O minunăţie de Toamnă s-a lăsat peste Gugulani…



În organizarea Primăriei Caransebeş şi a Serviciului Public „Piaţa Gugulanilor”, joi, 6 octombrie, în Piaţa Centrală Agroalimentară a municipiului a avut loc deschiderea tradiţionalului Festival „Toamna la Gugulani”, manifestare ajunsă la cea de a XII-a ediţie, prilej de mare sărbătoare şi fală în capitala Ţării Gugulanilor, odată cu recoltarea roadelor acestui anotimp.
Pe lângă producătorii din piaţă şi gugulanii care au dorit să participe la acest moment festiv, au fost prezenţi în piaţă şi primarul Felix Borcean, viceprimarul Felician Pasere, administratorul public Florin Bogdea, şefi de instituţii, precum şi consilieri locali.
Producătorii, de fapt sărbătoriţii acestor patru zile de festival, îmbrăcaţi cu toţii în frumoase costume populare specifice zonelor de unde provin, s-au prins în horă încă înainte de deschiderea manifestării, oficiile de gazde primitoare fiind făcute de îndrăgita solistă Maria Hurduzeu, care a „interpretat” şi rolul de prezentatoare, şi de Luminiţa Verdeş, şefa Pieţei Gugulanilor.
„Toamna la Gugulani, un festival care s-a bucurat, de fiecare dată, de un real succes, pentru că, de 12 ani, în semn de respect pentru producătorii locali, pentru oamenii care îndrăgesc cântecul popular, atât locuitori ai acestui oraş, cât şi bănăţeni de pe sate, pe această scenă au urcat artişti consacraţi, la fel cum se va întâmpla şi astăzi. Acest festival este o dovadă de preţuire pentru oamenii simpli, care-şi «lucră» pământul cu atâta sudoare şi vin la oraş, în Piaţa Gugulanilor, pentru a ne asigura traiul de zi cu zi. Pe lângă faptul că îi sărbătorim pe producători, azi putem vedea şi o paradă a costumelor populare. Iar cei care bat drumurile şi vin aici, în piaţă, la Caransebeş, nu sunt numai bănăţeni, ci sunt şi foarte mulţi olteni. Bine aţi venit în Banat, şi să ştiţi că noi vă preţuim şi vă mulţumim pentru dăruirea dumneavoastră”, a spus Maria Hurduzeu.
După ce le-a mulţumit producătorilor pentru munca depusă şi buna colaborare pe care o are, de ani buni, cu ei, şi administraţiei locale fiindcă a susţinut continuitatea acestui festival, Luminiţa Verdeş a precizat şi tema acestei ediţii a manifestării. „Dacă vă mai aduceţi aminte, în anii trecuţi am premiat producătorii octogenari sau societăţile comerciale care au contribuit la dezvoltarea pieţei, mă refer la agenţii economici din bazar, cărora le mulţumesc încă o dată. Anul acesta, festivalul are ca temă familia. Este importantă familia în viaţa noastră, a românilor, eu zic chiar că stă la baza vieţii noastre, şi tocmai de aceea azi vom premia familiile de producători, atât pe cele din Banat, cât şi pe cele din Oltenia”, a spus Luminiţa Verdeş.
Şefa pieţei a acordat apoi Diplome de apreciere producătorilor din judele Timiş, Dolj şi, bineînţeles, din Caraş-Severin, din toate sectoarele – legume, fructe, lactate şi brânzeturi, flori sau apicultură, unii dintre aceştia apropiindu-se de vârsta de 90 de ani, o tânără din Borlova este educatoare, iar o alta, din Dăbuleni, este chiar studentă la două facultăţi, ea ajutându-şi părinţii în vacanţe.
Programul artistic a fost deschis de Ansamblul „Junii Gugulani” din Caransebeş, coregraf Adrian Jurchescu, care a prezentat o suită de dansuri populare, după care pe scenă au urcat şi au susţinut recitaluri de cea mai înaltă ţinută Olguţa Berbec, Maria Hurduzeu şi Stana Stepanescu, acompaniată de formaţia „Maistorii”.
În cele patru zile, cei prezenţi în piaţă au putut achiziţiona produse alimentare – dulciuri, siropuri şi gemuri bio, gogoşi şi clătite, brânzeturi şi alte produse lactate, băuturi răcoritoare, precum şi preparate tradiţionale la grătar, iar de la tarabele micilor comercianţi produse de artizanat confecţionate manual, dar şi obiecte de îmbrăcăminte şi încălţăminte.
Sonia BERGER
Foto: Doru BĂLĂŞOIU
Cosmin VLAD