O zi pentru cei care simt româneşte, la Muzeu


Ziua de 24 ianuarie este una pentru cei care simt româneşte, o zi care trezeşte simţăminte extrem de importante. Asta, pentru că data de 24 ianuarie 1859 reprezintă o primă etapă a Unirii finalizate la 1 Decembrie 1918. În această idee, Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, alături de Episcopia Ortodoxă a Caransebeşului au organizat o masă rotundă dedicată Unirii Principatelor Române. „Am organizat această masă rotundă, ca, de fapt, în fiecare an, la care să se prezinte importanţa acestui eveniment în contextul desăvârşirii unităţii naţionale, mai ales astăzi, când trăim vremuri moderne, când aceste lucruri se cam uită. Astfel, noi tratăm acum importanţa acestui eveniment prin conotaţiile lumii moderne”, ne-a declarat dr. Adrian Ardeţ, directorul Muzeului.

La rândul lui, primarul Caransebeşului, Marcel Vela, consideră că importanţa zilei de 24 ianuarie 1859 este foarte mare, având în vedere că evenimentele de atunci au constituit un prim pas la crearea poporului român unit. „Acest prim pas a însemnat crearea unui popor unit, a unui popor care-şi dorea acest lucru de secole şi realizarea unei ţări care, dorim noi acum, să fie una respectată în Uniunea Europeană şi în lume, o ţară care-şi merită un loc important pe scena geo-politică a lumii şi, de ce nu, o voce importantă la tot ceea ce însemană dezvoltare economică, implicare în structurile euro-atlantice şi o ţară apreciată de toată lumea”, a mai adăugat edilul-şef al municipiului.

În cadrul acestui eveniment, membrii participanţi au susţinut scurte comunicări legate de însemnătatea acestei date de 24 ianuarie 1859 şi despre rolul pe care l-a avut Alexandru Ioan Cuza în istoria României. Unirea Principatelor Române e cunoscută ca Mica Unire ce a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea şi care a condus la unificarea vechilor state Moldova şi Ţara Românească.

Carmen SENCO