Un caransebeşean, liderul unei reţele de trafic de valută falsă, a fost arestat
Un bărbat din Caransebeş, în vârstă de 31 de ani, a fost prins recent în flagrant delict, exact când a plasat 10.500 de dolari în bancnote contrafăcute, de 100 de dolari. Tânărul caransebeşean este liderul unei reţele care, în perioada 2009-2010, a introdus în ţară 60.000 de dolari falşi, din care o parte au fost puşi în circulaţie pe teritoriul ţării, pe raza mai multor judeţe, o parte urmau să fie puşi în circulaţie, concomitent încercându-se dezvoltarea unor pieţe de desfacere pe teritoriile Republicii Moldova şi al Germaniei. Grupul era format din cetăţeni români cu domiciliul în Caransebeş, cetăţeni români cu domiciliul în străinătate şi cetăţeni străini, în special bulgari. (C. Senco)
Un bărbat de 31 de ani, din Caransebeş, a fost prins în flagrant delict, în momentul în care a plasat 10.500 de dolari în bancnote contrafăcute, din cupiura de 100 de dolari. Tânărul este, de fapt, liderul unei grupări în sarcina căreia s-a reţinut că, în perioada 2009 – 2010, a introdus în România aproximativ 60.000 de dolari contrafăcuţi, dintre care o parte au fost puşi în circulaţie pe teritoriul ţării, pe raza mai multor judeţe, o parte urmau a fi puşi în circulaţie, iar concomitent se încerca şi dezvoltarea unor pieţe de desfacere şi pe teritoriile Republicii Moldova şi al Germaniei. De altfel, poliţiştii de la combaterea Criminalităţii Organizate din Timişoara şi Caraş-Severin, şi procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Caraş-Severin au demarat, încă din toamna anului 2009, Operaţiunea ,,Transporter”, alături de ofiţeri S.R.I., în cadrul căreia au desfăşurat investigaţii privind o reţea internaţională, implicată în săvârşirea infracţiunilor de trafic cu valută falsă şi alte infracţiuni din sfera criminalităţii organizate.
Grupul era format din cetăţeni români cu domiciliul în Caransebeş, cetăţeni români cu domiciliul în străinătate şi cetăţeni străini, în special bulgari. Suspecţii bulgari ai grupării se ocupau de procurarea valutei false, în special dolari, în bancnote de 100. Apoi, valuta era predată membrilor grupării, care acţionau în România, fiind plasată pe teritoriul ţării (cumpărau ţigări netimbrate de la persoane fizice cu bani falşi, pe care le revindeau).
În urma cercetărilor, a rezultat, de asemenea, că în luna aprilie a.c., liderul grupării ce acţiona pe teritoriul României a introdus în ţară mai multe bancnote de 100 de dolari contrafăcute, bani pe care intenţiona să-i plaseze unor astfel de comercianţi de ţigări.
Pe parcursul operaţiunii au fost stabilite conexiuni cu o operaţiune desfăşurată de poliţişti orădeni de Combatere a Criminalităţii Organizate, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T – S.T. Oradea, în cadrul căreia, în cursul lunii aprilie, au fost prinse în flagrant, pe raza localităţii timişene Lugoj, mai multe persoane, având asupra lor suma de 35.000 de euro contrafăcuţi.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire în grup infracţional organizat, înşelăciune şi punere în circulaţie de monedă falsă străină.
Procurorii au dispus reţinerea caransebeşeanului de 31 de ani pentru 24 de ore. În urma prezentării la Tribunalul Caraş-Severin, instanţa a emis , pe numele acestuia mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile.
Carmen SENCO