O nouă frână pusă plăcuţelor de frână


La exact o lună de la şedinţa în cadrul căreia a fost „trântit” proiectul de hotărâre privind organizarea unei licitaţii publice pentru vânzarea suprafeţei de 21.650 de metri pătraţi de teren situat în zonele Cărbunari şi Ţigăneşti, consilierii locali caransebeşeni s-au întrunit vineri, 30 iunie, pe ordinea de zi figurând, din nou, acelaşi proiect iniţiat de primarul Felix Borcean. În data de 30 mai, proiectul nu a fost aprobat datorită faptului că grupul social-democrat din Consiliul local s-a abţinut de la vot, şi, cum era nevoie ca două treimi dintre consilieri să fie de acord, iniţiativa a căzut.

Terenul respectiv este în vecinătatea societăţii TMD Friction, care ar fi vrut să-l cumpere la licitaţie, deoarece intenţionează să-şi extindă activitatea prin construirea unei unităţi care să producă pastă pentru plăcuţele de frână fabricate aici, ceea ce ar fi condus, implicit, şi la crearea a câteva zeci de noi locuri de muncă. Motivul refuzului de atunci al grupului PSD a fost acela că terenul în cauză a aparţinut firmei Teracon, al cărei contract pe doi ani cu administraţia caransebeşeană expiră în 25 iulie, moment în care întreaga suprafaţă ar reveni din nou în patrimoniul municipiului, societatea pierzând şi cei 331.000 de lei pe care i-a plătit la cumpărare. Dacă, însă, parcela este scoasă la licitaţie înainte de această dată, firmei Teracon trebuie să i se restituie întreaga sumă, altfel terenul nu poate fi scos la licitaţie. „Graba” municipalităţii de a face acest lucru are legătură cu faptul că TMD Friction are termen-limită pentru achiziţionarea terenului data de 15 iulie, după care suprafaţa respectivă nu va mai prezenta interes pentru societate.

Aşa stând lucrurile, în şedinţa de vineri, 30 iunie, proiectul de hotărâre a fost adus din nou în discuţie. Ca şi în urmă cu o lună, liderul social-democraţilor, Florin Bogdea, a vorbit despre un dosar penal în care e vorba despre felul în care a fost prelungit termenul pentru intervenţie asupra terenului în cazul firmei Teracon, lucru întâmplat acum doi ani. Bogdea a adăugat că a lămurit punctul de vedere al consilierilor PSD în şedinţa trecută, social-democraţii fiind adepţii închirierii terenurilor care aparţin municipiului, şi nu vânzării lor, suprafaţa în cauză având şi unele probleme de ordin juridic. În plus, în susţinerea poziţiei social-democraţilor, Florin Bogdea a mai vorbit despre un alt teren a cărui situaţie ridică semne de întrebare, respectiv cel care a fost vândut în urmă cu mulţi ani firmei Pangram şi pe care, acum, se găseşte Parcul de sculptură monumentală în andezit, de la ieşirea din municipiu, spre Reşiţa.

Primarul Felix Borcean i-a replicat acestuia că „terenul e liber de sarcini, nu e în litigiu şi, deci, e perfect vandabil”, amintind din nou că societatea TMD are nevoie de el, chiar dacă pentru ce s-a întâmplat până acum se va ajunge în instanţă.

Iar dacă în şedinţa trecută social-democraţii s-au abţinut, de această dată ei au votat împotrivă, astfel că proiectul a fost respins.

Au fost mai multe proiecte care nu au trecut astăzi, unele pentru că a fost o situaţie inedită, în sensul că am avut o egalitate perfectă în ceea ce priveşte numărul consilierilor prezenţi la şedinţă (9/9 – n.r.), şi PSD-ului îi place joaca aceasta politică în detrimentul societăţii, şi a profitat de această conjunctură, abţinându-se sau votând împotrivă la câteva dintre proiectele pe care le-am propus. Printre ele s-a regăsit şi cel privind scoaterea la licitaţie a acelui teren pentru continuarea investiţiei TMD Friction, care, bineînţeles, n-a fost votat nici de această dată, dar încă îmi păstrez speranţa că, la un moment-dat, vor înţelege situaţia şi, în cele din urmă, vor aproba această vânzare. Le-am făcut o prezentare succintă, în sensul că am încercat să-i conving, fără niciun rezultat, că acest teren este liber de sarcini şi poate fi scos la licitaţie, nu există niciun litigiu legat de suprafaţa în cauză, iar dacă doresc să amendeze fapte care s-au petrecut într-o anumită perioadă sau care par suspecte, se poate face acest lucru, dar nu în şedinţele de Consiliu local”, a spus Felix Borcean.

Edilul a mai precizat că pe investitori nu-i interesează apetitul social-democraţilor pentru scandal sau pentru cercetări din trecut, iar aceste firme nu se complac în jocurile politice. „Până la urmă, cei care pierdem suntem noi toţi, indiferent de culoarea politică, vârstă, religie sau sex… Pierde Caransebeşul… Probabil că la un moment-dat vor înţelege, sau vor să întindă coarda până la limita rezistenţei… Repet: sper şi cred că, în cele din urmă, această situaţie se va rezolva favorabil pentru municipiul Caransebeş. Nu pentru o firmă sau alta, ci pentru situaţia în care ne aflăm. Nu suntem un oraş atât de dezvoltat, încât să ne permitem să ratăm o astfel de investiţie, care, repet, creează locuri de muncă în Caransebeş. Este o firmă care şi-a dovedit seriozitatea în timp şi pentru care, deşi poate părea suspect la un moment-dat, o să mă lupt până la capăt pentru atribuirea, într-o formă sau alta, a acestui teren”, a mai spus Felix Borcean.

Sonia BERGER