Oţelu Roşu, capitala europeană a elevilor


În cursul săptămânii trecute, Liceul Bănăţean din Oţelu Roşu şi-a deschis porţile pentru o serie de acţiuni care s-au desfăţurat în cadrul unui proiect european ce a reunit 50 de tineri, din nouă state ale Uniunii Europene, alături de care s-au aflat şi 27 de dascăli. Pe lista invitaţilor au figurat – alături de cei 16 elevi români şi de zece dascăli reprezentând gazdele din Valea Bistrei – 34 de elevi şi 17 profesori din Norvegia, Germania, Italia, Portugalia, Lituania, Polonia, Grecia şi Turcia. Conform declaraţiilor prof. Liliana Mihuţ, responsabilul proiectului din cadrul Liceului Bănăţean din Oţelu Roşu, aceasta a fost prima întâlnire din cel de-al doilea an de proiect, iniţiativa derulându-se între anii 2011 şi 2013. Proiectul „Being young in Europe“ (BYE) se bucură de sprijinul financiar al Comisiei Europene, prin Programul Sectorial Comenius – Învăţare pe tot Parcursul Vieţii.

Întâlnirea de la Oţelu Roşu s-a derulat în perioada 4-9 noiembrie. Prima zi a debutat cu întâlnirea tuturor participanţilor în Sala Astra, unde oaspeţii au fost întâmpinaţi şi li s-a urat bun-venit, moment urmat de o vizită efectuată în unitatea şcolară. Delegaţia fiecărei ţări a fost însoţită de câte doi elevi români. A urmat apoi un joc de inter-cunoaştere, pe un panou fiind înfăţişat copacul BYE, fiecare tânăr lipind câte o frunză pe care şi-a trecut numele, şcoala de provenienţă şi câteva lucruri pe care le-a considerat reprezentative.

Marţi am realizat un dicţionar în zece limbi, adică limba fiecărei ţări participante, plus engleza. Coordonatoarea dicţionarului a fost România. Am lucrat la versuri pentru imnul proiectului, am pus versurile pe muzică, iar joi am înregistrat imnul cu versurile compuse marţi, şi am realizat coregrafia pe muzica imnului. Miercuri am organizat excursii pentru cunoaşterea zonei, la Sarmizegetusa, la Castelul Huniazilor din Hunedoara şi la Arsenal Park din Orăştie“, ne-a declarat Liliana Mihuţ. Fiecare zi s-a încheiat cu o sesiune de feedback, joi fiind făcută şi o evaluare a întregii întâlniri.

Proiectul a debutat în luna august 2011 şi a presupus o serie de întâlniri în unele dintre statele partenere. Pentru perioada de implementare rămasă, sunt programate întruniri în Italia, la Giuliano di Roma (martie 2013), şi în Turcia, la Ankara (mai 2013). Conform profesorului coordonator, echipa de proiect – din care mai fac parte, în calitate de membri, Amalia Totoştean, Ion Cubin şi Antonela Măcăneaţă – s-a bucurat de susţinere din partea prof. Rozina Ghiorghioni, directorul Liceului Bănăţean din Oţelu Roşu.

Bogdan NAUM