Ghiţă Roşoga cu soţia, Maria Stroia, Sirma Granzulea cu o prietenă, alţii de la Radio „Antena Satelor”, cu toţii ocupând o masă. S-au servit tot felul de băuturi şi mâncăruri, la alegerea fiecăruia. La final s-a cântat „Mulţi ani trăiască” lui Ion Antonescu şi organizatorilor…
Cine este Ion Antonescu? Mulţi poate au auzit de numele domniei-sale şi de activitatea pe care o desfăşoară. Pentru cei care nu-l cunosc, îl descriu în câteva rânduri, pentru că merită. Este vâlcean din Ţara Loviştei, mai exact din Perişani. S-a născut la 27 martie 1950. Este absolvent al Facultăţii de Cibernetică (1971-1975). După cum el însuşi mărturiseşte, crede că este cel mai vechi lucrător din Turism. Încă din anul I de facultate, a fost ghid, iar din anul II, a fost şeful Comisiei de Turism pe ASE, ceea ce însemnă că din 1971 lucrează numai în acest domeniu. În timpul comunismului, a preluat munca a patru colegi, cu un singur salariu. Îi place munca; a scos şi o maximă: „Bucură-te când vecinul nu munceşte, ca să îi iei locul”. Între anii 1979-1990, a fost economist la Întreprinderea de Turism, Hoteluri şi Restaurante Bucureşti. În 1991 şi 1992 a fost reprezentant al Ministerului Turismului, în Israel. În perioada 1992-2001 a fost preşedinte la „Marshal Turism”. Tot din acest an 2001 şi până în prezent, este preşedinte fondator al „Clubului Diplomaţiei Culturale Româneşti”. Tot ca activitate politică, Ion Antonescu a fost Ministru Secretar de Stat – Integrare Europeană, Relaţii Internaţionale, la Ministerul Culturii şi Cultelor, în perioada 2001-2004.
Ion Antonescu a dezvoltat „Marshal Turism” graţie vocaţiei, experienţei de peste 25 de ani în Turism, profesionalismului şi ambiţiei de a fi cel mai bun. În această perioadă, „Marshal Turism” a urmat un drum ascendent în topul companiilor private de Turism din România, ocupând timp de şase ani locul I pe ţară. De asemenea, este deţinătoarea a 40 de diplome, trofee şi medalii atribuite de foruri reprezentative din ţară şi străinătate. Strategia de piaţă a companiei s-a bazat, încă de la început, pe orientarea activităţii spre client, materializat în acţiuni susţinute de personalizare a serviciilor. Actualul preşedinte al firmei, Daniel Antonescu (fiul), şi-a propus să-şi depăşească dascălul. „Marshal Turism” operează cu sistemele de rezervare on-line Gulliver’s Travel Associates, Go Global Travel, Octopustravel şi American Tours International, în peste 100.000 de hoteluri din ţară şi străinătate, ceea ce reduce considerabil timpul planificării unei călătorii, şi efectuează deplasări ale unor grupuri.
Cum i-a făcut Ion Antonescu fericiţi pe artişti? Timp de o săptămână, atât artiştii de muzică populară şi uşoară, cât şi actorii, au fost răsfăţaţi în mai multe pelerinaje, în ţară şi în străinătate, mulţi dintre colegi fiind foarte mulţumiţi de acest „dar” oferit, mai ales că nu toţi au posibilitatea să facă o asemenea excursie. Ce am remarcat şi m-a surprins, a fost faptul că Ion Antonescu şi-a propus ca în viitor să facă asemenea pelerinaje cu oamenii de ştiinţă, care au fost uitaţi, cu academicienii, cei care iau premii peste tot în lume, precum şi cu sportivii de performanţă. Pe lângă dragostea de Turism, la el întâlnind-o şi pe cea de cultură; a înfiinţat „Clubul artiştilor”, prilej de bucurie şi desfătare a sufletului în compania celor mai dragi prieteni şi apropiaţi.
Şi mai spune Ion Antonescu că susţine oamenii de valoare din lumea culturală, deoarece guvernanţii noştri nu au înţeles un lucru elementar – toţi ajungem la pensie şi este grav când nimeni nu te bagă în seamă. Întotdeauna a susţinut că omul, cât trăieşte, consumă apă, aer şi hrană spirituală. Nu poţi trăi fără aceasta din urmă. În ceea ce priveşte sprijinirea tinerelor talente din domeniul muzicii populare, ne-a spus că folclorul nu moare niciodată. Folclorul este identitatea unei naţiuni, şi prin folclor ne identificăm cu toţii; dacă moare folclorul, moare şi naţiunea română… Ceea ce e imposibil! La o altă întrebare, de ce mai sprijină asemenea acţiuni din moment ce nu mai este om politic, Ion Antonescu a răspuns că toate acestea le face pentru că i-a plăcut ceea ce scrie în Biblie: „Fericit este acela care poate să facă pe altul fericit”.
Dorinţa lui Ion Antonescu a fost ca în 2012 să deschidă „Hotelul Marshal Garden 5*”, fiind astfel singurul tour operator care deschide un hotel mare. Dorinţă care, după cum se vede i s-a împlinit…
Ştefan ISAC