Pe urmele ,,Doinei Banatului” şi ale slujitorilor ei


Un mare maestru coregraf şi regizor – Milosav Tatarici

Prietenul nostru Milosav Tatarici s-a născut în comuna Dejan, judeţul Timiş, la data de 20 octombrie 1931. Şi-a început activitatea ca balerin la Opera de Stat din Timişoara în anul 1949 (!), şi este cel mai în vârstă coregraf şi dansator din ţară, împlinind 58 de ani de activitate profesională, dansând, încă din 1953, ca profesionist.

La începutul activităţii sale a activat la Ansamblul ,,Flacăra” din Timişoara, apoi la Ansamblul de Stat Sârb din acelaşi oraş, ca prim-solist dansator. În anul 1960 a absolvit cursurile pentru Maestru de dansuri, pe care le-a urmat la ,,fără frecvenţă”, în Bucureşti, în urma examenelor obţinând atestatul de Maestru dans categoria I A, şi tot din acest an devine şi Maestru coregraf. Milosav este pasionat de dans şi folclor, pe care le îmbină în numeroase montări coregrafice. Se inspiră permanent din bogata arie etno-folclorică, din obiceiuri ale vatrei satului, ducând o muncă susţinută de cercetare în domeniul dansului popular, prin numeroase culegeri din toate zonele ţării. A montat şi montează atât dansuri româneşti, cât şi ale etniilor maghiară, germană, sârbă, rusă, bulgară, greacă, turcă, ţigănească.

Din anul 1961 până în anul 1970, îl găsim pe Milosav Tatarici ca Maestru coregraf la Ansamblul ,,Lazăr Cernescu” din Caransebeş. În anul 1970 se înfiinţează Ansamblul Profesionist de Cântece şi Dansuri ,,Banatul” din Timişoara, prin fuziunea dintre Ansamblul ,,Lazăr Cernescu” şi Ansamblul de Stat Sârb din municipiul de pe Bega, unde Milosav îşi continuă activitatea de Maestru coregraf până în anul 1983.

În anul 1983, este numit Coregraf-şef al judeţului Timiş, la Centrul de Cultură şi Artă Timiş, unde îşi completează activitatea profesională prin realizări coregrafice de alt gen decât folclorul, cum ar fi dansuri de societate, country, step, rap, flamenco, cabaret, varieteu, colaborând cu diverse baruri din ţară şi străinătate şi cu diferite instituţii muzicale, cu teatre şi ansambluri.

În cele mai multe dintre spectacolele pe care le-a realizat, a participat pe scenă, prin dans şi interpretări la diferite instrumente muzicale, cum ar fi fluierul, ocarina, trompeta, chitara, bateria.

De-a lungul anilor, a montat tablouri coregrafice şi a colaborat cu Ansamblul Armatei, Ansamblul M.I. ,,,Ciocârlia”, ,,Rapsodia Română”, toate din Bucureşti, Ansamblurile ,,Ciprian Porumbescu” din Suceava, ,,Brâuleţul” din Constanţa, ,,Nicolae Bălcescu” din Craiova, ,,Maramureşul” din Baia Mare, ,,Junii Sibiului” din Sibiu, ,,Aro Rulmentul” din Braşov, ,,Honved” din Budapesta – Ungaria, ,,Kolo” Belgrad – Iugoslavia, ,,Izvoraşul” din Buziaş, Ansamblul Profesionist din Tg. Mureş, la care se adaugă colaborările cu numeroase ansambluri şi formaţii de dansuri din Timişoara, şi anume ,,Timişul”, ,,Doina Timişului”, ,,Bănăţeana”. A mai montat dansuri împreună cu formaţiile de dansatori care funcţionau în cadrul Caselor de Cultură din Reşiţa, Jimbolia, Deta, Tomeşti, Lugoj, Bistriţa, Moldova Nouă, în cadrul Căminelor Culturale din Curtea, Româneşti, Sânmihaiul Român, Jebel, Marginea, Brăneşti, Teremia. A colaborat cu formaţiuni de dansuri din cadrul întreprinderilor, facultăţilor şi şcolilor din mai multe judeţe. A participat cu aceste formaţii la numeroase concursuri pe ţară, multe din acestea ajungând în finală şi obţinând premii. A colaborat cu mari artişti ai scenei, cum ar fi Hero Lupescu – Opera Română Bucureşti, Oleg Danovski, Floare Kapsali – maestru de balet, Gh. Baciu, Gheorghe Popescu-Judeţ, Tamara Carp, Ştefan Gheorghe, Petre Badeuţi, Mercedes Pavelici, Olga Scovran – Iugoslavia, Igor Moiseev – Rusia, Garcia Lorca – Cuba, L. Horvath – Ungaria, Al. Petrov – Bulgaria, J. Rittner – Germania, toţi maeştri coregrafi, artişti emeriţi şi artişti ai poporului.

A colaborat cu Televiziunea Română, de la inauguare până în zilele noastre, cu mari realizatori TV, cum ar fi M. Popescu, D. Comşa, Eugen Gal, N. Mecalin, I. Greavu, A. Mărăşescu, Elise Stan, Tudor Vornicu. A montat peste 100 de tablouri muzical-coregrafice, susţinând tot atâtea premiere, la care se adaugă reluări şi spectacole cu caracter special. A susţinut peste 5.000 de spectacole, vizionate de peste 1.250.000 de spectatori, şi peste 200 de spectacole cu ocazii speciale, pe stadioane, în grădini de vară etc.

S-a bucurat de peste 200 de apariţii la posturile de televiziune, a semnat peste 50 de regii artistice şi scenografii, şi peste 30 de scenarii. A dus fala folclorului românesc în peste 20 de ţări de pe întregul mapamond. Ca profesionist, în anul 1968 a primit Ordinul ,,Meritul Cultural” din partea Preşedinţiei României şi a Consiliului de Miniştri. Cu Ansamblul folcloric de amatori ,,Izvoraşul” din Buziaş a obţinut Premiul I la Festivalul de la Mamaia, Secţiunea folclor. La împlinirea a 50 de ani de activitate profesională (1 decembrie 2003), a montat un spectacol în premieră, intitulat sugestiv ,,Floare de soare”, în cinstea Zilei Naţionale a României, la Opera Română din Timişoara.

În prezent, la cei 80 de ani, Milosav Tatarici activează la Ansamblul Profesionist ,,Banatul” din Timişoara, ca Maestru-coregraf, unde a montat şi montează tablouri privind arta coregrafică populară, prin tablouri muzical-coregrafice şi un număr de peste 38 de noi dansuri, atât româneşti cât şi cele ale naţionalităţilor conlocuitoare – maghiare, germane, sârbeşti, bulgăreşti, ucrainene, turceşti, ţigăneşti. A semnat regia, scenariul şi coregrafia mai multor spectacole, anual punând în scenă trei premiere.

În data de 6 august, la Caransebeş, când ,,Doina Banatului” a sărbătorit 60 de ani de la înfiinţare, unde subsemnatul am lansat cartea intitulată ,,Pe urmele <<Doinei Banatului>> şi ale slujitorilor ei”, marele coregraf şi regizor al acestui Ansamblu, prietenul nostru drag Milosav Tatarici, a vorbit sobru şi emoţionat despre istoria acestui Ansamblu profesionist, cu care a susţinut sute de spectacole în perioada în care a fost angajat aici.

Ştefan ISAC