Octavian Voicău a înscris un gol la vinclu în minutul 76!


Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei Caransebeş s-a dovedit neîncăpătoare, vineri, 29 august, pentru numărul prea mare al celor care au dorit să fie prezenţi la lansarea cărţii „Istoria fotbalului caransebeşean”, semnată de prof. Octavian Voicău.

Pe lângă reprezentanţii administraţiei locale – primarul Marcel Vela, viceprimarul Filip Strejariu şi city-managerul Nicolae Borcean –, deputatul Dan-Laurenţiu Tocuţ şi întregul lot al FC Caransebeş, din care nu au lipsit managerul Sorin Boiangiu, preşedintele Cosmin Popovici şi antrenorul Sorin Bălu, în sală s-au aflat extrem de mulţi oameni de fotbal, de la foşti jucători, antrenori sau arbitri, şi până la conducători de cluburi sau persoane care au investit în acest sport bani, efort, dar mai ales sentimente.

În discursul său, primarul Marcel Vela, ca reprezentant al principalului sponsor, atât al cărţii lansate, cât şi al actualei echipe de fotbal, a vorbit despre starea de spirit numită „fotbal”, precum şi despre situaţia existentă în Caransebeş în ultimii zece ani, atunci când între cele trei echipe se dădea o luptă acerbă a orgoliilor. „Îi mulţumesc domnului profesor Voicău pentru că s-a aplecat peste această zonă, o zonă care, deşi atât de apreciată, care a născut atât de multe patimi, n-a fost cercetată de nimeni şi nimeni n-a reuşit să o evoce până în prezent, la acest nivel, chiar dacă, har Domnului, avem oameni pricepuţi în istorie, în arheologie, oameni care au condei, dar care au avut suficiente subiecte pe care să le abordeze în activitatea lor de cercetare într-un domeniu sau altul”, a spus edilul municipiului Caransebeş.

Marcel Vela a mai evocat greutăţile prin care fotbalul caransebeşean a trecut în anul 2005, dificultăţi nu doar materiale, ci şi morale. „Am aflat, atunci, că fotbalul nu este doar un sport frumos, ci şi unul în care se învârt foarte mulţi bani. În anii 2007-2008 am aflat că oricâte sacrificii faci ca primar, ca finanţator, oricând poţi fi trădat pe acel dreptunghi verde, care poate fi deopotrivă locul unor înălţări sublime, dar şi spaţiul unor triste decăderi… Pentru că spectacolul caracterelor este fascinant”, a mai adăugat primarul municipiului, reliefând şi cealaltă faţetă a sportului-rege.

Revenind la prezent, Marcel Vela a spus că administraţia locală dispune de fonduri şi, chiar dacă partidul pe care îl reprezintă este în opoziţie şi criza economică se prelungeşte, există posibilitatea de a susţine financiar echipa de fotbal. „Sunt – şi vă dau această veste în premieră – firme serioase, cu renume la nivel naţional şi internaţional, care vor să ajute echipa, însă nu am acceptul lor pentru a le spune numele, dar care vor veni lângă echipă”, a spus edilul.

În continuare, a vorbit city-managerul municipiului, Nicolae Borcean, cel care a şi semnat prefaţa volumului „Istoria fotbalului caransebeşean”. „Ce e drept, pentru mine, fotbalul reprezintă o bună parte din viaţă, nu pentru că aş fi jucat fotbal de performanţă, dar am iubit acest sport cu multă pasiune”, a spus omul care l-a încurajat şi susţinut pe Octavian Voicău în munca sa de Sisif depusă pentru scrierea acestei cărţi.

Autorul volumului lansat astăzi este un om pe care eu îl admir foarte mult, am toată consideraţia pentru ce a făcut profesorul Voicău, fiindcă am avut mereu, de-a lungul anilor, aceeaşi consideraţie şi admiraţie pentru toţi cei care s-au aplecat să scrie despre fotbal. Dincolo de stilul narativ, dincolo de faptul că lucrarea este într-un anume fel structurată, chestiuni pe care nu le putem discuta, fiecare autor având modul lui de a concepe şi elabora o carte, vreau să spun că lucrarea profesorului Octavian Voicău este remarcabilă, este impresionabilă prin volumul informaţional, prin documentaţia de o valoare extraordinară, şi prin statistica pe care o etalează între coperţile cărţii”, a spus Nicolae Borcean. City-managerul municipiului a mai adăugat că volumul lansat este o lucrare cvasiexhaustivă despre fotbalul caransebeşean, autorul dând dovadă de o mare capacitate de sinteză şi de selectare a informaţiilor.

Jurnalistul Adrian Crânganu, redactorul-şef al săptămânalului „Caraş-Severinul în 7 zile”, a vorbit despre întâlnirea cu autorul cărţii. „În urmă cu vreo doi ani, m-am întâlnit la stadion cu profesorul Voicău. Mi-a spus că are o carte în manuscris şi m-a întrebat dacă nu aş fi dispus să public fragmente din volum în ziarul pe care îl conduc. I-am răspuns că o fac cu tot dragul, însă numai dacă lucrarea dânsului are calităţile care se cer pentru publicare. Mi-a pus întregul material pe un stick, am ajuns acasă, am citit cu atenţie începutul, apoi am trecut cu privirea peste celelalte pagini, fiindcă erau câteva sute, şi a doua zi i-am dat telefon ca să-i spun că problema s-a rezolvat. Aşa i-am publicat, cred, vreo zece, douăsprezece episoade, ca avanpremieră, într-un fel, la această lansare de carte”.

Jurnalistul a mai vorbit despre golul pe care cartea profesorului Voicău îl umple într-o istorie a Caransebeşului în care despre aproape domeniile vieţii sociale şi culturale s-au scris zeci, poate sute de lucrări, aceasta fiind prima dedicată fotbalului, poate cel mai iubit dintre sporturi.

Este o întâmplare sau o premeditare fericită faptul că lansarea acestui volum are loc în preziua meciului dintre FC Caransebeş şi Olimpia Satu Mare. Şi, ca să mă păstrez în limbaj sportiv, aş spune că, astăzi, Octavian Voicău a înscris un gol la vinclu, în minutul 76. Sau în anul 76, pentru că aceasta este vârsta autorului”, a mai adăugat Adrian Crânganu.

Despre Octavian Voicău au mai vorbit, evocând întâmplări în cea mai mare parte hazlii, scriitorul Mihail Rădulescu, Dumitru Matei, Dan Avram, cel care a pregătit o minge cu autografele tuturor oamenilor de fotbal prezenţi în sală şi pe care i-a înmânat-o lui Octavian Voicău decanul de vârstă Doru Călina, precum şi actualul antrenor al echipei FC Caransebeş, Sorin Bălu, care, cu acest prilej, şi-a prezentat elevii participanţilor la eveniment, după care, ca într-un duel al generaţiilor, autorul cărţii i-a prezentat pe câţiva dintre foştii componenţi care, în urmă cu 30 de ani, au jucat în Divizia B.

„Am scris această carte pentru dumneavoastră şi pentru ca dumneavoastră s-o transmiteţi mai departe copiilor dumneavoastră”, a spus în încheiere Octavian Voicău.

În final, după câteva discuţii, s-au conturat două propuneri. Primarul Marcel Vela a sugerat că echipa s-ar putea numi FC Caransebeş 1913, după anul în care, în Foaia Diecezană, a apărut prima cronică sportivă în care era pomenită o echipă de fotbal din oraş, iar istoricul Constantin Brătescu a venit cu ideea ca toţi cei prezenţi să semneze, într-un registru, o petiţie pentru revigorarea fotbalului caransebeşean.

După toate acestea, Octavian Voicău, în rol de arbitru de această dată, a fluierat începutul reprizei a treia, cea mai aşteptată de toată lumea…

Ştefan ISAC