Parcările, trase pe dreapta, la Caransebeş


După ce subiectul parcărilor din Caransebeş a mai fost discutat în şedinţele din 29 decembrie 2017 şi 30 ianuarie, proiectul picând la vot de fiecare dată ca urmare a disputelor dintre liberali şi social-democraţi, fiecare parte abţinându-se când a venit vorba de amendamentele propuse de ceilalţi, iată că proiectul de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de funcţionare a sistemului de taxare a staţionării şi parcării autovehiculelor pe raza municipiului a fost pus a treia oară pe ordinea de zi, de data aceasta a şedinţei extraordinare a Consiliului local de vineri, 16 februarie.

Cu toate că ultima oară discuţiile dintre cele două grupuri de consilieri lăsau să se întrevadă ajungerea la un compromis, dacă nu la o înţelegere, în acest sens, în plenul şedinţei de vineri s-a dovedit că lucrurile au rămas neschimbate.

Astfel, prin vocea liderului de grup Florin Bogdea, social-democraţii au propus trei amendamente la forma iniţială a proiectului de hotărâre, şi anume suma de 130 de lei pe an pentru parcarea de reşedinţă din zona Halici, şi nu 180 de lei, cât avansase în şedinţa precedentă primarul Felix Borcean, în loc de 240 de lei, cât era prevăzut în Regulament, apoi, în loc de 10 lei pe zi, tariful să fie de 2 lei/oră, ca şi în restul oraşului, pentru parcarea din Parcul Teiuş, precum şi acordarea gratuită a locurilor de parcare în zona Halici celor care au avut garaje acolo, iar acestea au fost demolate. În sprijinul cererii sale, Florin Bogdea a venit cu argumentul că, la Timişoara, primarul Nicolae Robu a acordat despăgubiri de până la 2.000 de euro celor aflaţi în situaţii similare cu cea din Caransebeş.

Felix Borcean a replicat că acest lucru nu este posibil, dar se pot gândi alte forme de compensare a celor care şi-au pierdut garajele în zona Halici, însă, în urma discuţiilor, nu s-a ajuns la un numitor comun. Ca şi la ultima şedinţă, în cazul amendamentelor aduse de social-democraţi, consilierii liberali s-au abţinut, iar când a venit vorba să se voteze Regulamentul în forma iniţială, aleşii PSD au spus „pas”, aşa încât, şi de această dată, proiectul a fost respins.

Nici de această dată nu s-a tranşat problema parcărilor din Str. Mihail Halici, pentru că în amendamentele propuse de grupul PSD, care până la un punct mie mi s-au părut pertinente, exista o solicitare de acordare a unor facilităţi, sau chiar anularea taxelor de parcare pentru cetăţenii care au deţinut cândva garaje în zona respectivă, iar acestea au fost demolate. Nu am descoperit în lege o astfel de posibilitate de a acorda facilităţi acelor persoane cărora, în urmă cu ani de zile, printr-o hotărâre a instanţei, li s-au demolat aceste garaje, în urma unui proces pe care l-au pierdut. Prin urmare, proiectul s-a împotmolit iarăşi, deşi, cu toate că eu nu votez în Consiliul local, aş fi fost de acord cu propunerea cu care chiar eu am venit, aceea de a uniformiza tarifele pentru parcările de reşedinţă în tot oraşul, la suma de 130 de lei în cazul în care nu se prezintă nimeni la licitaţie, şi a mai fost o propunere, de reducere a tarifului de acces în Parcul Teiuş, de la 10 lei pe zi, la 2 lei pe oră. Cu toate că nu sunt de acord cu această propunere, pentru că ideea instituirii acestei taxe de 10 lei pe zi a fost tocmai pentru a restricţiona, pe cât posibil, accesul autoturismelor în parc, până la urmă n-am să fiu atât de încăpăţânat în susţinerea acestei taxe, dacă de ea depind celelalte propuneri, pentru a trece odată acest Regulament, creând astfel confortul psihic necesar locuitorilor din zona centrală a municipiului”, a spus Felix Borcean.

Şi cum, nu cu mult timp în urmă, edilul afirmase că la Caransebeş se va merge pe modelul Consiliului judeţean, unde grupurile PSD şi PNL se întâlnesc înainte de şedinţe pentru a se pune de acord în privinţa proiectelor mai „sensibile”, însă în municipiu acest lucru se pare că nu a funcţionat, el a adăugat că a încercat să medieze, ba chiar s-a întâlnit personal cu liderul grupului PSD, Florin Bogdea, dar nu el este cel care trebuie să negocieze. „Dacă s-ar fi discutat înainte, social-democraţii puteau să retragă acel ultim amendament, rămânând astfel doar primele două propuneri, care cred că ar fi fost acceptate. Domnul Bogdea, însă, a plusat. Eu cred că am fost suficient de rezonabil, acceptându-le aproape toate propunerile, mai puţin aceasta la care am făcut deja referire şi cea cu tariful de 1,50 lei la parcările cu taxă, cu care au venit în şedinţa anterioară. Eu i-am propus ca aceste întâlniri să aibă loc între consilieri, să se înţeleagă dinainte foarte clar, pentru a nu mai veni cu surprize de acest gen la şedinţele de Consiliu local. Probabil că la un moment dat lucrurile vor intra în matca lor firească, pentru că nu cred că, dacă va veni un investitor care doreşte cu tot dinadinsul să cumpere nişte terenuri şi care dovedeşte seriozitate, el va fi împiedicat să investească în Caransebeş”, a mai spus Felix Borcean.

Bogdan NAUM