Pământul, văzut de copii


Cu prilejul Zilei Internaţionale a Pământului, recent s-a desfăşurat cea de-a patra ediţie a manifestării „ Pământul în ochi de copil”, eveniment organizat în colaborare de Grădiniţa PP4 din Caransebeş şi Biblioteca municipală „Mihail Halici”. Cu acest prilej, mai multe grupe de copii de la grădiniţă au realizat creaţii plastice cu tema „Ocrotirea Pământului”, acestea fiind expuse la Bibliotecă.
Pe întreg traseul parcurs de copii de la Grădiniţă la Bibliotecă, aceştia au atras atenţia trecătorilor prin mesaje cu caracter ecologist şi ecusoane pregătite în prealabil. De asemenea, au împărţit pliante locuitorilor municipiului, prin care au dorit atât să tragă un semnal de alarmă în legătură cu problemele legate de mediul înconjurător, cât şi să informeze asupra măsurilor ce trebuie luate în vederea protejării naturii.
La Bibliotecă, micuţilor li s-a adus la cunoştinţă faptul că natura asigură omului existenţa sa fizică, ea contribuind totodată la dezvoltarea sa morală, intelectuală, socială şi spirituală. Pământul a oferit multe omului, fără să ceară nimic în schimb. Natura are nevoie de prieteni, are nevoie să fie respectată şi ocrotită. Protejarea mediului este o necesitate impetuoasă, generată de certitudinea că oamenii sunt parte integrantă din natură, şi nicidecum superiori acesteia.
Scopul urmărit de organizatori a fost acela de educare a copiilor spre a ocroti şi iubi natura, plantele, animalele, mediul înconjurător, precum şi de familiarizare a acestora cu informaţii despre planeta Pământ, ecologie, animale în captivitate şi în pericol de dispariţie, cunoaşterea unor surse de poluare. Activitatea a scos în prim-plan necesitatea adoptării unui comportament adecvat, în vederea îmbunătăţirii relaţiei om-natură.
Mircea MOSCOVICI