Cunoscutul istoric din urbea de pe Timiş şi Sebeş, Liviu Groza, îşi continuă activitatea laborioasă de cercetare a trecutului localităţii.
Astfel, noi detalii reprezentative despre Zona de agrement Teiuş, dar mai puţin cunoscute de către public, au fost prezentate recent.
Conform studiilor lui Liviu Groza, zona este atestată în acte oficiale sub actuala denumire încă din anul 1645. Un aspect necunoscut, dar foarte important, este faptul că, aici, a existat încă din anul 1551 o celebră şi impresionantă podgorie de viţă-de-vie, terenul în cauză fiind foarte fertil, iar clima extrem de propice. „Vinul produs la Caransebeş era deosebit de apreciat chiar şi la Viena, capitala Imperiului Austriac”, a declarat reputatul istoric Liviu Groza. Industria viticolă de la Caransebeş a dăinuit timp de peste 300 de ani. În anul 1865, această tradiţie a luat sfârşit brusc, în urma unui atac de filoxeră, aceasta fiind o insectă parazită foarte mică, cu aripi străvezii, mult mai lungi decât corpul, care distruge frunzele şi rădăcinile soiurilor de viţă nobilă. Odată compromis terenul din actualul Parc Teiuş, viticultorii s-au văzut în situaţia să nu mai poată cultiva aici viţa-de-vie de soi. Ulterior, din păcate, au fost nevoiţi să renunţe la această activitate.
Un alt aspect mai puţin cunoscut al trecutului Parcului Teiuş este faptul că zona a fost declarată Staţiune climaterică în 1933. În acel an, conducerea Primăriei din localitate a trimis către autorităţile centrale ale vremii o petiţie privitoare la beneficiile climaterice ale zonei, iar actul a primit aviz favorabil. În acea perioadă, aici existau un număr de patru terenuri de tenis de câmp, piste de bob şi schi, precum şi patinoar, activităţile sportive derulându-se atât în sezonul cald, cât şi în cel rece. „Apele râului Timiş care traversează Parcul Teiuş erau deosebit de apreciate în acea perioadă… Aveau proprietatea de ameliorare a bolilor reumatice, iar caransebeşenii de toate vârstele veneau în număr mare la scăldat aici”, a mai adăugat venerabilul istoric Liviu Groza.
Liviu Groza, asiduu cercetător al trecutului urbei, s-a făcut remarcat în timp prin numărul mare de volume de specialitate editate, peste 50, fiind principalul istoric din zona municipiului Caransebeş.
Comunitatea caransebeşeană i-a conferit titlul de „Cetăţean de Onoare” pentru activitatea depusă pe tărâmul literelor, în ceea ce priveşte munca de popularizare şi conservare a istoriei locului.
Vasi POPESCU