O familie de muzicanți: Patru generaţii de lăutari din Dalci


Localitatea Dalci, aflată la 6 kilometri de Caransebeş, spre Muntele Mic, este satul vestiţilor muzicanţi, începând cu Luţă Ioviţă şi terminând cu cei din zilele noastre. Aici au cântat din moşi-strămoşi, transmiţând nu doar talentul, ci şi instrumentul, din om în om, în familie. În cele ce urmează, vom vorbi despre un asemenea exemplu –familia lui Iosif Bălan (Ioja).

Iosif Bălan, zis Ioja din Dalci, s-a născut la 21 august 1900, într-o familie de lăutari. A cântat la vioară secund, pe la diferite ocazii – nunţi, botezuri sau diferite petreceri. În timpul săptămânii se ocupa, acasă, cu muncile agricole şi creşterea animalelor în gospodărie. Tata Ioja a avut doi copii – pe Arsenie Bălan şi pe Ion Bălan. Arsenie, zis după tată şi Arsenie Ioja, s-a născut în satul Dalci, la 16 septembrie 1922. Din fragedă vârstă a început să cânte la fluier, clarinet şi saxofon. Era un muzicant foarte căutat şi apreciat, având formaţie proprie, care se numea „Arsenie Ioja”. În anul 1956, s-a înfiinţat la Dalci Taraful „Valea Dalciului”, în care era membru, alături de tată, frate, fiu şi alţi lăutari din Dalci, sub conducerea învăţătorului Nicolae Mihăilescu. Acest ansamblu a participat la diferite festivaluri și concursuri, la unul dintre acestea ajungând până la faza finală, la Bucureşti, unde a obţinut premiul I. Din anul următor, s-a angajat la Orchestra profesionistă „Lazăr Cernescu”, mai târziu „Doina Banatului”, unde deţinea funcţia de solist instrumentist şi folclorist, până în 3 septembrie 1966, când, răpus de o boală necruţătoare, a decedat.

Fiul Ion Bălan s-a născut tot în Dalci, la data de 15 septembrie 1932. A învățat meseria de la fratele mai mare Arsenie, fiind, la fel ca și el, membru în formaţia sa, „Arsenie Ioja”. Ion a fost membru al Orchestrei „Lazăr Cernescu” încă de la înfiinţare, în 1951, unde a deţinut funcţia de solist instrumentist. Cu această orchestră, Ion a participat la numeroase spectacole în mai toate regiunile ţării, între timp devenind un solist instrumentist de mare valoare şi un corepetitor cu o memorie de aur. Prin anii 1976-1977, s-a transferat la ICSM (OCL) Caransebeş, unde a înfinţat Ansamblul „Floare Bănăţeană”, având solişti vocali de renume, ca Ana Munteanu, Pavel Suciu, Ştefan Isac, Ioan Valuşescu, Blaj Craia, Paraschiva Bălan, Sofia Mircea, Viorel Jurchiţă. Cu acest ansamblu a susţinut numeroase spectacole, atât în ţară, cât şi în străinătate, având, de asemenea, numeroase apariţii la TVR. În anul 1989 s-a îmbolnăvit şi, după câteva luni, a murit răpus de o boală, ca şi fratele său, Arsenie Bălan. Au rămas în urma lui trei fete – Ileana, Paraschiva şi Marinela. Paraschiva a cântat ca solistă vocală la Ansamblul „Floare Bănăţeană”, unde tatăl ei, Ion Bălan, era şef de orchestră.

Arsenie Bălan are doi copii, pe Viorel şi Maria. Viorel Bălan s-a născut în Dalci, la 18 iulie 1940, și a învăţat meseria de muzicant de la tatăl său. Din anul 1960 s-a angajat la „Doina Banatului” ca instrumentist la cimpoi şi saxofon, iar mai târziu la clarinet. Până când s-a angajat la „Doina Banatului”, Viorel a cântat în formaţia tatălui, „Arsenie Ioja”. Timp de 21 de ani, cât a fost instrumentist şi solist instrumentist la „Doina Banatului”, a participat la peste 1.500 de spectacole în ţară şi străinătate, cu dirijorii Pavel Chera, Mihu Crăciun, Laci Perescu şi, bineînţeles, cu maestrul Lae Perescu. În anul 1981, Viorel s-a transferat la Clubul Muncitoresc din Oţelu Roşu, ca şef de formaţie la Ansamblul „Iedera”, cu care a participat la numeroase spectacole şi concursuri. În 1989 a obţinut premiul I la faza pe ţară a „Cântării României”. În anul 1990 a susţinut spectacole în Republica Moldova, la Chişinău şi în împrejurimi. După întoarcerea de la Chişinău, în decembrie 1990, Ansamblul „Iedera” s-a desfiinţat, iar Viorel Bălan a ieșit la pensie. Viorel Bălan are doi copii – pe Arsenie şi pe Violeta-Ilincuţa. Arsenie a învăţat meseria de muzicant, la instrumentele clarinet şi saxofon, la Școala de muzică din Caransebeş. Ajutat şi de tatăl său, Arsenie a cântat, la fel ca și ceilalţi membri ai familiei, pe la nunţi, botezuri şi petreceri. A renunţat la lăutărit în anul 1996, când s-a angajat ca profesor suplinitor la Școala de muzică din Oţelu Roşu. Arsenie are doi copii, pe Viorel şi pe Laurenţiu, care au însă alte pasiuni și îndeletniciri decât muzica.

Ştefan ISAC