Octogenarul Liviu Groza, Cardiacul care şi-a lăsat inima în toate…


 La Cercul Militar din Caransebeş a avut loc o manifestare emoţionantă, dedicată împlinirii a 80 de ani de viaţă a istoricului militar Liviu Groza. Cu acest prilej, a fost lansat şi volumul „Liviu Groza 1932-2012”, pentru care autorul i-a mulţumit primarului Marcel Vela, cel care l-a sprijinit financiar, în vederea apariţiei cărţilor sale, de-a lungul timpului. Evenimentul a fost completat cu o miniexpoziţie ce a cuprins o parte din diplomele şi cele peste 50 de volume semnate de Liviu Groza. (C. Senco)

 

Cercul Militar Caransebeş a găzduit în după-amiaza zilei de joi, 1 martie, o întâlnire de suflet prilejuită de împlinirea a 80 de ani de viaţă a istoricului militar Liviu Groza. La eveniment au participat zeci de prieteni, colaboratori şi apropiaţi ai sărbătoritului, care au ţinut să-şi exprime astfel gratitudinea faţă de activitatea prodigioasă a sărbătoritului. „Liviu Groza împlineşte 80 de ani în luna iulie, dar noi am vrut să-l sărbătorim astăzi, când ar fi fost şi ziua de naştere a academicianului Constantin Daicoviciu, fost colaborator şi prieten al domnului Liviu Groza”, a spus, în deschiderea manifestării Ramona Moscovici, directorul Cercului Militar.

Îl sărbătorim astăzi pe Liviu Groza, cetăţean de onoare al Caransebeşului, cel care face onoare municipiului, dar, în acelaşi timp, Armatei Române, fiind colonel în rezervă, face onoare culturii – fiind un scriitor aparte, cu o carieră bogată şi care, de-a lungul vieţii, a realizat atât de multe lucruri minunate pentru Banat, pentru tot ce a însemnat istoria acestor locuri binecuvântate de Dumnezeu… Liviu Groza ne-a ajutat să cunoaştem trecutul, pentru ca acum, în prezent, să ştim să ne construim viitorul. Nu putem decât să-i mulţumim şi să ne ridicăm pălăria în faţa domniei-sale, urându-i multă sănătate şi spor în ceea ce va face. Liviu Groza tocmai ne-a anunţat că nu se opreşte, că mai are trei cărţi în manuscris şi care sperăm să vadă lumina tiparului cât mai repede. Îi urăm multă sănătate şi viaţă îndelungată!”, a spus primarul Marcel Vela.

De altfel, fiecare dintre cei 15 vorbitori au ţinut să-l elogieze pe Omul Liviu Groza, dar şi activitatea sa pe plan militar, istoric şi cultural. Un discurs emoţionant a avut Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură „George Suru”, la rândul lui fost cadru militar. Cojocariu a oferit asistenţei o posibilă explicaţie pentru boala cardiacă de care suferă Liviu Groza. „M-am întrebat ce s-a întâmplat cu inima lui puternică şi de ce a fost nevoie de o inetervenţie chirurgicală atât de grea. Explicaţia e simplă: pentru că el, ca urmare a dăruirii de care a dat dovadă în tot ce a făcut, a lăsat câte o bucăţică din inima lui mare în fiecare centimetru de pământ cercetat, în fiecare rând scris, în fiecare persoană pe care a călăuzit-o în viaţă”, a spus Cojocariu.

Emoţionat, Liviu Groza a mulţumit tuturor persoanelor prezente. „Şi de această dată, sala a fost neîncăpătoare pentru numărul mare de prieteni şi oameni care au toată stima şi onoarea faţă de mine. Îi mulţumesc fratelui meu, domnului primar, care m-a ajutat foarte mult. Multe din cărţile mele au fost plătite de el numai ca ele să apară. La fel e şi cartea pe care am lansat-o astăzi, «Liviu Groza 1932 – 2012», şi care pot spune că nu e a mea, ci a domnului primar. Dânsul a scris Cuvântul introductiv, după care prietenii, oamenii de ştiinţă şi de cultură au scris despre activitatea lor, aşa cum se procedează în cazul cărţilor omagiale. Mă onorează această carte şi vă asigur că va sta la loc de cinste în bibliotecile de la Viena, din Germania, la Biblioteca Academiei şi în marile centre culturale ale României. Eu m-am ocupat în mod deosebit de Banatul grăniceresc, de Culoarul Timiş-Cerna de la Caransebeş până la Orşova şi de la Orşova până la Baziaş. Dumnezeu m-a ajutat să şi pun pe hârtie tot ce am studiat la Viena”, a mai spus Liviu Groza.

Evenimentul, completat cu o miniexpoziţie ce a cuprins o parte din diplomele şi cele peste 50 de cărţi ce poartă semnătura col. (r) Liviu Groza, a fost organizat de Primăria Caransebeş, Cercul Militar, Casa de Cultură „George Suru” şi Biblioteca „Mihail Halici”.

Carmen SENCO