Paşi spre descentralizare şi regionalizare


În cursul săptămânii trecute, Marcel Vela, vicepreşedinte executiv responsabil cu administraţia publică în cadrul Partidului Naţional Liberal, a susţinut o conferinţă de presă în Aula „1 Decembrie” a Primăriei municipiului Caransebeş, temele abordate fiind descentralizarea instituţională şi regionalizarea ţării. Astfel – a spus Marcel Vela –, la sediul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a avut loc o întâlnire la care au participat o delegaţie din partea PNL, condusă de prim-vicepreşedintele Klaus Iohannis, una din cea a Partidului Social Democrat şi una a Partidului Conservator, pe cele două teme – descentralizarea şi regionalizarea.

În ceea ce priveşte descentralizarea, reprezentanţii partidelor prezenţi la reuniune s-au pus de acord cu multe din aspectele problemei, arătând că există voinţă politică pentru ca această iniţiativă să se concretizeze şi că USL funcţionează şi produce, în compatibilitate de idei, decizii care vor schimba în bine viaţa românilor, iar această reformă în administraţie va produce ruperea definitivă de comunism.

„Ca principiu – a spus Marcel Vela –, nu avem pretenţia că este perfect ceea ce am convenit, suntem de acord că această descentralizare este perfectibilă şi că, în timp, poate continua cu alte etape, care să producă o descentralizare şi mai amplă. Ca principii, am stabilit şi am fost de acord că tot ce se descentralizează, de la nivelul ministerelor, la nivelul autorităţilor locale – consilii judeţene sau primării – se face cu asigurarea integrală a resurselor financiare de la Bugetul de Stat, descentralizarea urmând să fie operabilă de la 1 ianuarie 2014. Spre exemplu, Agenţia pentru Protecţia Mediului avea un buget de venituri şi cheltuieli, iar la Timiş, Agenţia judeţeană avea bugetul X, să zicem. Acesta va fi prevăzut în Legea bugetului ca suplimentare în Bugetul judeţului Timiş, ca şi capitol distinct”, a declarat Marcel Vela.

În primul an, suma este integral prevăzută în Bugetul din 2014, finanţarea fiind rezolvată, urmând să se discute pentru următoarele exerciţii financiare, pentru bugetele anilor 2015 şi 2016, un cost-standard, care va fi alocat de la Bugetul de Stat după experienţa anului 2014, cost-standard care va fi promovat printr-un act normativ, astfel încât descentralizarea să funcţioneze şi în continuare, indiferent ce guvern va conduce România. Acest cost-standard pe instituţia respectivă va fi alocat din start de buget, printr-o lege care va fi promovată cu toate mecanismele aferente, în 2014, pentru siguranţa şi definitivarea descentralizării.

„Mai există o variantă, a mai spus Vela, una discutabilă, ca la un moment-dat să existe posibilităţi de mărire a procentului de cote defalcate din TVA, care acum se alocă către autorităţile locale, pentru a compensa acest buget, dacă nu va mai fi prins de la Bugetul central la Bugetul judeţean, prin transfer direct, punctual, nominal şi cu destinaţie precisă pe activitatea în sine. Dar aceste discuţii se vor purta anul viitor, cu singurul argument ca descentralizarea să fie definitivă şi toate costurile să fie acoperite”.

Aşadar, la Ministerul Sănătăţii, cu excepţia funcţiilor de Inspecţie şi Control, care rămân la nivelul ministrului, se va transfera la autoritatea locală Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică, dar fără Compartimentele de Inspecţie şi cel de Epidemiologie, fiind propuse să treacă, dar rămânând totuşi centralizate, Laboratoarele de referinţă medicală şi Centrele de transfuzie sanguină. Vor trece la autorităţile locale Centrele judeţene de aparatură medicală, Centrele de diagnostic şi tratament şi mai există o discuţie privind Centrele medicale şi ambulatoriile de specialitate, inclusiv Ambulanţa, însă o decizie finală în acest sens urmează să se ia abia în aceste zile, după discuţii cu Raed Arafat şi Eugen Nicolăescu, vizavi de Ambulanţă.

La Ministerul Agriculturii, trec în subordinea autorităţilor locale Direcţiile agricole judeţene, fără Unităţile fito-sanitare, precum şi Camerele agricole şi Casele agronomului, care se vor reorganiza toate şi se vor numi Oficii judeţene agricole. Nu vor trece la nivel local Centrele de seminţe şi zootehnie.

În cazul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, toate cele trei Agenţii – Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului, Agenţia pentru Pescuit şi Acvacultură, şi Amenajarea Plajelor Turistice Maritime şi Fluviale ale Râurilor şi Lacurilor de Acumulare – vor trece în administrarea autorităţilor locale, tot ce înseamnă funcţie de Control rămânând la nivel naţional. În ceea ce priveşte bălţile de pescuit, unde forma de proprietate este împărţită între mai multe instituţii, o decizie va urma să se ia în aceste zile, dorindu-se ca luciurile de apă să intre sub autoritatea comunelor, oraşelor sau municipiilor pe raza cărora se găsesc. O discuţie separată va avea loc şi în legătură cu lacurile de acumulare, din punct de vedere turistic şi piscicol.

La Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, se discută încă dacă Agenţiile Judeţene pentru Prestaţii Sociale vor rămâne la nivel central, existând posibilitatea ca în primul an ele să nu fie cuprinse în descentralizare. Nu s-a luat încă o decizie privind Agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, dar se caută soluţii pentru trecerea lor în subordinea autorităţilor locale. Casele de pensii şi Inspectoratele teritoriale de muncă rămân la nivel naţional.

La Ministerul Tineretului şi Sportului, trec la nivel local Direcţiile judeţene pentru tineret şi sport, Bazele sportive şi de tineret, Taberele şcolare şi Centrele de Agrement, Cluburile sportive şi Casele de cultură ale studenţilor.

La Ministerul Transporturilor, rămân la nivel central funcţiile de Inspecţie şi Control, şi se descentralizează Administraţia Porturilor Fluviale şi Metroul Bucureşti. Mai rămâne la Minister şi o Autoritate metropolitană de transport, în zona Capitalei.

În ceea ce priveşte Ministerul Afacerilor Interne, Poliţia Rutieră rămâne la Minister, Ordinea Publică fiind prevăzută să treacă la municipii şi oraşe. Pentru că are însă mai multe misiuni, dincolo de cele locale, pe marginea acestei probleme se va purta o discuţie, coroborată cu un alt act normativ, care să crească, la nivel local, competenţele Poliţiilor locale, inclusiv pe linie rutieră. Astfel, se urmăreşte elaborarea unui act normativ prin care să poată fi acordate stimulente şi creşteri salariale poliţiştilor locali, dar care să permită şi angajări într-un alt raport cu populaţia localităţilor, de care era condiţionată până în prezent.

La Ministerul Culturii trec la nivel local Direcţiile judeţene pentru cultură şi patrimoniu, şi sălile şi grădinile de spectacol cinematografic, dintre cele 169 de săli rămânând la minister doar 4, pentru promovarea filmului românesc.

La Ministerul Educaţiei Naţionale, trec la nivel local Învăţământul preuniversitar, Palatele şi Cluburile copiilor, Cluburile sportive şcolare şi Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti. De asemenea, se modifică art. 1 din Legea 1/2011, în sensul că Consiliile judeţene pot organiza reţele de învăţământ, inclusiv tehnic şi profesional. Inspectoratele şcolare judeţene rămân la minister, inclusiv Casele corpului didactic.

În privinţa Ministerului Economiei, vor trece în subordinea administraţiilor publice locale o parte din competenţele Autorităţii Naţionale pentru Turism, respectiv autorizarea, clasificarea şi licenţierea în turism şi unităţile teritoriale turistice. Consiliile judeţene vor avea competenţe noi precum: autorizarea staţiunilor balneare, climaterice şi balneoclimaterice, emiterea brevetului de turism, atestarea Parcurilor turistice, autorizarea activităţii de agrement nautic, activităţi turistice pe plajă, activităţi ecoturistice.

În ceea ce priveşte problema regionalizării, Marcel Vela a declarat că subiectul implică modificarea Legii 315, vizavi de organizarea Consiliilor de dezvoltare regională. „În cazul acestor Consilii de dezvoltare regională se propunea ca ele să fie întărite, să se organizeze alegeri, era un proiect de lege spre dezbatere publică. Având în vedere faptul că s-a amânat aprobarea Constituţiei şi că regionalizarea în sine nu se poate implementa decât după ce se aprobă o nouă Constituţie, împreună cu colegii de la PSD şi cu cei de la Partidul Conservator am găsit o variantă pe care o vom aprofunda zilele acestea, astfel încât să găsim o etapă intermediară, care să oficializeze, să conştientizeze această structură regională. În acest sens, actualelor Consilii de dezvoltare regională li se va acorda o importanţă mai mare din punct de vedere juridic, organizatoric şi legislativ, prin cooperarea cu un Serviciu deconcentrat regional al Guvernului României, în fiecare regiune. Aceasta înseamnă că Ministerul Dezvoltării, Guvernul României, la nivel regional, vor găsi o variantă să înfiinţeze o structură guvernamentală care să conlucreze cu aceste Consilii de dezvoltare regională, care să avizeze toate proiectele de dezvoltare regională în toate judeţele din interiorul regiunii, structură care să nu facă angajări în plus, ci care să detaşeze din toate ministerele, sau să compenseze funcţii vacante din toate ministerele, care să gestioneze, să implementeze şi care să conştientizeze, pentru toate judeţele, această formă de organizare regională. În acelaşi timp, această structură va avea şi atribuţii de avizare a proiectelor de dezvoltare regională. Conlucrând cu Consiliile de dezvoltare regională, cu Agenţia de dezvoltare regională, deja există un prim pas, o etapă intermediară pentru a ajunge, după aprobarea noii Constituţii, la o regionalizare deja pregătită în cursul anului 2014, din punct de vedere al mentalităţii, dacă se poate spune aşa, dar şi din punct de vedere al legalităţii şi organizării dezvoltării respectivei regiuni. Regionalizarea nu se va putea face dintr-odată, după aprobarea noii Constituţii, pentru că ar fi un şoc de organizare şi chiar de mentalitate, nici n-o putem demara acum, cu alegeri în regiune, cu modificarea Legii 315, care este proiect în dezbatere publică, pentru că am perturba toate cutumele şi am declanşa tot felul de discuţii, şi atunci ne-am gândit că ar fi bine să existe deja o structură regională, guvernamentală, una suplă, care să coodoneze tot ce ţine de dezvoltarea regională, împreună cu Consiliul de dezvoltare regională existent acum şi cu Agenţia de Dezvoltare Regională, care să aibă autoritate să avizeze toate proiectele ministerelor”, a mai spus Marcel Vela.

Adrian CRÂNGANU