Un dublu eveniment cultural a avut loc, recent, în municipiul de pe malurile Timişului şi Sebeşului. Galeria de Artă „Corneliu Baba”, de la Casa de Cultură „George Suru”, a găzduit vernisajul unei expoziţii de pictură semnată de Rodica Banciu, Ioana Russel-Banciu şi câţiva studenţi ai Facultăţii de Vest din Timişoara, moment urmat de lansarea romanelor „Piranha” şi „Singurătatea Luminii”, de Paul-Eugen Banciu. (C. Senco)
Galeria de Artă „Corneliu Baba”, din cadrul Casei de Cultură „George Suru” din Caransebeş, a găzduit, săptămâna trecută, un dublu eveniment cultural. Mai exact, aici a avut loc vernisajul expoziţiei de pictură semnată de prof. univ. dr. Rodica Banciu, Ioana Russel Banciu şi studenţii anului III de la Ştiinţele Educaţiei, din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. Momentul a fost urmat de lansarea romanelor „Piranha” şi „Singurătatea Luminii”, de Paul-Eugen Banciu. „Astăzi e o zi specială pentru municipalitate şi pentru locuitorii municipiului dintre ape, pentru că aici avem o familie. Atât în sensul restrâns, fiind vorba de mamă, fiică şi soţ, dar vorbind despre familia largă, adică cei care iubesc arta, scrisul şi, bineînţeles, care trăieşte pe lângă curţile mari ale artei şi culturii”, a spus, în cuvântul de deschidere, Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură „George Suru”.
Emoţionată de momentul la care participă, prof. univ. dr. Rodica Banciu a recunoscut că este legată sentimental de Caransebeş, acesta fiind locul unde a predat pentru prima dată după finalizarea studiilor. „Acest oraş este prima mea iubire, în sensul că aici, la 20 de ani, am predat la catedra Liceului Pedagogic. Legătura cu Caransebeşul este păstrată şi azi prin orele de Educaţie Plastică pe care le am la Facultatea de Ştiinţele Educaţiei, una dintre ramurile acesteia desfăşurându-se acum, aici, sub îndrumarea domnului Murariu”, a declarat Rodica Banciu. O parte dintre lucrările expuse pe simeze cu acest prilej au fost realizate de studenţii anului III al Facultăţii de Ştiinţele Educaţiei, în primul semestru. „Educaţia plastică are un mare rol în munca educatorului. Copilul mic se exprimă prin desen, muzică, desigur şi prin sport. Aceste discipline sunt cele mai importante la vârsta lor, pentru că îi ajută pe copii să-şi dezvolte inteligenţa şi toate capacităţile”, a mai spus dr. Rodica Banciu. În ceea ce priveşte lucrările expuse de dr. Rodica Banciu şi Ioana Russel Banciu, trebuie spus că ele au tematică florală şi au fost executate printr-o tehnică specială, folosind, în loc de pensulă, şpaclul. Prezenţa în Caransebeş a unora dintre creatorii de marcă ai ţării l-a determinat pe prof. univ. Ioan Murariu să spună că aceştia au găsit aici acel mediu intelectual care recunoaşte şi preţuieşte valoarea.
Prezentarea volumelor „Piranha” şi „Singurătatea Luminii”, de Paul-Eugen Banciu, a fost făcută de criticii Lucian Alexiu, care a vorbit despre cele două cărţi, dar şi despre autor, şi Dana-Nicoleta Popescu. „Paul-Eugen Banciu, romancierul, este autorul a nu mai puţin de 15 volume, a două cicluri romaneşti foarte importante pentru ultimii 30 de ani. Deopotrivă eseist, om care a reflectat asupra a ceea ce înseamnă cultură românească şi filosofia, cultura, care, în general, a marcat secolele trecute. Este o persoană cu totul special, ce are şi cultură plastică, este şi critic de artă, este şi absolvent de Filosofie. Deopotrivă este şi scenarist, este autorul unui film apărut în anii `70-`80”, a mai adăugat criticul literar.
La rândul lui, Paul-Eugen Banciu a spus că, la Caransebeș, trăiește un sentiment cu totul și cu totul aparte, pentru că s-a aflat în clădirea care poartă numele unui fost prieten – George Suru. Scriitorul a trecut apoi în revistă subiectele tratate în volumele sale și a vorbit cu amărăciune despre scăderea drastică a tirajelor în ultimii ani. „Spre exemplu, pentru volumul «Sărbătorile», apărut la Editura «Albatros» în 1981, un roman la care țin foarte mult, nu exista în tipografie hârtie pentru tipărit. Atunci, regretatul Mircea Sântimbreanu, directorul editurii, mi-a spus să-i dau telefon lui Găietan, care atunci era ministru-secretar de stat la Cultură, și să-i cer un vagon de hârtie. Și cartea a apărut cu un vagon de hârtie, în 100.000 de exemplare. Nu vă spun că, astăzi, romanele apar în tiraje de până în 500 de exemplare. E trist și dureros pentru noi, cei care ne-am sacrificat existența pentru o credință în ideea de cultură”, a mai adăugat Paul-Eugen Banciu.
Evenimentul a fost organizat de Primăria Caransebeş, Casa de Cultură „George Suru”, Uniunea Scriitorilor din România – filiala Timişoara, şi Universitatea de Vest, din municipiul de pe Bega.
Carmen SENCO