În perioada mai-noiembrie 2016, Asociația „Educație pentru comunitate” Teregova a implementat Proiectul „Erasmus+” cu nr. 2016-1-RO01-KA105-023889, cu titlul „Tinerii și voluntariatul pentru un mediu mai curat”, având ca parteneri asociații din patru țări: Bulgaria – Association Focus – European Center for Development, Ungaria – Association Co-Efficient, Republica Cehă – Tmelník o.s., și Spania – Association Juvenil Intercambia.
Acest proiect a fost finanțat din fonduri acordate de către Comisia Europeană prin Programul „Erasmus +”, Acțiunea Cheie 1: Proiect de mobilitate pentru tineri.
Obiectivele proiectului nostru au fost următoarele:
-
Să dezvoltăm o atitudine conștientă de protecție a mediului înconjurător la 50 de tineri din cinci țări, cu vârste între 16 și 25 de ani, în timpul proiectului;
-
Să dezvoltăm spiritul civic și al implicării în acțiuni de voluntariat pentru protecția mediului la 50 de tineri din cinci țări, cu vârste între 16 și 25 de ani, pe perioada derulării proiectului.
-
Să dezvoltăm competențele pentru utilizarea creativă a materialelor reciclate, la 50 de tineri din cinci țări, cu vârste între 16 și 25 de ani, în timpul proiectului;
-
Să dezvoltăm încrederea și stima de sine a celor 50 de participanți, cu vârste între 16 și 25 de ani, pe perioada derulării proiectului;
-
Să oferim oportunități de a trăi o experiență interculturală și antreprenorială unică pentru 50 de participanți, în timpul proiectului.
Obiectivele proiectului au fost corelate cu cele ale Programului „Erasmus+”: încurajarea participării persoanelor din mediul rural, prin faptul că se desfășoară și se adresează tinerilor din mediul rural, încurajarea participării unor entități care nu au mai beneficiat de finanțare prin acest program, creșterea nivelului de competențe, cunoștințe și abilități ale tinerilor din spațiul rural, îmbunătățirea nivelului de implicare civică și voluntariat a tinerilor din mediul rural, prin activitățile propuse, sporirea numărului de mobilități ale tinerilor pentru învățare, recunoscută prin acordarea Certificatelor Youthpass tuturor participanților.
La schimb au participat 50 de tineri, cu vârste între 16 și 25 de ani, însoțiți de zece lideri de grup, câte doi pentru fiecare asociație implicată în proiect. Selecția participanților s-a făcut pe baza criteriilor stabilite din etapa de scriere a proiectului.
Schimbul propriu-zis de tineri a durat 12 zile. În prima săptămână, tinerii au participat la activități de formare în Tabăra „Marabu” din satul Milcoveni, care au vizat intercunoașterea, constituirea echipei, voluntariatul, implicarea civică și responsabilă ca cetățeni europeni în activitățile pentru calitatea mediului.
Partea a doua a schimbului a avut caracter practic și a constat în amenajarea unui teren de joacă cu obiecte și spații create din materiale reciclate.
Programul de învățare s-a bazat pe multiple și diverse metode interactive, specifice educației non-formale, care au contribuit la dezvoltarea creativității: discuțiile individuale și de grup, munca în grup, dezbaterea, studiul de caz, prezentări, vizionări de film, seri culturale, vizite de lucru, oferind posibilitatea dezvoltării diverselor competențe. Deplasarea de la Milcoveni la Teregova a vizat diverse obiective și experiențe legate de tematica proiectului în Oravița, Clisura Dunării, Orșova şi Băile Herculane.
Certificatul Youthpass completat de tinerii participanți a fost folosit pentru a certifica participarea la schimb a tinerilor, de a certifica toate competențele și abilitățile dobândite de participanți în timpul schimbului, dar și pentru a-i ajuta pe tineri să înțeleagă mai bine ceea ce au învățat și cum să încadreze cunoștințele acumulate în funcție de categoriile din certificat.
Tinerii s-au bucurat de frumusețile peisajului teregovean și de ospitalitatea locuitorilor, așa cum scria o tânără din Spania: „Teregova. Sincer, unul dintre cele mai frumoase peisaje pe care le-am văzut în viața noastră. Era un hotel exclusiv pentru noi, situat într-un cadru natural în munți… Ospitalitatea ne-a emoționat și ne-a făcut a vedea calitatea umană a fiecărei persoane”.
Seara petrecută cu tinerii din comună și cu cei din Ansamblul folcloric „Teregoveana”, după inaugurarea parcului realizat, au umplut de bucurie inimile tinerilor participanți.
Proiectul a avut impactul dorit asupra tinerilor participanți la schimb, a tuturor beneficiarilor vizați direct sau indirect și asupra organizațiilor partenere, la nivel local, regional, național, european/internațional.
Campaniile de informare în legătură cu voluntariatul pentru protecția mediului, pentru implicarea civică și creativă a tinerilor în comunitate, activitatea de promovare și de evaluare finală a proiectului vor asigura continuitatea proiectului și valorificarea rezultatelor lui la nivel local, în fiecare țară, de către fiecare partener.
Coordonarea activităților a fost realizată de către domnul Alex Buză, iar managerul de proiect a fost domnul Nistor Iorga.
În loc de concluzie, continuăm cu afirmațiile tinerei participante: „S-a dovedit a fi o experiență de neuitat, care ne-a marcat pe fiecare dintre noi. Am legat multe prietenii, am cunoscut noi meleaguri și ne-am împărtășit multe experiențe. Acum, este clar că vrem să păstrăm legătura cu prietenii, pentru a repeta împreună o astfel de experiență”.
Nistor IORGA,
Președintele Asociației „Educație pentru comunitate” Teregova