Aşa cum anunţam într-o recentă ediţie a ziarului nostru, senatorul Marcel Vela a avut, timp de o săptămână, o serie de întâlniri cu reprezentanţi ai mediului de afaceri şi lideri ai organizaţiilor PNL din Reşiţa, Bocşa, Oraviţa, Moldova Nouă, Băile Herculane, Caransebeş, Oţelu Roşu şi Anina. La dezbaterea pe probleme economice avută în municipiul de pe malurile Timişului şi Sebeşului, investitorii au reclamat lipsa forței de muncă şi faptul că liceele nu mai pregătesc ceea ce se cere pe piața muncii.
Oamenii de afaceri susţin că tinerii care termină liceele tehnologice nu mai au noţiunea de muncă. Managerul celei mai importante firme din domeniul producției de mobilier din municipiu, „Rovita”, a declarat că a semnalat încă de acum câţiva ani că se va ajunge să nu mai aibă cu cine să muncească, deoarece s-au distrus școlile profesionale, învățământul nu mai produce meseriași, şi toţi tinerii vor să lucreze la birou. „Probabil că dacă vom cultiva acum, vom culege roadele peste 5-6 ani”, a mai spus patronul firmei „Rovita”.
Reprezentanții societăţii Marchesi au fost de părere că o soluție ar putea veni din partea municipalității. „Credem că Primăria s-ar putea implica în reorientarea la nivelul liceelor și școlilor profesionale a meseriilor care se cer în Caransebeș. Am fost la liceele tehnologice din Caransebeș să căutăm forță de muncă, să căutăm un sprijin în cadrul programei școlare pentru activitatea pe care o desfășurăm, dar ne-am lovit de faptul că nu există aceste meserii care ne-ar trebui nouă, sau celor de la TMD, de la Bordnetze. Întrebarea este: de ce oare acești copii nu au niciun viitor și sunt pregătiți în meserii care nu le folosesc? Am încercat la Liceul Decebal și sperăm să reușim, dar timpul estimat de pregătire pentru o clasă este minimum doi ani de acum înainte”, a spus directorul firmei producătoare de piese din aluminiu.
La rândul lui, Andy Turner, directorul TMD Friction, s-a arătat interesat să demareze parteneriate cu liceele din Caransebeş, deoarece firma a ajuns să recruteze personal din Reșița. „Avem probleme să recrutăm în domeniul IT, spre exemplu, avem nevoie de specialiști în anumite programe, specifice domeniului nostru de activitate. E nevoie să ne ajutăm reciproc, liceele și noi”.
O posibilă explicație pentru situația existentă în multe instituţii de învăţământ a oferit-o primarul Felix Borcean, fost director de liceu. „Învățământul românesc nu este centrat pe elev, ci pe profesor. Faptul că nu există clase care să specializeze pe anumite domenii este tot din cauza lipsei specialiștilor în învățământ care să pregătească acești elevi, și atunci se caută menținerea normelor profesorilor existenți, în detrimentul pregătirii elevilor. Prin învățământul dual, puteți să faceți parteneriate cu liceele, în sensul de a-i pregăti, stimula și atrage pe elevi spre dumneavoastră”, a spus edilul.
„Ideea ridicată de mediul de afaceri este una foarte bună, respectiv aceea a pregătirii tinerilor strict pe meseriile căutate în Caransebeș, fie că este vorba de producție, transport sau turism”, a fost de părere și senatorul Marcel Vela.
Oamenii de afaceri din Caransebeș s-au arătat dispuși să participe la o întâlnire cu directorii de licee din municipiu, intermediată de administraţia locală, în vederea găsirii unor soluții la problema pregătirii elevilor în meseriile care se cer, în prezent, pe piața muncii din oraş.
Bianca METEŞ