În cadrul unei recente conferinţe de presă susţinute la sediul instituţiei, managerul Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş, Adrian Ardeţ, a făcut cunoscute câteva acţiuni pe care personalul le va desfăşura în lunile următoare.
Astfel, la sfârşitul acestei luni, va continua ciclul de expoziţii temporare de la parterul muzeului, unde, în 27 martie, a fost inaugurată sala dedicată Unirii Basarabiei cu România. „Vom avea prilejul să găzduim o expoziţie deosebit de interesantă, împreună cu Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, legată de organizarea şi intrarea trupelor române în Banat. Apoi, în luna iunie, avem un proiect pe care urmează să-l finalizăm, dar, deocamdată, expoziţia foto-documentară se află la Drobeta Turnu Severin, şi aceasta legată de Centenarul Unirii. Este vorba de rolul pe care l-a avut Ansamblul «Doina» din Turnu Severin, legat de Societatea de Cântări şi Muzică din Caransebeş, evenimente care au precedat Marea Unire de la 1918. Au fost legături de suflet, între oameni, iar noi, prin intermediul fotografiilor, al mărturiilor scrise, vom ilustra aceste lucruri”, a spus Adrian Ardeţ.În ceea ce priveşte activitatea ştiinţifică, managerul muzeului ne-a informat că, în cursul săptămânii trecute, a participat la un congres internaţional având ca subiect vasele de lux, unguentarium, desfăşurat în Turcia, la Izmir, instituţia caransebeşeană deţinând în patrimoniu asemenea obiecte. „În luna iunie, cadre ale muzeului nostru vor participa la o reuniune ştiinţifică de un înalt nivel, care va avea loc la Poznan, în Polonia. Este vorba de o manifestare care adună mărturii despre ceea ce a însemnat comunismul în Estul Europei după 1948, şi sunt bucuros să menţionez participarea noastră, printr-o comunicare legată de Rezistenţa anticomunistă din Munţii Banatului. Este pentru prima dată când noi, cei de aici, din zonă, suntem invitaţi, şi suntem apreciaţi, oamenii dorind să cunoască ce a însemnat această mişcare de rezistenţă de după instaurarea comunismului, în 1947, şi până în 1989. Avem datoria ca, în cadrul instituţiei noastre, să ilustrăm aceste lucruri”, a mai spus Adrian Ardeţ.
Managerul instituţiei de cultură s-a referit şi la faptul că muzeul şi-a extins aria de activitate, primind o solicitare de la Ministerul Culturii pentru a întreprinde o serie de cercetări arheologice în judeţul Mehedinţi, în oraşul antic Drobeta, datorită faptului că muzeul din Turnu Severin are un personal mai restrâns.
„În ceea ce priveşte punctele principale unde ne vom desfăşura activitatea, împreună cu Muzeul Naţional de Istorie a României vom continua cercetările în Cetatea medievală a Caransebeşului, în colaborare cu colegul meu Silviu Oţa, iar anul acesta, începând cu 15 iulie, colegii de la Universitatea din Ferrara, conduşi de prof. Livio Zerbini, vor fi prezenţi la Tibiscum, unde vom continua lucrările, colegii italieni propunându-şi să demareze un plan de cercetare a necropolei romane, iar noi, partea română, vom continua atât în fortificaţie, cât şi în castrul militar şi în zona sacră, unde, în urmă cu doi ani, am reuşit să descoperim o frumoasă construcţie pe care am încadrat-o în categoria templelor de mici dimensiuni”, a mai spus managerului muzeului din Caransebeş.
Tot în această vară, în luna august, se va continua cercetarea sistematică şi la Balta Sărată, în cel mai întins sit arheologic preistoric, în care au fost descoperite urme legate de o civilizaţie a Epocii Bronzului, şi la cea mai importantă civilizaţie neolitică de pe teritoriul României, respectiv Cultura Vinča, care se extinde şi la Balta Sărată, unde, în anii ’60 ai secolului trecut, s-au făcut cercetări, acestea fiind continuate pe parcursul anilor ’80, datorită lucrărilor efectuate la Şoseaua de centură personalul muzeului având posibilitatea de a cunoaşte mult mai bine zona.
„Tot în luna august, împreună cu colegi de la Universitatea din Cluj, vom iniţia cercetări în zona Muntelui Mic, unde, la sfârşitul anului trecut, am descoperit o inscripţie. Am avut plăcuta surpriză de a fi vizitaţi de colegi de la o universitate americană de lângă Chicago, care, mai mult ca sigur, vor participa la cercetări anul acesta. Toate descoperirile de pe Muntele Mic fac parte dintr-un complex sacru, pe care îl vom pune în valoare după ce vom demara cercetările propriu-zise acolo”, a mai spus Adrian Ardeţ.
Sonia BERGER