O scriitoare, un sportiv şi un medic, noii Cetăţeni de Onoare ai Caransebeşului



În cadrul ultimei şedinţe, consilierii locali au aprobat acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al municipiului Caransebeş tinerei scriitoare Lavinia Călina, culturistului Dorian Armaş şi medicului Eugen Muntean. Această distincţie onorifică le-a fost acordată pentru rolul deosebit şi serviciile aduse comunităţii ori pentru contribuţia la dezvoltarea şi la creşterea prestigiului oraşului pe plan naţional şi internaţional.
În cele ce urmează, vom publica activitatea fiecăruia dintre cei trei noi Cetăţeni de onoare ai municipiului, astfel încât cititorii să-i cunoască mai bine şi să înţeleagă meritele pentru care au primit această distincţie.
Lavinia Călina s-a născut la data de 13 decembrie 1989, la Caransebeş. Tânără absolventă, în anul 2008, a Secţiei de filologie în cadrul Colegiului Naţional „C.D. Loga” din municipiu, se mută în acelaşi an în Timişoara, unde studiază limbile străine la Facultatea de Litere a Universităţii de Vest, absolvind cu specializarea în limbile engleză-spaniolă. Va reveni în Caransebeş, unde se va înscrie la Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila”. În anul 2014 va publica primul său roman de Science Fiction destinat adolescenţilor. Dând dovadă de o bogată imaginaţie, se va angaja ca editor imagine/fotograf (în perioada 2013-2017), urmând ca, după căsătoria cu Marius Piţigă, în anul 2017, să lucreze în Marea Britanie, unde actualmente şi locuieşte. În anul 2020, pe data de 25 octombrie, se va naşte primul său fiu, Ştefan Călina.
Nu mai puţin de treisprezece volume S.F. vor vedea lumina tiparului, într-o perioadă relativ scurtă (2014-2022). Le vom aminti titlurile, ele putând fi achiziţionate şi în format electronic: Ultimul avanpost (Editura Herg Benet, februarie 2014); Neamul Corbilor, Copiii întunericului, vol. I (Editura Herg Benet, noiembrie 2014); Ultimul avanpost. Vânătoarea, vol. 2 (Editura Herg Benet, mai 2015); Zona Zero, prima ediţie (Editura Herg Benet, 2015); Neamul Corbilor. Blestemul zorilor, vol. 2 (Editura Herg Benet, iunie 2016); Ultimul avanpost. Renaşterea, vol. 3 (Editura Herg Benet, decembrie 2016); Proiectul Zero (Editura Librex, mai 2017); Zona Zero (ediţia a II-a, Editura Librex, mai 2017); Neamul Corbilor. Din negura timpului, vol. 3 (Editura Herg Benet, noiembrie 2017); Ultimul avanpost. Revoluţii, vol. 4 (Editura Herg Benet, aprilie 2019); Angaraka. Balanţa, vol. 1 (Editura Herg Benet, noiembrie 2019); Angaraka. Balanţa, vol. 2 (ediţia a II-a, Editura UP, iunie 2022); Angaraka. Al doilea răsărit, vol. 2 (Editura UP, iunie 2022).
În curs de apariţie este Angaraka, vol. 3, cartea fiind estimată să apară undeva în primăvara anului 2023.
Dorian Armaş s-a născut în 9 aprilie 1980, în Caransebeş. A urmat clasele primare în oraşul natal şi a absolvit Liceul „Traian Doda”, Secţia matematică-fizică. În anul 2004 a absolvit cursurile Facultăţii de inginerie din cadrul Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa, specializarea Tehnologia construcţiilor de maşini.
După terminarea facultăţii a plecat în Italia, unde a lucrat în perioada 2005-2007, în cadrul firmei Dacco Construct, ocupând postul de supervizor. Obiectul de activitate al companiei a fost construcţii civile.
În perioada 2007-2008 a ocupat funcţia de inginer mecanic în cadrul firmei ServiceRo, cu obiect de activitate transporturi, distribuţie şi depozitare.
În anul 2016 a pus bazele Asociaţiei Sportive Cobra Gym Caransebeş, al cărei preşedinte este şi în prezent, având ca scop principal sprijinirea şi promovarea de programe de practicare a unor sporturi precum culturism, fitness, skandenberg şi înot, promovarea imaginii acestor sporturi, dar şi practicarea lor.
Dorian Armaş practică culturismul din clasa a XI-a, când a început la fostul club CFR din Caransebeş.
Dragostea pentru acest sport l-a făcut să progreseze cu paşi mici, an de an, iar tot ceea ce a realizat pe parcursul vieţii, în toate planurile, se datorează sportului.
În anul 2019 s-a hotărât să intre în circuitul competiţional, devenind membru al unui club afiliat Federaţiei Române de Culturism şi Fitness. A fost acceptat la clubul lui Dumitru Neag din Cluj-Napoca (CS „Dumi Fitness”), unde a şi câştigat primele titluri de campion naţional şi balcanic.
În anul 2020 a devenit vicecampion naţional la seniori (Classic physique), campion naţional master (Classic physique) şi campion balcanic masters (Bodybuilding classic).
În anul 2021 s-a transferat la CS Gladiator Gym Craiova, club condus de maestrul Costel Torcea, antrenor principal al Lotului naţional de culturism şi fitness al României.
A devenit dublu campion naţional, categoriile Masters bodybuilding classic şi Classic physique, a fost vicecampion la Cupa Europeană – Masters bodybuilding classic, şi a ocupat locul IV la Campionatul Mondial – Masters bodybuilding games classic).
În anul 2022 a obţinut locul III la Campionatul European Masters bodybuilding games classic.
Eugen Muntean s-a născut în data de 16 iulie 1952, în oraşul Bocşa. Şcoala elementară a făcut-o în comuna Ocna de Fier, iar ulterior, din clasa a V-a, s-a mutat cu părinţii la Bocşa, unde a parcurs următoarele clase, inclusiv Liceul Teoretic, pe care l-a absolvit ca şef de promoţie, pe vremea când acest liceu era unul de elită atât prin dascălii, cât şi prin elevii săi.
După terminarea liceului a urmat reuşita la Facultatea de Medicină Generală din Bucureşti, pe care a absolvit-o în anul 1978. După absolvire a fost repartizat la Spitalul Clinic „Carol Davila”, care la vremea respectivă a suferit transformări radicale, în speţă, datorită punerii în funcţiune a Spitalului Clinic Universitar. În cadrul acestui spital a avut fericita ocazie de a-l cunoaşte şi a munci sub coordonarea dlui prof. dr. Nicolae Ursea, care şi-a lăsat o amprentă puternică asupra formării sale profesionale, rămasă la fel de vie şi în momentul de faţă. Aici a fost nevoit să facă faţă unor cazuri extrem de dificile şi să se pregătească intens, mai ales că trebuia să se ocupe de pregătirea medicală a unor grupe de studenţi. Astfel, a conştientizat că fiecare medic ar trebui să aibă preocuparea de-a forma cadre medicale noi, acest lucru trebuind să fie un proces continuu.
În această perioadă a cunoscut-o şi pe viitoarea sa soţie, Margareta, cu care s-a căsătorit la data de 21 august 1980, anul acesta aniversând 42 de ani de căsnicie. În octombrie 1981 s-a născut fiica lor, Simina, care este stabilită în Marea Britanie.
Ulterior, a optat ca profesia finală să fie în domeniul chirurgiei şi, beneficiind de un anumit concurs de împrejurări, a ales ginecologia, desăvârşindu-şi pregătirea profesională în cadrul unui colectiv minunat al Spitalului Clinic Dr. I. Cantacuzino. Tot aici a avut ocazia de a cunoaşte alte mari personalităţi ale lumii medicale, precum prof. dr. Ion Juvara sau prof. dr. Dan Rădulescu. Evenimentele care s-au derulat ulterior au făcut ca la jumătatea anului 1985 să ajungă la Spitalul Municipiului Caransebeş, care l-a impresionat plăcut prin colectivul de medici de la acea vreme şi prin pregătirea profesională a acestora.
S-a integrat rapid în sânul acestui colectiv şi, având în sânge microbul pregătirii profesionale permanente, nu a abandonat nici până în prezent formarea de cadre medicale – medici rezidenţi, stagiari, studenţi care veneau în practică.
A introdus în cadrul Secţiei de obstetrică-ginecologie procedee noi, mai ales cele pe cale perineală şi vaginală.
A ocupat pentru perioade lungi de timp funcţii ca manager, director medical, şef de secţie.
În toată această perioadă, împreună cu colegii săi, a rezolvat mii de cazuri de obstetrică şi ginecologie, atât din judeţul nostru, cât şi din altele din jur.
De mai mulţi ani este preşedintele Comisiei de Disciplină de pe lângă Colegiul Medicilor, Filiala Caraş-Severin.
De asemenea, a făcut parte din primul Consiliu Municipal, constituit după evenimentele din 1989, perioadă în care la acest nivel s-a muncit enorm, dat fiind faptul că brusc nicio instituţie din oraş nu mi funcţiona ca înainte, trebuind să aibă tot felul de întâlniri cu delegaţii străine care se interesau de România în acea perioadă; a avut o contribuţie importantă în demararea activităţii Asociaţiei „CARITAS” din Caransebeş, împreună cu partenerii străini. În anul 2016 a făcut din nou parte din Consiliul Municipal al oraşului.
De foarte mulţi ani activează ca profesor la Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila”, iar ulterior în cadrul Şcolii Postliceale Sanitare „Banatul”, şi este mândru că acum lucrează cot la cot în spital cu foşti elevi de-ai săi.
Eugen Muntean se bucură că încă mai poate să-şi ajute colegii şi concetăţenii prin activitatea sa didactică şi profesională.
Sonia BERGER