Pe urmele „Doinei Banatului” şi a slujitorilor ei


Blaj Craia, o voce de invidiat a Banatului Montan

In Germania, in drum spre Anglia, la stanga: Blaj Craia, Maria Isac si subsemnatul


Blaj Craia s-a născut în data de 30 august 1946, în comuna Slatina Timiş. A urmat cursurile primare în comuna natală, fiind coleg de clasă cu subsemnatul. Dragostea de joc şi cântec a avut-o încă de mic copil, avându-l ca instructor de dansuri, în clasele V-VII, pe învăţătorul Ghiţă Moatăr. Fiind amândoi şi în corul şcolii, am ajuns cu această formaţie până la faza finală a unui important concurs de gen, care s-a ţinut la Timişoara, corul fiind dirijat de prof. Grigore Banda. După terminarea şcolii generale din Slatina Timiş, se înscrie la Şcoala profesională din Reşiţa, iar după terminarea acesteia, lucrează la început ca strungar la UCMR, unde se afirmă ca dansator şi solist vocal în formaţiile uzinei. De aici, se transferă, în anul 1966, la CFR Caransebeş, unde se angajează ca lăcătuş mecanic şi totodată face parte din Ansamblul folcloric al Clubului întreprinderii, ca solist vocal. Se transferă apoi la OCL Caransebeş, unde lucrează ca frigotehnist, cu Gheorghe Sarman, Ion Valuşescu şi Mihai Jurjea. Odată cu activitatea de zi cu zi, face parte şi din Ansamblul folcloric „Floare Bănăţeană”, al Sindicatului Lucrătorilor din Comerţ, formaţie condusă de marele dirijor Nicolae Perescu, coregraf – Nicolae Bunei, avându-i colegi de Ansamblu pe Ana Munteanu, Pavel Suciu, Sofia Mircea, Ion Valuşescu, Viorel Jurchiţă, Paraschiva Bălan şi pe subsemnatul. Deşi era o formaţie de amatori, din punct de vedere artistic, la nivelul municipiului Caransebeş, ea s-a ridicat la valoarea unui ansamblu semiprofesionist, deoarece, pe lângă soliştii enunţaţi mai sus, toţi muzicanţii care se pensionaseră de la „Doina Banatului” au fost angajaţi la restaurantele din oraş (Ion Bălan, Stanciu Tită, Viorel Bălan, Ion Stan, Constantin Demeter, Petrică Maxim, Luţă Ioviţă jr., Mihai Ciuculescu şi alţii).

În 1969, amândoi reuşim să fim cooptaţi ca dansatori la Ansamblul „Semenicul”. În anul 1970, Blaj se angajează la Ansamblul profesionist „Haţegana”, din Hunedoara. În 1973 se reîntoarce la OCL şi, concomitent, la Ansamblul „Semenicul”. În această perioadă, participă la câteva festivaluri, printre care „Floare Băcăuană” de la Bacău, unde obţine premiul III, apoi la marele Festival naţional „Maria Tănase” de la Craiova, unde obţine Premiul special al juriului. Cu Ansamblul „Floare Bănăţeană” participă la mai multe filmări la TVR. Datorită talentului, este solicitat de Orchestra „Doina Banatului”, dirijată de Laci Perescu, în vederea colaborării.

La întoarcerea din turneul efectuat cu Ansamblul „Semenicul” în Anglia, rămâne în Germania, la Frankfurt pe Main, unde urmează un curs de operator calculatoare, acesta fiindu-i de folos în activitatea pe care o desfăşura în Germania.

Reîntors în România după ani şi ani, realizează, prin intermediul Studioului „Otilia” din Caransebeş, două CD-uri şi o filmare TV, cu melodii care s-au bucurat de o mare audienţă, fiind solicitate de publicul iubitor de muzică curată.

Pot să spun că îl cunosc pe Blaj foarte bine, din toate punctele de vedere, şi consider că, dacă rămânea în ţară, azi s-ar fi situat printre cei mai mari interpreţi ai Banatului, şi nu numai, datorită vocii lui naturale, cu un timbru aparte, care nu poate fi întâlnit la alţi interpreţi. Niciodată nu e prea târziu, şi poate că, după pensionare, va reveni în România şi, automat, la vechea sa pasiune. Eu, ca şi coleg de clasă primară şi de ansambluri cu Blaj, mi-aş dori din suflet ca, măcar în ceasul al doisprezecelea, el să fie cunoscut atât în ţară, cât şi în străinătate, ca un mare solist vocal.

Ştefan ISAC